ŽIVOT

Uskoro bi trebali započeti radovi na sanaciji i rekonstrukciji pješačkog mosta

Piližota obišao lokacije radova u gradu; počinju radovi na rekonstrukciji javne rasvjete

Objavljeno 28.06.2020
Ivona Amidžić

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota obišao je lokacije na kojima su u tijeku ili su završeni radovi rekonstrukcije komunalne infrastrukture:

  • Izgrađeno je pet autobusnih ugibališta – Josipovac, Brijest, Krstova, Biljska cesta i Gundulićeva ispred OŠ Antuna Mihanovića kojim je riješen dugogodišnji problem ugibališta za školski autobus
  • Rekonstruiran je kolnik te slivnici na Trgu bana Josipa Jelačića od Dome do Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića
  • Rekonstruirana je pješačka površina na Trgu bana Jelačića od Dome do Huttlerove gdje je asfalt zamijenjen betonskom galanterijom (kockama)
  • Rekonstruiran je nogostup (pješačke staze) na Sjenjaku uz dječji vrtić Sjenčica
  • Rekonstruirana je pješačka površina na ulazu u Blok centar iz Ulice Hrvatske Republike gdje je asfalt zamijenjen betonskom galanterijom (kockama)
  • Rekonstruirana je pješačka površina ispred zgrade HEP-a kod pješačkog mosta gdje je također postavljena betonska galanterija (kocke)
  • Rekonstruiran je kolnik na Vijencu Ivana Meštrovića iza benzinske crpke INA
  • Izgrađen je nastavak biciklističke staze na Tenjskoj cesti do nadvožnjaka Rosinjača
  • Svjetlosno su označeni pješački prijelazi odnosno ugrađene LED-ica u svrhu podizanja razine sigurnosti na pješačkim prijelazima: kod okretišta tramvaja u Višnjevcu, Kanižlićevoj ulici kod Ljekarne Tripolski, Svilajskoj kod Emezzete, Vukovarskoj kod INE na Zelenom polju kod autobusnih ugibališta, u Ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića kod crkve te na raskrižju Krstove i Zmaj Jovine ulice.
  • U tijeku je rekonstrukcija pješačke površine u Pejačevićevoj ulici gdje je asfaltna površina zamijenjena betonskom galanterijom (kockama)
  • U tijeku je izgradnja autobusnog okretišta u Josipovcu

Inače, u pripremi je početak radova na rekonstrukciji javne rasvjete prema ESCO modelu, a tijekom srpnja trebali bi započeti i radovi na sanaciji i rekonstrukciji pješačkog mosta.

“S obzirom da naš pješački most nije tijekom 40 godina imao veće zahvate u smislu sanacije i rekonstrukcije, podijelili smo taj projekt u nekoliko faza. Već u srpnju započinje prva faza sanacije, a pratimo i epidemiološku situaciju kao i moguće održavanje pojedinih manifestacija na prostoru kod mosta te ćemo prilagođavati radove. Svima je u cilju da most bude siguran i vjerujem da će naši sugrađani imati strpljenja”, kazao je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

“Drugi važan projekt je projekt zamjene javne rasvjete. Naime, krajem ožujka potpisali smo ugovor s izvođačem i dobavljačem vezano uz zamjenu javne rasvjete u svim gradskim četvrtima i mjesnim odborima prema ESCO modelu. To je veliki projekt koji će biti vidljiv u svim gradskim četvrtima i mjesnim odborima jer se sva rasvjetna tijela zamjenjuju novom modernom LED tehnologijom. Ona će ne samo promijeniti izgled i vizuru grada nego i dati učinkovitiju rasvjetu”, navodi Piližota.

Dodaje kako će to posebno biti vidljivo na Promenadi s obzirom da su tamo sada rasvjetna tijela koja disperziraju svjetlost prema gore, a što je regulirano i novim zakonom o svjetlosnom onečišćenju. Nova rasvjeta će biti učinkovitija i naravno štedljivija.

Cijeli projekt financirat će se iz uštede u električnoj energiji jer bi umjesto dosadašnjih oko 7 milijuna kuna prema procjenama trošili negdje između 1,5 i 1,7 milijuna, što će biti potvrđeno glavnim projektom.

“Dodatni benefit Gradu Osijeku je i što ćemo sredstva za troškove održavanja koje smo imali svake godine moći uložiti u zamjenu rasvjetnih stupova ili izgradnju nove rasvjete na području Osijeka”, zaključuje Piližota.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U navedenom periodu dionica Dubrovačke ulice, od Pejačevićeve do Strossmayerove ulice biti će zatvorena za promet motornim vozilima

Zatvara se cestovni promet u dijelu Dubrovačke ulice

Djelatnici Društva Vodovod Osijek d.o.o. izvest će radove hitne sanacije kanalizacijskog kolektora i cestovne površine u Dubrovačkoj ulici,  neposredno pred Više…

Grad Osijek moli sve sudionike u prometu da u četvrtak, 8. veljače u vremenskom razdoblju od 21:00 pa do iza ponoći izbjegavaju zonu navedenih radova

Radovi na državnoj cesti DC518 u Osijeku

Zbog početka radova na demontaži postojećeg i izgradnji novog kolosiječnog sustava na državnoj cesti DC518 u križanju Ulice kneza Trpimira Više…

Obavijest iz vodovoda, u trajanju od 9 do 12 sati, doći će do obustave isporuke pitke vode

Obustava isporuke pitke vode

Zbog neizostavnih radova na rekonstrukciji cjevovoda pitke vode u Sljemenskoj ulici, dana 23.11.2023. (četvrtak),  u trajanju od 9 do 12 Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)