ŽIVOT

Uskoro bi trebali započeti radovi na sanaciji i rekonstrukciji pješačkog mosta

Piližota obišao lokacije radova u gradu; počinju radovi na rekonstrukciji javne rasvjete

Objavljeno 28.06.2020
Ivona Amidžić

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota obišao je lokacije na kojima su u tijeku ili su završeni radovi rekonstrukcije komunalne infrastrukture:

 • Izgrađeno je pet autobusnih ugibališta – Josipovac, Brijest, Krstova, Biljska cesta i Gundulićeva ispred OŠ Antuna Mihanovića kojim je riješen dugogodišnji problem ugibališta za školski autobus
 • Rekonstruiran je kolnik te slivnici na Trgu bana Josipa Jelačića od Dome do Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića
 • Rekonstruirana je pješačka površina na Trgu bana Jelačića od Dome do Huttlerove gdje je asfalt zamijenjen betonskom galanterijom (kockama)
 • Rekonstruiran je nogostup (pješačke staze) na Sjenjaku uz dječji vrtić Sjenčica
 • Rekonstruirana je pješačka površina na ulazu u Blok centar iz Ulice Hrvatske Republike gdje je asfalt zamijenjen betonskom galanterijom (kockama)
 • Rekonstruirana je pješačka površina ispred zgrade HEP-a kod pješačkog mosta gdje je također postavljena betonska galanterija (kocke)
 • Rekonstruiran je kolnik na Vijencu Ivana Meštrovića iza benzinske crpke INA
 • Izgrađen je nastavak biciklističke staze na Tenjskoj cesti do nadvožnjaka Rosinjača
 • Svjetlosno su označeni pješački prijelazi odnosno ugrađene LED-ica u svrhu podizanja razine sigurnosti na pješačkim prijelazima: kod okretišta tramvaja u Višnjevcu, Kanižlićevoj ulici kod Ljekarne Tripolski, Svilajskoj kod Emezzete, Vukovarskoj kod INE na Zelenom polju kod autobusnih ugibališta, u Ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića kod crkve te na raskrižju Krstove i Zmaj Jovine ulice.
 • U tijeku je rekonstrukcija pješačke površine u Pejačevićevoj ulici gdje je asfaltna površina zamijenjena betonskom galanterijom (kockama)
 • U tijeku je izgradnja autobusnog okretišta u Josipovcu

Inače, u pripremi je početak radova na rekonstrukciji javne rasvjete prema ESCO modelu, a tijekom srpnja trebali bi započeti i radovi na sanaciji i rekonstrukciji pješačkog mosta.

“S obzirom da naš pješački most nije tijekom 40 godina imao veće zahvate u smislu sanacije i rekonstrukcije, podijelili smo taj projekt u nekoliko faza. Već u srpnju započinje prva faza sanacije, a pratimo i epidemiološku situaciju kao i moguće održavanje pojedinih manifestacija na prostoru kod mosta te ćemo prilagođavati radove. Svima je u cilju da most bude siguran i vjerujem da će naši sugrađani imati strpljenja”, kazao je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

“Drugi važan projekt je projekt zamjene javne rasvjete. Naime, krajem ožujka potpisali smo ugovor s izvođačem i dobavljačem vezano uz zamjenu javne rasvjete u svim gradskim četvrtima i mjesnim odborima prema ESCO modelu. To je veliki projekt koji će biti vidljiv u svim gradskim četvrtima i mjesnim odborima jer se sva rasvjetna tijela zamjenjuju novom modernom LED tehnologijom. Ona će ne samo promijeniti izgled i vizuru grada nego i dati učinkovitiju rasvjetu”, navodi Piližota.

Dodaje kako će to posebno biti vidljivo na Promenadi s obzirom da su tamo sada rasvjetna tijela koja disperziraju svjetlost prema gore, a što je regulirano i novim zakonom o svjetlosnom onečišćenju. Nova rasvjeta će biti učinkovitija i naravno štedljivija.

Cijeli projekt financirat će se iz uštede u električnoj energiji jer bi umjesto dosadašnjih oko 7 milijuna kuna prema procjenama trošili negdje između 1,5 i 1,7 milijuna, što će biti potvrđeno glavnim projektom.

“Dodatni benefit Gradu Osijeku je i što ćemo sredstva za troškove održavanja koje smo imali svake godine moći uložiti u zamjenu rasvjetnih stupova ili izgradnju nove rasvjete na području Osijeka”, zaključuje Piližota.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Pozvane su sve tvrtke, koje su prošle početne korake u razvoju poslovanja, da se prijave na otvoreni javni poziv za realizaciju prava građenja na preostalim građevinskim česticama u okviru IT parka

Predstavljeni ciljevi, svrha i planirane aktivnosti izgradnje IT parka Osijek

Na današnjoj početnoj konferenciji strateškog projekta Grada Osijeka, IT park Osijek predstavljeni su ciljevi, svrha i planirane aktivnosti, piše Radio Više…

Prije nekoliko dana postavljen je i najvažniji dio projekta - ponton dužine 60 metara, kapaciteta 400 putnika s mogućnošću istovremenog pristanka više kruzera

Bliži se kraju izgradnja novog pristaništa za riječne kruzere na osječkoj promenadi

Nakon višemjesečnih radova, izgradnja novog pristaništa za riječne kruzere na osječkoj promenadi vrijednog 13,8 milijuna kuna bliži se kraju, piše Više…

Zbog epidemije je broj sudionika ograničen na stotinu, a prijave su putem web stranice panonska utrka.hr

Ovog se vikenda održava treća Panonska utrka u Osijeku

U Osijeku će se u subotu, 29. kolovoza održati treća Panonska utrka trkača rekreativaca, piše Radio Osijek. S obzirom na Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Božinović je pojasnio da se nove mjere donose na rok od dva tjedna, nakon čega će se procijeniti kakva je njihova provedba i hoće li se produžiti.

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove mjere

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 496 uzoraka od kojih je 163 bilo pozitivno na koronavirus.

I dalje velike brojke, 163 osobe na području Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus

Ukupno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 11144

Stožer: Imamo 2421 novi slučaj. To je najviše dosad