ŽIVOT

Uskoro bi trebali započeti radovi na sanaciji i rekonstrukciji pješačkog mosta

Piližota obišao lokacije radova u gradu; počinju radovi na rekonstrukciji javne rasvjete

Objavljeno 28.06.2020
Ivona Amidžić

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota obišao je lokacije na kojima su u tijeku ili su završeni radovi rekonstrukcije komunalne infrastrukture:

 • Izgrađeno je pet autobusnih ugibališta – Josipovac, Brijest, Krstova, Biljska cesta i Gundulićeva ispred OŠ Antuna Mihanovića kojim je riješen dugogodišnji problem ugibališta za školski autobus
 • Rekonstruiran je kolnik te slivnici na Trgu bana Josipa Jelačića od Dome do Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića
 • Rekonstruirana je pješačka površina na Trgu bana Jelačića od Dome do Huttlerove gdje je asfalt zamijenjen betonskom galanterijom (kockama)
 • Rekonstruiran je nogostup (pješačke staze) na Sjenjaku uz dječji vrtić Sjenčica
 • Rekonstruirana je pješačka površina na ulazu u Blok centar iz Ulice Hrvatske Republike gdje je asfalt zamijenjen betonskom galanterijom (kockama)
 • Rekonstruirana je pješačka površina ispred zgrade HEP-a kod pješačkog mosta gdje je također postavljena betonska galanterija (kocke)
 • Rekonstruiran je kolnik na Vijencu Ivana Meštrovića iza benzinske crpke INA
 • Izgrađen je nastavak biciklističke staze na Tenjskoj cesti do nadvožnjaka Rosinjača
 • Svjetlosno su označeni pješački prijelazi odnosno ugrađene LED-ica u svrhu podizanja razine sigurnosti na pješačkim prijelazima: kod okretišta tramvaja u Višnjevcu, Kanižlićevoj ulici kod Ljekarne Tripolski, Svilajskoj kod Emezzete, Vukovarskoj kod INE na Zelenom polju kod autobusnih ugibališta, u Ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića kod crkve te na raskrižju Krstove i Zmaj Jovine ulice.
 • U tijeku je rekonstrukcija pješačke površine u Pejačevićevoj ulici gdje je asfaltna površina zamijenjena betonskom galanterijom (kockama)
 • U tijeku je izgradnja autobusnog okretišta u Josipovcu

Inače, u pripremi je početak radova na rekonstrukciji javne rasvjete prema ESCO modelu, a tijekom srpnja trebali bi započeti i radovi na sanaciji i rekonstrukciji pješačkog mosta.

“S obzirom da naš pješački most nije tijekom 40 godina imao veće zahvate u smislu sanacije i rekonstrukcije, podijelili smo taj projekt u nekoliko faza. Već u srpnju započinje prva faza sanacije, a pratimo i epidemiološku situaciju kao i moguće održavanje pojedinih manifestacija na prostoru kod mosta te ćemo prilagođavati radove. Svima je u cilju da most bude siguran i vjerujem da će naši sugrađani imati strpljenja”, kazao je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

“Drugi važan projekt je projekt zamjene javne rasvjete. Naime, krajem ožujka potpisali smo ugovor s izvođačem i dobavljačem vezano uz zamjenu javne rasvjete u svim gradskim četvrtima i mjesnim odborima prema ESCO modelu. To je veliki projekt koji će biti vidljiv u svim gradskim četvrtima i mjesnim odborima jer se sva rasvjetna tijela zamjenjuju novom modernom LED tehnologijom. Ona će ne samo promijeniti izgled i vizuru grada nego i dati učinkovitiju rasvjetu”, navodi Piližota.

Dodaje kako će to posebno biti vidljivo na Promenadi s obzirom da su tamo sada rasvjetna tijela koja disperziraju svjetlost prema gore, a što je regulirano i novim zakonom o svjetlosnom onečišćenju. Nova rasvjeta će biti učinkovitija i naravno štedljivija.

Cijeli projekt financirat će se iz uštede u električnoj energiji jer bi umjesto dosadašnjih oko 7 milijuna kuna prema procjenama trošili negdje između 1,5 i 1,7 milijuna, što će biti potvrđeno glavnim projektom.

“Dodatni benefit Gradu Osijeku je i što ćemo sredstva za troškove održavanja koje smo imali svake godine moći uložiti u zamjenu rasvjetnih stupova ili izgradnju nove rasvjete na području Osijeka”, zaključuje Piližota.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Riječ je od 15 milijuna kuna vrijednom projektu koji će obuhvatiti 73 tisuće četvornih metara prostora na Kopiki

Kupališna sezona je započela, a s njom i rekonstrukcija i dogradnja Kopike

Iako se ove godine nećemo moći kupati na bazenima Rekreacijskoga centra Copacabana zbog rekonstrukcije, vrući vikend mnogi su iskoristili za Više…

Na prijavnom mjestu će biti dezinfekcijsko sredstvo koje će koristiti svi kod ulaska u prijavni centar i preuzimanja startnog paketa

Ovog vikenda, u subotu, starta 16. Osječki Ferivi polumaraton

Kod osječkog Pješačkog mosta, najavljen je 16. Osječki Ferivi polumaraton koji će se, u organizaciji Maraton kluba Hrvatski sokol, održati Više…

"Nakon epidemiološke situacije u kojima je tržnica radila u drukčijim uvjetima, ponovno imamo prezentaciju Eko trga i niza svježih domaćih proizvoda"

(FOTO) Na Glavnoj tržnici danas je održana podjela cerifikata „Proizvodi hrvatskog seljaka“

Na Glavnoj osječkoj tržnici danas je održana podjela cerifikata „Proizvodi hrvatskog seljaka“ kao i prezentacija zdravih proizvoda na Eko trgu Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas se tako popeo na ukupno 798

Nacionalni stožer: Broj novooboljelih danas 86

Nova Europass platforma, dostupna na 29 jezika, služi kao potpora građanima Europe da lakše naprave korak dalje u svojem profesionalnom razvoju

U jednom danu izrađeno preko 13 tisuća životopisa

U sklopu ove akcije izradili su 2.391 i podijelili 2.030 zaštitnih vizira koji se sastoje od nosača izrađenih 3D pisačem, zaštitne PET folije i elastične gume – pričvrsnice za korisnikovu glavu

Zahvala volonterima i Zajednici tehničke kulture na pomoći u borbi protiv pandemije