Arhiva

Uskoro nas očekuje legalizacija marihuane?

  Objavljeno 26.11.2011
  OsijekNews redakcija

  Što Amerikanci misle o legalizaciji, provjerilo je istraživanje agencije Gallup. Polovina američkog stanovništva podržava legalizaciju, što je najveći postotak otkad ta agencija postavlja to pitanje (od 1968. godine). Istraživanje je provedeno sa preko tisuću punoljetnih osoba, a najmanju potpora legalizaciji dali su očekivano ispitanici stariji od 65 godina. Bitno je spomenuti da veću podršku legalizaciji daju muškarci više nego žene.

  Švicarci su, prije desetak dana, izglasali zakon po kojem će od 1. siječnja 2012. smjeti uzgajati 4 biljke konoplje po osobi. Tako će četvero ljudi moći uzgajati 16 biljaka, što je prava „mala plantaža“. Ipak, time Švicarci žele smanjiti kupovinu marihuane na crnom tržištu.

  Otvorenim pismom poljskih nobelovaca UN-u koji je 1961. donio konvenciju o opojnim drogama, stoji priopćenje kako bi marihuana trebala prestati biti „tabu“, te da se započnu diskusije i reforme.

  Provjereni recept nudi Portugal, koji je prije deset godina dekriminalizirao sve droge. Iako se velika većina pribojavala da će doći do narko-turizma, rezultati su bili potpuno drugačiji.

  ‘Sudeći prema svakom kriteriju, dekriminalizacija droga u Portugalu je postigla ogroman uspjeh. Omogućila je portugalskoj vladi da upravlja i kontrolira problem droge mnogo bolje nego ijedna druga zemlja Zapada’ – rekao je za Time odvjetnik Glenn Greenwald, koji je 2009. godine pokrenuo istraživanje. 

  ‘Portugal je oslobodio svoje stanovnike od straha da će biti zatvoreni i krivično gonjeni zbog upotrebe droge, a time je dramatično povećao svoju sposobnost da ovisnike potiče na liječenje i odvikavanje. Resursi koji su prije bili namijenjeni gonjenju i zatvaranju ovisnika sad su dostupni za programe odvikavanje ovisnika i kontrole štete njihove ovisnosti. Zato većina zemalja danas ima dvostruko i trostruko veće stope ovisnosti nego Portugal nakon dekriminalizacije’, zaključio je Greenwald.

  Hrvatski političari se slažu da prvo treba provesti dekriminalizaciju, a zatim legalizaciju. Kroz zakone se treba prvo postaviti pitanje i razlika između teških i lakih droga. Legalizacijom marihuane bi propalo crno tržište, a država bi ubirala milijune od poreza, kao što to čini od cigareta i alkohola.

  Osobe koje su privedene s malom količinom posjedovane droge za osobne potrebe, ne bi trebalo kažnjavati zatvorom. Dobrom organizacijom i legalizacijom, država bi učinila „čuda“, i možda napokon ubirala novce tamo gdje treba, a ne neprestanim stezanjem remena običnih građana. Time bi se obračunala s crnim tržištem, a na taj način spojila ugodno s korisnim.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Veliki Božićni sajam u Čepinu na kojem nas očekuju mnoga iznenađenja i koncert Nine Badrić

  Spektakularni Božićni sajam u Čepinu + koncert Nine Badrić

  Ovaj vikend nas očekuje baš pravi adventski događaj i to u Čepinu! Čepin je već poznat po svom Božićnom sajmu Više…

  Učenici i nastavnici pripremajući slasna jela testirali nove moderne uređaje

  [FOTO] PROJEKT VIRTUS: Ugostiteljsko-turistička škola Osijek otvorila specijalizirani praktikum kuharstva i slastičarstva

  Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljskoturistička škola otvorio je u četvrtak, 7. listopada 2021. godine suvremeni specijalizirani praktikum kuharstva i slastičarstva koji Više…

  Osim Murine, u novom filmskom tjednu premijerno možete pogledati i nastavak velikog animiranog hit crtića Avanture obitelji Bigfoot gdje odlazimo s Adamovom neobičnom obitelji na još jednu nezaboravnu pustolovinu

  KINO „Snovi obično umiru u raju“…

  …rečenica je koju u jednoj od scena filma Murina izgovori bogati američki poduzetnik Javier (Cliff Curtis), a koja je ujedno Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Veliki Božićni sajam u Čepinu na kojem nas očekuju mnoga iznenađenja i koncert Nine Badrić

  Spektakularni Božićni sajam u Čepinu + koncert Nine Badrić

  Osim Murine, u novom filmskom tjednu premijerno možete pogledati i nastavak velikog animiranog hit crtića Avanture obitelji Bigfoot gdje odlazimo s Adamovom neobičnom obitelji na još jednu nezaboravnu pustolovinu

  KINO „Snovi obično umiru u raju“…