ŽIVOT

Uskrs u Slavoniji

Četvrtkom bi se pekao kruh, petkom bojala jaja, subotom kuhalo svetenje, a u nedjelju bi se uskršnja korpica nosila na svetenje

Objavljeno 21.04.2019
Tamara Lemajić

Uskrs je naš najveći kršćanski blagdan i do njega se uvijek jako držalo. Pospremala bi se i očistila cijela kuća, a naročito se držalo do običaja.

Četvrtkom bi se pekao kruh, petkom bi se bojale pisanice a subotom kuhalo svetenje. Pečenje kruha nije bilo obično već bi se šarala uskrsna pogača, te bi se nosila na svetenje i blagovala u uskrsno jutro. Subotom je došlo na red kuhanje svetenja – šunka, kulen, kobasica, slanina. Stavljale su se i šljivove grančice. Navečer se išlo u crkvu na uskrsnuće, a ljudi su se najviše veselili uskrsnom jutru.

Uskrsno jutro nudilo je bogat stol jer se objedovalo svetenje. Na stolu se uvijek našla posvećena pogača, šunka, kulen, slanina, jaja, kobasica, sir te mladi luk, ali obavezno je prvo probati posvećene soli, pomoliti se uskrslom Gospodinu i onda blagovati.

Za uskršnji ručak običaj je bilo kuhati kokošju juhu, kokošje meso i povrće te pečenje, uglavnom svinjsko te brojne starinske torte. Na Veliki četvrtak počinju pripreme za Uskrs, poslije tri sata nije se diralo u zemlju te se išlo na bogoslužje (misu) u crkvu. Na Veliki petak osim posta, važan običaj je bio šibarina ili običaj nazvan “Šibanje Juda”. Djeca su od svojih starijih, djedova ili očeva dobivali šibe ukrašene na karakterističan način te bi se njima šibale klupe ili podovi u crkvi kako bi se istjerao “Juda”. Osim toga momci su se odijevali na ovaj dan u posebna šokačka ruha i čuvali Isusov grob.

Na Veliki petak žene su šarale jaja starinskim načinima – voskom i uranjanjem jaja u biljne kupke, ili su se šare radile “grecanjem” po samoj ljusci jaja. Današnja najčešća tehnika bojanja jaja u Slavoniji je kuhanje jaja u lukovici s raznim travnatim urescima koji ostave trag listića ili neke travke na ljusci.

U nedjelju ujutro uskršnja korpica se nosila na svetenje. Tko je stigao prvi kući sa svetenja – taj je bio cijele godine najvrjedniji!

Foto: Pixabay

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Grad Osijek već tradicionalno organizira jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj “Šarana jaja bojama grada”, koja prikazuje raznolikost i bogatstvo korizmenih i uskrsnih običaja Osijeka i Slavonije i Baranje

[FOTO] Šarana jaja bojama grada, Motozeke

Svoje uskrsne običaje i tradicijsku gastronomiju na Veliku subotu na Trgu slobode predstavile su udruge nacionalnih manjina i čuvara tradicije Više…

I ove su godine objedinjene pojedinačne uskrsne aktivnosti pod zajedničkim programom „Uskrs u Osijeku” te će svojim sugrađanima i dragim gostima ponuditi zanimljiv sadržaj

[NAJAVA] Uskrs u Osijeku – program događanja

Uz pokroviteljstvo Grada Osijeka Turistička zajednica grada Osijeka i gradske tvrtke GPP d.o.o. i Unikom d.o.o. i ove su godine Više…

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Trgovci u Portanovi pripremili su bogatu ponudu i prigodne akcije i popuste za blagdansku kupovinu, i to svakako provjerite. Ne Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)