POLITIKA

Usvojen proračun Grada Osijeka za 2024. težak 140 milijuna eura

Svim građanima u Osijeku će rasti plaće. Grad Osijek jedini je veliki grad u Hrvatskoj koji ukidanje prireza neće kompenzirati povećanjem poreza na dohodak, tako da će svim građanima rasti plaće

    Objavljeno 29.11.2023
    Darija Kovačić

    Osječko Gradsko vijeće u srijedu je na 19. sjednici većinom glasova usvojilo gradski proračun za iduću godinu u iznosu 140 milijuna eura.

    Predstavljajući vijećnicima novi proračun, gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako ovaj proračun karakterizira racionalnost u trošenju izvornih proračunskih prihoda uz nastavak oslanjanja na europska sredstva kod financiranja strateški važnih projekata.

    Istaknuo je kako će proračun omogućiti visoku razinu i kvalitetu javnih usluga te daljnji gospodarski napredak.

    – Svim građanima u Osijeku će rasti plaće. Grad Osijek jedini je veliki grad u Hrvatskoj koji ukidanje prireza neće kompenzirati povećanjem poreza na dohodak, tako da će svim građanima rasti plaće, na što smo izuzetno ponosni. To smo mogli omogućiti našim sugrađanima jer smo ove dvije godine vodili pametnu i racionalnu financijsku politiku – poručio je gradonačelnik Radić.

    – Za financijsko razdoblje do 2027. Urbanoj aglomeraciji Osijek na raspolaganju je 55 milijuna eura, što je 15 milijuna eura više nego u prethodnom. Bitno je reći i da je do sada u osječkoj Urbanoj aglomeraciji bilo 19 jedinica lokalne samouprave, sada ih je 10 – podsjetio je gradonačelnik.

    Kao neke od projekata koji se planiraju realizirati naveo je uređenje kompleksa Gradski vrt s izgradnjom perivoja, izgradnju nove gradske knjižnice, uređenje najužeg središta grada te središta Gradske četvrti Retfala, obnovu zgrade i revitalizaciju parka Zrinjevac, uređenje tržnice, izgradnju biciklističkih staza u Tenji, Josipovcu i Donjem gradu, izgradnju sportsko rekreacijske infrastrukture oko bajera na području grada, rekonstrukciju i obnovu Hrvatskog narodnog kazališta, nabavku električnih autobusa za prijevoz djece te revitalizaciju dijela prostora bivše tvornice OLT.

    Neki od strateških projekata koji će se također realizirati u idućem trogodišnjem razdoblju su, kazao je, druga faza rekonstrukcije kupališta Copacabana vrijedna sedam milijuna eura, te završetak izgradnje tri i rekonstrukcije dvaju dječjih vrtića ukupno vrijedne 7,8 milijuna eura.

    U 2024., izvijestio je, kreće se i u energetsku obnovu vrtića, jaslica i kuhinje na Mačkamami vrijednu 2,1 milijun eura, a planirana je i izgradnja Centralne kuhinje vrijedna 2,7 milijuna eura kojom bi se osigurala priprema kvalitetnog obroka za sve osječke osnovnoškolce. Grad uvodi i mjeru nagrađivanja izvrsnosti učenika, njihovih nastavnika mentora te najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika.

    U narednom razdoblju Grad planira uložiti i pet milijuna eura za izgradnju Doma za umirovljenike čime bi se povećali smještajni kapaciteti na području Osijeka za najstarije sugrađane, a planira se i uređenje odmarališta Omišalj, koje bi uz osnovnoškolce, također koristili i umirovljenici.

    Kad je kulturna infrastruktura u pitanju, planirana je rekonstrukcija zgrade i dvorišta u Ulici Josipa Boesendorfera vrijedna 3,4 milijuna eura, te završetak uređenja Kulturnog centra Osijek.

    Gradonačelnik Radić je izvijestio kako je proračunom za sljedeću godinu osigurano milijun eura za sufinanciranje uređenja pročelja zgrada u privatnom vlasništvu.

    Predviđen je i niz socijalnih mjera usmjerenih na sve skupine društva, poput uskrsnica i božićnica djeci korisnicima osobne invalidnine, što se uvodi prvi put, kao i sredstva za sufinanciranje troškova prijevoza djece s teškoćama u razvoju na terapije. Pored povećanja novčanih iznosa za uskrsnice i božićnice umirovljenicima, onima s malim mirovinama osigurat će se i sufinanciranje obroka. Također će porasti i naknade za novorođenu djecu.

    Govoreći o zdravstvu, gradonačelnik je izvijestio vijećnike kako je Vlada prihvatila njegov amandman da se 600.000 eura izdvoji iz državnog proračuna za borbu protiv komaraca u Osijeku.

    Proračunom su planirana sredstva i za digitalizaciju gradske uprave te tvrtki i ustanova koji su dio gradskog sustava u vrijednosti 450.000 eura u 2024. godini.

    Gospodarskom razvoju pridonijet će, rekao je, podizanje sredstava za potpore poduzetnicima za 10 posto u odnosu na ovu godinu, izgradnja nove stambeno poslovne zgrade na Sjenjaku, te ulaganja u proširenje osječkih gospodarskih zona.

    Proračunom je predviđen i dosad rekordan iznos od 2,8 milijuna eura za programe Zajednice osječkog sporta.

    Gradonačelnik Radić je rekao kako u 2024. nije planirano novo kreditno zaduživanje.

    Gradski vijećnici usvojili su i drugi ovogodišnji rebalans te je novim izmjenama i dopunama proračun Grada za 2023. utvrđen u iznosu od 139,7 milijuna eura.

    Gradsko vijeće prihvatilo je i prijedlog odluke o javnim priznanjima, pa će se zlatna plaketa “Grb Grada Osijeka za životno djelo” dodijeliti Gordani Kralik za izuzetna ostvarenja u području znanosti i obrazovanja.

    Zlatna plaketa “Grb Grada Osijeka” dodijelit će se Udruzi ,,Hvidra Osijek 91” za izuzetan doprinos u području socijalne skrbi te Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Osijeka za osobit doprinos u području obrane i zaštite.

    Pečat Grada Osijeka dodijelit će se HRT – Radiju Osijek za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unapređenje društvenog života grada Osijeka te Zvonku Borbašu za izniman doprinos u razvoju osječkoga sporta.

    Vijećnici su većinom glasova usvojili i izviješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2023.

    Vezano uz ovogodišnji Advent gradonačelnik Radić izvijestio je kako će se Advent i ove godine održavati u Tvrđi te ispred konkatedrale u središtu grada. U Tvrđi će biti organiziran i doček Nove godine, a nastupit će Parni valjak.

    Govoreći o radu koncesionara za obavljanje dimnjačarskih poslova u Osijeku, gradonačelnik Radić rekao je kako je Grad učinio sve što je po zakonu mogao, odnosno dao rok koncesionaru od 30 dana da ispravi određene nepravilnosti, u protivnom će Grad raskinuti koncesijski ugovor.

    Sjednici su nazočili svi vijećnici i vijećnice, njih 31, koji su razmatrali 43 točke dnevnoga reda. Snimka sjednice dostupna je na https://www.osijek.hr/prijenos-sjednice/ .

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    "(Ne)vjerodostojnost ili potpuna promjena glazbenog ukusa gradonačelnika Ivana Radića, SDP-ovo otvoreno pismo gradonačelniku grada Osijeka

    SDP Osijek objavio otvoreno pismo gradonačelniku Radiću

    Gradski SDP je poslao otvoreno pismo gradonačelniku Radiću i medijima na temu komentiranja koncertnih izvođača u gradu Osijeku. Pismo prenosimo Više…

    Proračun za 2024. godinu osigurava nastavak stabilnog rada i razvoja Osječko-baranjske županije

    Donesen proračun OBŽ za 2024. godinu

    Proračun Osječko-baranjske županije za 2024. godinu, u iznosu od 250,6 milijuna eura, većinom glasova nazočnih vijećnika (29 za, 10 protiv) Više…

    Proračun nije razvojni, Županija ulaže u beton, a zaboravlja na najosjetljivije skupine u društvu, na inflaciju i milijunski pad prihoda fiskalnog izravnanja, zaključuje SDP OBŽ

    SDP OBŽ – Proračun nije razvojni, Županija ulaže u beton, a zaboravlja na najosjetljivije skupine u društvu

    Prije nekoliko dana usvojen je proračun Osječko-baranjske županije koji, kao i prethodnih godina, u režiji vladajućih nosi opis „razvojni“. Istina Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde