ŽIVOT

Usvojeno nekoliko primjedbi Građanske inicijative Bijela lađa

"Zbog privatnog kapitala ne mogu se uništavati javne površine pa ni prostor uz Promenadu na kojem je planirana izgradnja poliklinike i hotela s pet nadzemnih etaža"

Objavljeno 11.02.2021
Ivona Amidžić

Prihvaćene su neke od primjedbi Građanske inicijative Bijela lađa koja upozorava da se zbog privatnog kapitala ne mogu uništavati javne površine pa ni prostor uz Promenadu na kojem je planirana izgradnja poliklinike i hotela s pet nadzemnih etaža, prenosi Radio Osijek.

Prema nedavno objavljenom izvješću o javnoj raspravi o prijedlogu Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja središta Osijeka prihvaćeno je nekoliko primjedbi koje je uputila Građanska inicijativa Bijela lađa upozorivši da se zbog privatnog kapitala ne mogu uništavati javne površine pa ni prostor uz Promenadu na kojem je planirana izgradnja poliklinike i hotela s pet nadzemnih etaža.

Građani su svojom inicijativom, među ostalim, spriječili prijedloge da se vodoopskrbna mreža izmjesti ispod pješačke i biciklističke staze na promenadi te da se pomaknu granice Regionalnog parka Mura – Drava.

Građanska inicijativa Bijela lađa apelira na gradonačelnika Ivana Vrkića da točku izmjene i dopune Urbanističkog plana ne uvrsti na sjednicu Gradskog vijeća dok nadležna tijela na utvrde sve sporne činjenice oko prodaje zemljišta uz Promenadu.

U nastavku prenosimo priopćenje Građanske inicijative Bijela lađa.

GRAĐANSKA INICIJATIVA BIJELA LAĐA – MEDIJIMA

Upravni odjel za urbanizam Grada Osijeka je odlučio da nije njihov problem što se osobe starije životne dobi ne znaju spojiti na livestream putem aplikacije “Zoom” te javna rasprava nije odgođena.

Međutim, građani su uspjeli srušiti snagom argumenata i zakonskih propisa jednu ideju koju je Grad Osijek pokušao provesti u djelo, a to je da ako netko financira privatnim kapitalom izmjenu urbanističkog plana ima pravo i na uređenje odnosno uništenje javnih površina, konkretno Promenade, a što je uostalom i potvrđeno na javnom izlaganju održanom 28. prosinca 2020. godine.

Ovakva opasna ideja zasigurno bi prošla da nije bilo građana okupljenih u inicijativu “Bijela lađa” s ciljem zaustavljanja netrasparentnih procesa. S velikim zadovoljstvom možemo reći kako su građani spriječili:

  • prijedlog da se vodoopskrbna mreža stavi ispod pješačke i biciklističke staze na promenadi te da se u slučaju kvara promenada može raskopati, dakle promenada ostaje nedirnuta
  • prijedlog da se brišu granice regionalnog parka Drava – Mura, dakle granice ostaju kakve su bile
  • prijedlog da se kod širenja nekretnine obrišu riječi “unutar postojećih vanjskih gabarita zgrade”, navedena rečenica ostaje u urbanističkom planu
  • prijedlog da se obriše tekst “od ukupnog broja parkirališnih mjesta najmanje 5% mora biti osigurano za vozila osoba s invaliditetom“, taj tekst i dalje ostaje

Inicijativa apelira na gradonačelnika Ivana Vrkića da navedenu točku Izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja središta Osijeka ne stavi na sjednicu Gradskog vijeća sve dok nadležna tijela (a mislimo na nadležni Sud i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) ne utvrde sve sporne činjenice oko prodaje građevinskog zemljišta privatnom investitoru.

Držimo da kao građani imamo pravo na navedeno obzirom da već sama činjenica kako je Grad Osijek dopustio navedenu prodaju, iako privatni investitor nije u roku uplatio kupovinu te da je građevinsko zemljište od skoro 900 m2 sa stopostotnom izgrađenošću prodano za 120 eura/m2, ukazuje kako postoje sporne činjenice oko prodaje zemljišta.

Također, u tijeku je sudski postupak kojim se traži povrat navedenog zemljišta u vlasništvo Grada Osijeka. Imovina Grada Osijeka nije privatna imovina već je ona javna imovina građana koji svojim porezima financiraju rad Grada. Primjerice, porez prilikom prodaje nekretnine koju plaća kupac je direktan prihod proračuna Grada Osijeka.

Držimo da je vrijeme da svaki kandidat za gradonačelnika/icu kaže svoj stav o navedenoj problematici.

Za sve koje zanimaju rezultati javne rasprave isti se nalaze na linku.

Predlažemo da Grad Osijek organizira informatičku edukaciju za sve osobe starije životne dobi kako bi se u budućnosti izbjegli ovakvi slučajevi. Samo ideja.

Peticija #zaZeleni još uvijek je dostupna ovdje.

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Sada se radi na drugoj poddionici, ispod Stare luke Tranzit, tu kod KBC-a. Vrijednost cjelokupnog projekta promenade je 13 milijuna eura i podrazumijeva obaloutvrdu, pješačku stazu, biciklističku stazu, sadnju novih drveća, uređenje hortikulture, urbane opreme, rasvjete...

Spoj Gornjeg i Donjeg grada promenadom- u punom jeku radovi na dionici kod stare Luke Tranzit

Radovi na izgradnji druge poddionice šetnice i obaloutvrde u Osijeku, kod Stare luke Tranzit, napreduju planiranom dinamikom, a obišli su Više…

Osijek, grad po mjeri čovjeka, siguran i miran, čist i urban, a tako nekako baš, mirisan i divan. Proljeće je u Osijeku...

[FOTO] Proljeće u Osijeku

U gradu koji ima više parkova negoli trgova, sve je više onih koji uživaju u zelenim dnevnim boravcima, a osječka Više…

Nakon dvije godine pauze, B2Run je u Osijeku okupio gotovo 600 trkača iz 65 kompanija, a ovakav odaziv pokazatelj je kako su se ljudi itekako zaželjeli druženja pa su uredske cipele barem na nekoliko sati odlučili zamijeniti trkačkim tenisicama

[FOTO] Osječani otrčali šestu sezonu B2Run utrke

Unatoč visokim temperaturama, osječki su poslovnjaci jučer hrabro otrčali 5 kilometara ovogodišnje B2Run utrke koja se tradicionalno održava u četiri Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na jedinstveni teniski turnir prijavile su se ukupno 32 poslovne žene rekreativke iz cijele Hrvatske

Osijek u znaku sporta – započeo DNNA Ladies Tennis Tournament

Za oko 2.600 učenika osmih razreda osnovnih škola za koje je Osječko-baranjska županija organizirala „Sajam obrazovanja“ je prezentirala sve na jednom mjestu te ponudila detaljne informacije o svim mogućnostima daljnjeg školovanja, kao i o zapošljavanju i stanju na tržištu rada.  

[FOTO] Sajam obrazovanja ponudio osmašima sve informacije o srednjim školama

U pratnji animatora, i profesora, djeca će se zabavljati te uz poučan sadržaj provoditi ljetne praznike.

Francuska alijansa – Ljeto s Franom