ŽIVOT

UTŠO- Još jedno pozitivno ljeto za učenike

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole Osijek ovog ljeta bili su na praksi u Novigradu i Vinjicama, projekt je to koji se provodi dugi niz godina...

Objavljeno 09.09.2022
Iven Jurić

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek ovog ljeta je ponovno pružila svojim učenicima mogućnost odrađivanja prakse u Novigradu i Njivicama, ovaj projekt traje već dugi niz godina, naglasak prakse je na kvalitetnom stručnom usavršavanju učenika jer tako najbolje mogu dobiti priliku vidjeti kako je to raditi u ugostiteljskom objektu.

Uz nove vještine koje su naučili nadograđivali su one koje već znaju otprije, naravno imali su i slobodno vrijeme, rad im je i plaćen te nije čudo što sve više učenika odlučuje provesti svoje ljetno vrijeme na ovaj način. U ljetnoj praktičnoj nastavi sudjelovalo je 105 učenika u zanimanjima kuhar, konobar i recepcionar. Rad učenika je bio organiziran u dvije smjene, obje u trajanju od 34 dana. Prva smjena na put je krenula 22. lipnja i vratila se 25. srpnja, kada ih je zamijenila druga smjena, koja se vratila 28. kolovoza.

Više o projektu rekao je ravnatelj škole dr. sc. Andrej Kristek: “Naša škola učenicima omogućava da na taj način rade u realnim i intenzivnim uvjetima, gdje stječu znanja i kompetencije, koje će im kasnije biti potrebne tijekom profesionalne karijere. Njihovi poslodavci pak jedva čekaju da naši učenici dođu kod njih, a posebno veseli što svake godine neki naš učenik dobije i stalni posao.”

U nastavku donosimo izjave učenika, koji su i više nego zadovoljni praksom:

 “ Bila sam na praksi u Njivicama gdje sam radila kao konobarica. Najzanimljivije mi je bilo raditi s gostima i čini me sretnom što su se gosti oduševili našim znanjem. Stoga se zahvaljujem školi na dobivenom znanju i što su me preporučili”, učenica 4. K Petra Rakušić.

Na ljetnoj praksi radila sam kao kuharica. Iskustva su mi pozitivna, a ono što bih posebno izdvojila je da sam naučila raditi pod pritiskom te da su me ostale starije kolege tretirale kao odraslu osobu, što mi je pomoglo da se lakše nosim sa izazovima u kuhinji”, Lucija Belak, učenica 4. H.

“ Bio sam na stručnoj praksi u Njivicama gdje sam radio kao konobar. Upoznao sam nove kolege i stekao nove vještine. Postao sam samostalniji u radu što su očito primijetili i poslodavci jer su me zvali da dođem slijedeće godine raditi na sezonu”, učenik 4. K Dorian Brdarić.

Već sam treću godinu bila u Njivicama i osjećaj je izvanredan. Raditi s ljudima s kojima možeš komunicirati na stranim jezicima praktički proširuje naše znanje. Posebno pohvaljujem moj tim kolega s kojima sam radila jer je naprosto bio sjajan”, učenica 4. F Izabella Vitman.

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek u okviru ESF projekta RCK VirtuOS kao i kampanje promocije strukovnih zanimanja #BudiVirtuOS preuzela je ulogu promicatelja strukovnog obrazovanja, inicijatora upisa zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, predvodnika i donositelja promjena opće percepcije u svrhu podizanja i promocije kvalitete ugostiteljsko-turističkih usluga te cjelokupnog sustava obrazovanja u redovnoj i praktičnoj nastavi s ciljem kreiranja kompetentnog kadra, spremnog za tržište rada, te rasta kvalitete usluga i podizanja radnih uvjeta u okruženjima budućih poslodavaca.

 

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Riječ je o jedinstvenoj učionici na kojoj tate mogu saznati više o ostvarivanju sebe kroz ulogu oca, a namijenjena je upravo onim muškarcima koji su već očevi ili se to spremaju postati.

Prva učionica za očeve u Osijeku izazvala neočekivani interes tata, pridružio im se i poseban gost

Da roditeljstvo nije nimalo lak zadatak, početkom ovog tjedna potvrdili su očevi koji su se odazvali na prvu učionicu za Više…

Uz praktični dio edukacije koji čini 80 posto cjelokupnog programa AKADEMIJE BARMENOS, polaznici će steći i opće znanje o barskoj kulturi, žestokim alkoholnim pićima, likerima, vinima i pivu

[EDUKACIJA] Barska akademija BarmenOs

AKADEMIJA BARMENOS namijenjena je svim konobarima/icama, barmenima/icama i baristima/icama kao i osobama iz ugostiteljstva koji žele nadograditi svoje znanje i iskustvo Više…

Ravnateljstvo civilne zaštite Područnog ureda Osijek i Stožera civilne zaštite OBŽ predstavilo edukacijske modele poplave, potresa i klizišta, a prvi put je predstavljen simulator potresa izrađen za edukaciju i podizanje svijesti građana

[FOTO] Edukacijom se povećava sigurnost i smanjuje rizik u slučaju nepogoda i katastrofalnih događaja

U Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (9. studenoga 2023. godine) održan je sastanak Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša