ŽIVOT

Uvode se stroge propusnice – Ovo su sva pravila, objavljen dokument

"Asimptomatski bolesnici su zaraženi i putovanjem prenose virus, ova je mjera donesena da bi se spriječilo takvo širenje"

    Objavljeno 18.12.2020
    Ivona Amidžić

    Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije objavio je detalje o uvođenju propusnica, prenosi Index. Za izlazak iz županije bit će, dakle, potrebne propusnice, a zabrana napuštanja županija bez propusnica vrijedit će od 23. prosinca do 8. siječnja.

    Zabrana napuštanja županije neće se odnositi na:

    • osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu
    • dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarske službe.
    • izvješćivanje javnosti
    • pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb
    • putovanja na posao i s posla ako je neophodno i ne može se obaviti od kuće
    • žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti covid-19
    • diplomatsko osoblje
    • ljude koji su uplatili aranžmane u hotelima koji još uvijek rade

    Propusnice će izdavati županijski stožeri, a u opravdanim slučajevima može ih izdati i Ravnateljstvo civilne zaštite. Odluka se ne odnosi na kretanje između Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

    Za sve informacije o propusnicama postoji email [email protected] i telefon 0800-80-90 te web stranica epropusnice.gov.hr

    Odluku o zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj pogledajte ispod:

    Božinović je objavio detalje

    “Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, ovo je odluka kojom se zabranjuju putovanja izvan županija. Poanta mjere je da se pošalje poruka da se građani suzdrže od putovanja, proslava, druženja, da se svi strpe kroz ovaj riskantni dio godine kontakata, bez kojih se može, kako bi mogli jedni drugima poželjeti svako dobro za buduće blagdane.

    Ovo je odluka s ograničenim trajanjem. Neće se produživati, osim ako to ne bude nužno zbog epidemiološke situacije, a nadam se da neće. 8. siječnja već ćemo vidjeti kakvo je bilo ponašanje tijekom blagdana”, rekao je Božinović.

    “Radi se o dva tjedna, za koja već dugo apeliramo”, dodaje Božinović.

    Na upit o tome kako će radnici dokazivati da ne mogu raditi od kuće, Božinović kaže da će o tome odlučivati lokalni stožeri. Kaže da će se poticati da radnici idu na godišnje odmore.

    “Bitno bi se trebala, u razgovorima s HGK-om i HOK-om, smanjiti radna aktivnost. Ionako u ovo doba godine nije jako visoka, ali postoje iznimke, zato i postoji mogućnost propusnica za iznimne slučajeve”, rekao je.

    Mogu li ljudi koji su uplatili aranžmane i hotele ići iz županija?

    “Ima puno iznimaka tko može napustiti županiju. Za one koji su uplatili, oni mogu realizirati svoj plan”, rekao je Božinović.

    Dodao je da će se na temelju uvida o rezervacijama osobe biti puštene iz županije u županiju.

    Vezano za međunarodne letove istaknuo je da ako je putnik ispunio zahtjevne kriterije da bude primljen na međunarodni let, naravno da će moći doći do luke u Zagrebu.

    Što će biti sa studentima?

    “Studenti su već tjednima na online nastavi, oni nužno nisu ni trebali biti niti jesu u mjestima studiranja”, kaže Božinović.

    Postoje li znanstvene osnove za uvođenje zabrane kretanja?

    “Postoji putnička medicina. Tu ima tisuće pokazatelja i dokaza da se bolesti šire putovanjima, to je jasno u medicini”, rekla je Alemka Markotić.

    “Simptomatski bolesnici nisu nikakav problem. Zadnja ispitivanja u Varaždinu pokazuju da su asimptomatski zaraženi i oni tako prenose virus. Ova mjera je donesena da bi se spriječilo takvo širenje”, dodao je ministar zdravstva Vili Beroš.

    Što je s osobama koje imaju boravište u jednoj, a prebivalište u drugoj županiji?

    “Odluka nije odluka o zabrani povratka. Ako je netko prijavio prebivalište u drugom gradu, to se tretira kao mjesto gdje on stalno prebiva.

    Ako je regulirano i ako je stalno, ono se tretira kao mjesto koje se ne smije napuštati”, rekao je Božinović.

    foto: screenshot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Manje je poznato da je idealna tjelesna aktivnost za ljudski organizam upravo - hodanje. Mi smo i evolucijski hodači, "dizajnirani" upravo za tu vrstu tjelesne aktivnosti. Naši preci prelazili su velike udaljenosti u potrazi za hranom i skloništem te zahvaljujući tome i preživljavali.

    Svjetski dan kretanja

    Hipokratova izreka “Šetnja je lijek” i danas je poznata. Svi već dobro znamo da je tjelesna aktivnost neophodna ako želimo Više…

    U posljednja 24 sata zabilježeno je 375 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.025...

    Koronavirus ne staje broje aktivnih slučajeva danas je 2.025

    U posljednja 24 sata zabilježeno je 375 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

    U posljednja 24 sata zabilježeno je 455 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.177...

    Broja aktivnih slučajeva virusa SARS-CoV-2 ponovno je porastao, 11 umrlih osoba u zadnjih 24 sata

    Među njima su 444 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. Preminulo je 11 osoba. Od 25. veljače Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

    Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

    Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

    [NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

    Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

    Record store day u Osijeku