GOSPODARSTVO

Uvodna konferencija za projekt “Izrada projektne dokumentacije za RDC”

Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće bila bi 85% financirana od EU - preostalih 319.891,70 kuna osigurava Županija

  Objavljeno 30.10.2019
  Ivona Amidžić

  U sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku 29. je listopada održana uvodna konferencija za projekt „Izrada projektne dokumentacije za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće” na kojoj su govorili župan Ivan Anušić i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling.

  Projektni prijedlog „Izrada projektne dokumentacije za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće” prijavljen je na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz prioritetne osi 10-Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja te je u travnju ove godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020.“.

  Ukupna vrijednost Ugovora je 2.132.611,25 kuna, a odnosi se na trošak izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u iznosu od 1.678.737,50 kuna, a ostatak na izradu Studije izvodljivosti, vidljivost projekta i druge troškove.

  Od ukupno prihvatljivih troškova bespovratna sredstva EU iznose 1.812.719,55 kuna (85%), a preostali iznos osigurava Županija (319.891,70 kuna, odnosno 15%).

  “Regionalni distribucijski centar je projekt od izuzetno velike važnosti za poljoprivrednu proizvodnju na području Županije, ali i istoka Hrvatske, a uz primarne polučit će i niz drugih sekundarnih efekata. Bit će prijeko potrebna infrastruktura koja će našim poljoprivrednicima osigurati konkurentnost na tržištu, imat će uz to i edukativnu i savjetodavnu ulogu. Uz hladnjače, sortirnice, sušare i pakirnice konvencionalnih proizvoda, imat će i ekološku liniju te samoodrživost u energetskom smislu kroz solarne kolektore”, rekao je župan Ivan Anušić.

  “Sredstva za projektnu dokumentaciju su osigurana, kao što će biti osigurana  i za izgradnju samog objekta. Vrlo brzo očekujemo izdavanje građevinske dozvole te realizaciju projekta već u idućoj godini. Projekt bi trebao biti ogledni primjer za cijelu Hrvatsku, pa će se isti nakon naše županije graditi i na području ostalih županija. Vjerujem da će projekt pokrenuti poljoprivredu, malo i srednje poduzetništvo, obrte, OPG-ove jer će svima pružati konkretnu potporu”, dodaje Anušić te naglašava kako projekt financiraju Vlada RH kroz fondove Europske unije te Osječko-baranjska županija.

  RDC se planira graditi unutar zone Eko industrijske zone Nemetin i to kroz tri faze

  1. U prvoj fazi planirana je izgradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće, sa sortirnicom, pakirnicom, laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete, potrebnim upravnim i pomoćnim prostorijama.
  2. U drugoj fazi planirana je izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linije, odnosno tuneli za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetima za čuvanje smrznutog voća i povrća, linija za proizvodnju soka, sušara za voće i povrće, te aukcijska dvorana.
  3. U trećoj fazi planirana je izgradnja s tehnološkim inkubatorom s linijama za proizvodnju prerađivana od voća i povrća s  prostorijama za pripremu proizvoda za tržište.

  “Ukupni kapaciteti smještaja su 3.360 tona, od čega je 690 tona osigurano za ekološke poljoprivrednike. Tri komore su kapaciteta 150 tona i četiri 60 tona, što su kapaciteti koji će biti odvojeni od konvencionalne proizvodnje. Za konvencionalnu proizvodnju voća i povrća bit će 19 komora, pa i komore s dinamičkom atmosferom, jer jabuke u tim uvjetima pretrpe najmanja oštećenja.

  “Proizvođači su iskazali i potrebu za linijom za predsortiranje, pa će biti i ta linija. Ekološki proizvođači će imati posebne linije za sortiranje, posebne ulazne i izlazne kanale a njihova proizvodnja bit će potpuno odvojena od ostalih proizvoda. Na krovištu objekta bit će postavljeni sunčani paneli, a na taj način će RDC proizvoditi električnu energiju za svoje potrebe i višak isporučivati u mrežu. Izrada glavnog projekta je završena, sada se ishode potvrde na glavni projekt, a nakon toga podnosimo zahtjev za ishođenje građevinske dozvole”, dodala je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling.

  Procjena vrijednosti izgradnje RDC-a iznosi oko 50 milijuna kuna

  Uz sve prednosti koje donosi izgradnja RDC-a važno je naglasiti da će se njegovom izgradnjom dodatno pospješiti i jedinstveni projekt Osječko-baranjske županije, Školski obrok za sve, vrijedan 19 milijuna kuna. Naime, namirnice za projekt besplatne prehrana svih učenika osnovnih škola, moći će se osigurati kroz javnu nabavu visoko kvalitetnih proizvoda spremljenih u RDC-e.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Ivanović: "Proizvodnja počinje u kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima, nema smisla da rade kao i druge prodavaonice"

  Pekare dobivaju novo radno vrijeme?

  Današnju redovnu dnevnu press konferenciju Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije održao je načelnik Stožera Goran Ivanović. Između ostaloga, dotakao se Više…

  Bit će propisane posebne mjere - Ivanović: "Na skoro svakoj sjednici raspravljali smo o ovome"

  Lovci i ribolovci danas mogu očekivati dozvolu pojedinačnog lova

  Današnju redovnu dnevnu press konferenciju Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije održao je načelnik Stožera Goran Ivanović. Između ostaloga, dotakao se Više…

  Nije sve tako crno... Ovakve nam vijesti dođu kao dašak svježeg zraka :D

  Završena energetska obnova devet zgrada škola Osječko-baranjske županije

  Radi se o zgradama Osnovne škole Matija Gubec, Piškorevci; Osnovne škole Antunovac Područne škole Ivanovac Osnovne škole Josipa Antuna Ćonlića, Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Nakon tri mjeseca stanke zbog koronakrize, Sajam antikviteta i osječka kavica u Tvrđi i na trgu Svetog Trojstva ponovno će biti mamac za posjetitelje

  U subotu, 6. lipnja, u Tvrđi opet Sajam antikviteta

  Prema određenim procjenama nezaposlenost u Europi će se udvostručiti u idućih nekoliko mjeseci

  SSMH tvrdi kako će mladi najjače osjetiti udarac ekonomske krize nakon COVID-19

  U lipnju će se tako regulirati i skraćeno radno vrijeme

  Do 100.000 radnika u srpnju će moći koristiti sredstva za očuvanje radnih mjesta