GOSPODARSTVO

Uzgajivač svinja: Ako je svinjetina 30 kuna, za par tjedana bi mogla skočiti na 50

"Hrvatska je mala država koja ne može pratiti svjetske trendove, nego jedino aktivnom politikom može utjecati na svoju proizvodnju"

    Objavljeno 30.03.2022
    Ivona Amidžić

    Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge uzgajivača svinja, bio je gost RTL-a Danas i najavio je značajno poskupljenje svinjetine, prenosi Index.

    “Hrvatska je mala država koja ne može pratiti svjetske trendove, nego jedino aktivnom politikom može utjecati na svoju proizvodnju tako da ti šokovi budu što manji i da imaju što manji utjecaj na naše građane.”

    Kaže da su za to znali i prije godinu dana jer je Europa smanjila svoju proizvodnju preko 30% i danas u Europi više nema svinja. Cijena svinja u roku od mjesec dana porasla je za 60%, a predviđanja su da će ići gore još 60% u sljedećih mjesec dana.

    “Kako proizvodnje nema, teško je uopće predviđati koliko to može trajati, danas cijene hrane idu enormno gore tako da nitko ne može reći kada će to stati”, tvrdi Kuterovac.

    Za primjer daje da, ako je redovna cijena svinjetine u maloprodaji 30 kuna, u nekoliko tjedana mogla bi narasti na 50 kuna.

    “Cijena žitarica i uljarica će se normalizirati ako dođe do stabilizacije između Rusije i Ukrajine, a druga stvar je sama proizvodnja, koje nema, kako sam rekao, 30% proizvodnje Europa ne može vratiti preko noći. U godinu dana bi moglo doći do povećanja proizvodnje, uz naravno pametnu politiku Hrvatske”, zaključio je.

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Daleko je to još od "psihološke" granice od 10,00 kn koju smo odavno prešli i nije nas baš previše pogodila očito. No idemo u dobrom smjeru :)

    U utorak značajno pojeftinjuje gorivo

    Kako doznaje Index, od utorka će gorivo znatno pojeftiniti. Vlada će sutra o tome donijeti odluku na telefonskoj sjednici. Od Više…

    Ovdje se radi, a to je MOL i priznao, o snažnom interesu MOL-a koji nastoji zadržati dobavu iz Rusije...

    Cijena goriva mogla bi se popeti i do 20 kuna po litri!

    Ekonomski analitičar Damir Novotny komentirao je u Novom danu N1 televizije djelomičnu zabranu uvoza ruske nafte u EU, čije su Više…

    Korigirat će se iznos pristojbe...

    Poskupljuje HRT pristojba?

    Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb u utorak je najavio da će HRT ove godine izdvojiti skoro 90 milijuna kuna za Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Izuzetno mala potrošnja vode na navedenoj slavini uzrokovala je ustajalost vode i nesukladan uzorak analize.

    Sanacija javne slavine u ulici Ivana Gorana Kovačića

    Nakon zagrebačkog i splitskog meetupa, na red je ponovno došao i osječki - mjesto odakle je The Geek Gathering nastao prije 11 godina.

    [NAJAVA] The Geek Gathering Meetup se vraća u Osijek

    Ali zato nosi najbolje popuste u svibnju, portastična srijeda ovaj mjesec održat će se u srijedu 8. svibnja

    Portanova – Portastična srijeda ovaj mjesec kasni