ŽIVOT

Vakula objavio prognozu za sljedeći tjedan

Nedjeljno će jutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom oblačno s temperaturom između 9 i 12 °C

    Objavljeno 16.05.2021
    Darija Kovačić

    Premda bi vjerojatno mnogi na biralištima rado zaokružili stabilnije i toplije vrijeme – njega ni sljedećih dana neće biti u Hrvatskoj i okolici, prognozira Zoran Vakula za HRT.

    Teško je izdvojiti dane, pa i dan, u kojem barem ponegdje neće pasti barem malo kiše. Ali neće stalno i posvuda padati. U nekim će krajevima biti i suhih i razmjerno toplih dana, pri čemu je najveća vjerojatnost za njihov dulji niz na srednjem i južnom Jadranu, prenosi Index.

    Na biralište je najbolje krenuti i s kišobranom i sa sunčanim naočalama. Detaljnije prognoze po mjestima i satima nisu zahvalne ili drugim riječima – nisu dovoljno pouzdane jer se razmjerno brzo izmjenjuju sunčana i oblačna razdoblja, tijekom kojih je moguća ne samo poneka kišna kap, nego i ozbiljniji pljusak, čak praćen munjama i gromovima.

    No, ako se baš mora neko područje izdvojiti – najveća vjerojatnost za suhu nedjelju je na srednjem i južnom Jadranu, a za najčešću kišu uz obalu sjevernog Jadrana, osobito u Rijeci i okolici, te u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj.

    Danas nestabilno

    Nedjeljno će jutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom oblačno s temperaturom između 9 i 12 °C. Od sredine dana bit će više sunčanih razdoblja, ali i kiše, ponegdje praćene grmljavinom, i to najprije u zapadnim predjelima. Zapuhat će umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. Najviša temperatura do 22 °C.

    Uz promjenjivu naoblaku, podjednaka će temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj. Povremena kiša uglavnom poslijepodne, najprije u zapadnim predjelima i u Podravini, a prema večeri i drugdje. Lokalno je moguća i grmljavina. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar.

    Jugozapadnjak će puhati i na zapadu zemlje, umjeren do jak. Uz pretežno oblačno vrijeme povremeno će padati kiša. Sunčana razdoblja vjerojatnija su na sjevernom Jadranu, nego u gorju, kao i jači razvoj oblaka te pljuskovi s grmljavinom. Najniža temperatura od 8 °C u gorju do 15 °C na otocima, a najviša od 16 do 21 °C.

    U Dalmaciji će nedjelja biti promjenljiva. U drugom dijelu dana mjestimične kiše bit će uglavnom u sjevernim predjelima te u unutrašnjosti, i to češće prema kraju dana. Vjetar slab i umjeren prijepodne jugozapadni, zatim južni i jugo. Najniža temperatura oko 10 °C u zaobalju, a do 15 °C na obali i otocima. Najviša do 21 °C.

    Podjednaka i na krajnjem jugu Hrvatske, uz uglavnom suho vrijeme, te najdulja sunčana razdoblja. Popodne će zapuhati umjereno jugo, pa će more biti malo valovitije od prijepodnevnog mirnog i malo valovitog.

    I dalje promjenjivo

    Na kopnu će u noći na ponedjeljak te u ponedjeljak ujutro lokalno biti izraženijih pljuskova te obilnije kiše, uglavnom u Gorskom kotaru. Zatim djelomično razvedravanje, i dalje ne posve stabilno, ali malo svježije.

    Ni na Jadranu se uz barem djelomice sunčano vrijeme temperatura zraka neće mnogo mijenjati. Više oblaka bit će na sjeveru, gdje povremeno može pasti pokoji pljusak. Umjeren jugozapadnjak i jugo malo će oslabjeti te okrenuti na sjeverozapadnjak, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

    Foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Studenac će i ove godine nastaviti podržavati udruge koje donose pozitivne promjene i dobrobit u svojoj zajednici, a ukupno će u 2024. donirati 80 000 eura

    Studenac otvorio sedmi krug prijava za dodjelu 20 000 eura neprofitnim organizacijama i udrugama iz Slavonije

    Hrvatski lanac susjedskih dućana Studenac otvorio je sedmi krug prijava za donacije u sklopu svog društveno-odgovornog programa „Korak bliže zajednici“ Više…

    Sve službe izvijestile su gradonačelnika da su na najvišem stupnju pripravnosti, te da su međusobno koordinirane.  Iz Centra 112 apeliraju na građane da poduzmu preventivne mjere samozaštite, te da prate prognozu

    Održan sastanak Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka

    Osječki gradonačelnik Ivan Radić sazvao je Stožer Civilne zaštite Grada Osijeka kako bi se uvjerio u spremnost hitnih službi za Više…

    "Možemo očekivati jedan olujni dan" rekla je sinoć Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja

    Crveni meteoalarm za istok Hrvatske – PODUZMITE MJERE samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela

    Gošća središnjeg Dnevnika HTV-a sinoć bila je Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu gospodarstva i održivog Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

    Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

    Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

    FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

    Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

    [FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje