ŽIVOT

Vakula objavio prognozu za sljedeći tjedan

Nedjeljno će jutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom oblačno s temperaturom između 9 i 12 °C

    Objavljeno 16.05.2021
    Darija Kovačić

    Premda bi vjerojatno mnogi na biralištima rado zaokružili stabilnije i toplije vrijeme – njega ni sljedećih dana neće biti u Hrvatskoj i okolici, prognozira Zoran Vakula za HRT.

    Teško je izdvojiti dane, pa i dan, u kojem barem ponegdje neće pasti barem malo kiše. Ali neće stalno i posvuda padati. U nekim će krajevima biti i suhih i razmjerno toplih dana, pri čemu je najveća vjerojatnost za njihov dulji niz na srednjem i južnom Jadranu, prenosi Index.

    Na biralište je najbolje krenuti i s kišobranom i sa sunčanim naočalama. Detaljnije prognoze po mjestima i satima nisu zahvalne ili drugim riječima – nisu dovoljno pouzdane jer se razmjerno brzo izmjenjuju sunčana i oblačna razdoblja, tijekom kojih je moguća ne samo poneka kišna kap, nego i ozbiljniji pljusak, čak praćen munjama i gromovima.

    No, ako se baš mora neko područje izdvojiti – najveća vjerojatnost za suhu nedjelju je na srednjem i južnom Jadranu, a za najčešću kišu uz obalu sjevernog Jadrana, osobito u Rijeci i okolici, te u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj.

    Danas nestabilno

    Nedjeljno će jutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom oblačno s temperaturom između 9 i 12 °C. Od sredine dana bit će više sunčanih razdoblja, ali i kiše, ponegdje praćene grmljavinom, i to najprije u zapadnim predjelima. Zapuhat će umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. Najviša temperatura do 22 °C.

    Uz promjenjivu naoblaku, podjednaka će temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj. Povremena kiša uglavnom poslijepodne, najprije u zapadnim predjelima i u Podravini, a prema večeri i drugdje. Lokalno je moguća i grmljavina. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar.

    Jugozapadnjak će puhati i na zapadu zemlje, umjeren do jak. Uz pretežno oblačno vrijeme povremeno će padati kiša. Sunčana razdoblja vjerojatnija su na sjevernom Jadranu, nego u gorju, kao i jači razvoj oblaka te pljuskovi s grmljavinom. Najniža temperatura od 8 °C u gorju do 15 °C na otocima, a najviša od 16 do 21 °C.

    U Dalmaciji će nedjelja biti promjenljiva. U drugom dijelu dana mjestimične kiše bit će uglavnom u sjevernim predjelima te u unutrašnjosti, i to češće prema kraju dana. Vjetar slab i umjeren prijepodne jugozapadni, zatim južni i jugo. Najniža temperatura oko 10 °C u zaobalju, a do 15 °C na obali i otocima. Najviša do 21 °C.

    Podjednaka i na krajnjem jugu Hrvatske, uz uglavnom suho vrijeme, te najdulja sunčana razdoblja. Popodne će zapuhati umjereno jugo, pa će more biti malo valovitije od prijepodnevnog mirnog i malo valovitog.

    I dalje promjenjivo

    Na kopnu će u noći na ponedjeljak te u ponedjeljak ujutro lokalno biti izraženijih pljuskova te obilnije kiše, uglavnom u Gorskom kotaru. Zatim djelomično razvedravanje, i dalje ne posve stabilno, ali malo svježije.

    Ni na Jadranu se uz barem djelomice sunčano vrijeme temperatura zraka neće mnogo mijenjati. Više oblaka bit će na sjeveru, gdje povremeno može pasti pokoji pljusak. Umjeren jugozapadnjak i jugo malo će oslabjeti te okrenuti na sjeverozapadnjak, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

    Foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Danas nas čeka vrhunac toplinskog vala i vrlo visoke temperature te je nužno paziti na svoje zdravlje i zaštititi se od vrućina

    [OPREZ] Vrhunac toplinskog vala, temperature idu do 37c

    Oprez Danas nas čeka vrhunac toplinskog vala i vrlo visoke temperature te je nužno paziti na svoje zdravlje i zaštititi Više…

    DHMZ upozorava - "Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu, lokalno moguća tuča. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu"

    Upozorenje za grmljavinsko vrijeme narančasto za pet regija. Stižu jaka nevremena

    DHMZ je za pet regija za danas izdao narančasto upozorenje zbog obilne kiše i grmljavinskih nevremena – karlovačku, osječku, kninsku, Više…

    Iako je za Slavoniju domaće tržište primarno, gosti iz Slovenije ostvarili su u Slavoniji 2023. godine u pojedinim županijama rast noćenja od čak 56% u odnosu na prethodnu godinu

    Slavonija predstavljena u Sloveniji – “Hedonisti i ljubitelji prirode, planirajte novo putovanje!”

    “Hedonisti i ljubitelji prirode, planirajte novo putovanje!” – poruka je kojom su u utorak, 21.5., slavonske županijske turističke zajednice na Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Mir ima bezbroj nijansi i značenja - od mira između dvoje ljudi do globalne harmonije i zajedničkog blagostanja svih ljudskih bića. Kroz tjedan dana stvaranja, naši umjetnici će oblikovati skulpture od slame, simbolizirajući krhkost i snagu Mira

    Slama land art festival – “Mir”

    Ovog rujna svi putevi vode u Virovitičko-podravsku županiju na ekskluzivni festival vina i zalogaja. Ovogodišnje izdanje od 7. do 28. rujna organizira se na najljepšim lokacijama Slavonije i Podravine

    Najavljeno četvrto izdanje najiščekivanijeg vinskog festivala Slavonija i Podravina, wine not!?

    KBC Osijek je poslao zamolbu s obzirom na najavljeni prekid rada sustava CEZIH te moli sve građane da potrebne uputnice uzmu kod svoga liječnika opće prakse

    Prekid rada sustava CEZIH – obavijest KBC Osijek