SPORT

Vatreni lavljeg srca – do zadnjeg trenutka borili su se neumorno

Ludo finale - prvi autogol, VAR, oluja nad Moskvom, šest pogodaka i pjesma hrvatskih navijača

    Objavljeno 15.07.2018
    Antonela Verković

    Bilo je to neobično finale u kojem je postignut prvi autogol u povijesti dosadašnjih finala, te prvi put u finalima korištena VAR tehnologija, nažalost kod oba slučaja su u ‘glavnim’ ulogama bili vatreni hrvatski igrači.

    Marijo Mandžukić je u 18. minuti zatresao vlastitu mrežu, a u 38. minuti je Ivan Perišić igrao rukom u našem kaznenom prostoru.

    Bilo je to i najefikasnije finale nakon 1958. godine kada je Brazil u Stockholmu pobijedio Švedsku 5-2.

    Ludo je bilo i vrijeme i skoro cijelu utakmicu je nad Moskvom grmilo i sijevalo uz povremenu kišu.

    Finale je pratilo 78.000 gledatelja, pri čemu barem 20.000 hrvatskih navijača, dok je Francuza bilo pet puta manje.

    VATRENI SU DALI SVE OD SEBE!

    Stoga niti ne čudi što je atmosfera u pojedinim trenucima bila kao da se igra na nekom od hrvatskih trgova gdje su ljudi pratili dramu finala.

    Hrvatski navijači priredili su sjajnu atmosferu na stadionu Lužnjiki, no nažalost ‘slavlje Vatrenih’ pokvarili su francuski nogometaši koji su razbili hrvatske snove o svjetskom naslovu.

    U 52. minuti susret je nakratko prekinut nakon što je troje navijača odjevenih u uniforme utrčalo na teren. No, zaštitari su ih brzo iznijeli s travnjaka.

    Hrvatski navijači se nisu predavali, baš kao niti nogometaši, niti u trenutku kada su Francuzi poveli 4-1. Mario Mandžukić je u 69. minuti smanjio na 2-4 i vratio nadu što je bio novi signal za buđenje tribina.

    SVJETSKO PRVENSTVO JE ZAVRŠENO

    Nažalost, do kraja utakmice ‘Vatreni’ nisu uspjeli zaprijetiti vratima Huga Llorisa i Francuska je nakon 1998. po drugi put u povijesti postala svjetski prvak. I tada je pobijedila Hrvatsku, ali u polufinalu.

    Ovime je izjednačen drugi najefikasniji finale u povijesti, po četvrti je put završni dvoboj okončan ovim rezultatom. Urugvaj je 1930. svladao Argentinu sa 4-2, 1938. je Italija sa 4- svladala Mađarsku, dok je 1966. Engleska sa 4-2 nadigrala Zapadnu Njemačku. Najefikasniji finale odigrali su brazil i Švedska 1958. u Stockholmu kada je bilo 5-2 za Brazil.

    Zanimljivo, u moskovskom finalu je postignut jednak broj pogodaka kao i na prethodna četiri finala zajedno, 2002. brazil je svladao njemačku sa 2-0, 2006. su Italija i Francuska igrali 1-1, 2010. je Španjolska sa 1-0 bila bolja od Nizozemske, a 2014. Njemačka također sa 1-0 od Argentine.

    (Hina)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Ovaj vikend bio je ispunjen raznim sportskim događajima za veslače Kluba Iktus koji su ponovno ostvarili odlične rezultate...

    Iktus – Narančasti vikend

    Veslači Kluba Iktus ovaj vikend sudjelovali su na raznim sportskim događanjima kao što su: prvesntvo Balkana, Svjetsko veslačko prvesntvo veterana Više…

    Posebno je impresionirao vezni red s Lukom Modrićem koji je u prvih 45 minuta posve uspavao svjetske prvake i ostvario povjesni rezultat!

    Prvi puta u povijesti, Hrvatska je pobjedila Francusku! (0:1)

    Hrvatska  je u Parizu u četvrtom kolu Lige nacija golom Luke Modrića s 11 metara pobijedila aktualnog prvaka svijeta Francusku. Više…

    Ostvarila je impresivan nastup tijekom posljednje dvije serije te svima priuštila nekoliko napetih trenutaka...

    EPSO: Mathilde Lamolle osvojila je zlato u ženskoj disciplini s pištoljem na 25 metara

    Francuskinja Mathilde Lamolle nova je europska prvakinja u pištolju na 25 metara. Ostvarila je impresivan nastup tijekom posljednje dvije serije. Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Ivan Anušić je u svom je obraćanju naglasio kako su izvrsni sportaši, sportski djelatnici te njihovi uspjesi odraz kontinuiranog procesa ulaganja na pravi način i u prave ljude.

    [FOTO] Nagrađeni najbolji sportaši Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka

    Najbolja igračica u redovima “Pumi” bila je Ana Pehar s postignutih 9 golova, iza nje sjajna Petra Frančić koja je mrežu zatresla 7 puta, dok je Katarina Borac imala 9 obrana

    Rukometašice Osijeka ostvarile vrlo važnu pobjedu

    Najbolji svjetski gimnastičari okupit će se u našem gradu kako bi pokazali svoju izvanrednu vještinu te izbrusili formu za ovogodišnje Olimpijske igre, a mi ovom prilikom dijelimo 2x4 ulaznice, što čekaš, pokupi ih!

    Podržimo hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom kupu u Osijeku!