ŽIVOT

Večeras očekujemo nebeski spektakl, Suze Sv. Lovre: Očekuje se 100 meteora na sat

Astronomi su zbog lakšeg promatranja meteora pozvali gradove i općine na gašenje javne rasvjete od ponoći do jutra

Objavljeno 12.08.2020
Ivona Amidžić

Hrvatski astronomski savez izvijestio je u ponedjeljak kako će se prema prognozama ovogodišnji maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi dogoditi u noći s 12. na 13. kolovoza, a predviđa se da će prosječna aktivnost biti oko 100 meteora na sat.

Astronomi su stoga pozvali gradove i općine na gašenje javne rasvjete od ponoći do jutra.

Savez će također organizirati astronomska motrenja teleskopima, a osim Perzeida, pučkog naziva Suza Sv. Lovre, vidjet će se i Saturn te Jupiter, a kasnije tijekom noći i Mjesec i Mars.

“Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je od ponoći do zore”, navodi se u priopćenju.

Preporuka je da se Perzeidi promatraju što dalje od ulične rasvjete i raznog svjetlosnog onečišćenja.

Promatranja će se organizirati 11. kolovoza u Križevcima (Tehnološki park od 21 sat) te u Splitu (Zvjezdarnica u Gornjem Sitnom od 20,30 sati).

Dan poslije promatranja će se organiziati u Daruvaru (Park tamnog neba Vrani kamen – Petrov vrh od 22 sata), u Đakovu (kod đakovačkog Bajera od 22 sata), u Fužinama (Roswell selo od 21,30 sati), na Lošinju (Plaža Artatore od 21 sat) te u Stražincu (21 sat)

Astronomi također preporučaju da se ne gleda direktno u radijant, ishodišnu točku meteorskog roja, a preporuka je da se promatraju ležeći na tlu. Također naglašavaju kako nam se oči moraju bar 30 minuta prilagođavati na noćne uvjete.

(Hina)

foto: pixabay

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Gastronomija i Astronomija su pojam koji savršeno idu skupa! Suze Svetog Lovre (Perzeidi) su jedan od najljepših i najpoznatijih astronomskih fenomena

(G)Astro večer uz promatranje Suza Sv. Lovre (perzeida) na utvrdi Korođvar

Tijekom popodneva i večeri 12.8.2022 od 18 sati na Tvrđavi Korođvar u Čepinu Udruga za razvoj zajednice KREAKTIVA provodi aktivnost Više…

Ovog vikenda pronađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, sjedite, opustite se i uživajte u 'suzama sv. Lovre'.

Bliži se vikend, a samim tim i spektakl na nebu!

Nakon astronomskog spektakla ‘krvavi Mjesec’ kojeg smo imali prilike vidjeti nedavno, evo još jednog! Naime, svi ljubitelji astronomije, ali i Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Cilj ovog simpozija je predstaviti i razmijeniti najnovije znanstvene i stručne spoznaje iz urologije i srodnih medicinskih grana kroz sudjelovanje uglednih hrvatskih i inozemnih stručnjaka

Otvoreni 15. osječki urološki dani u Osijeku

Članstvo u Europskoj uniji otvorilo nam je bezbroj mogućnosti koje smo u mnogočemu i iskoristili, a rezultati toga vidljivi su u realiziranim projektima diljem naše županije.

Obilježen Dan Europe u Osijeku

Kampanja je provedena s ciljem informiranja i privlačenja novih polaznika obrazovnog programa za policijskog službenika/cu. Tom prigodom na trgu su prezentirani oprema i rad svih rodova policije

U Osijeku predstavljena kampanja “Postani policajac/policajka”