CRNA KRONIKA

Mamić osuđen na 6 i pol godina, zaplijenit će mu automobile, novac, nekretnine…

Zoran Mamić dobio je 4 godine i 11 mjeseci, Pernar 4 godine i 2 mjeseca, a Vrbanović 3 godine

  Objavljeno 06.06.2018
  Alan Srčnik

  FOTO: Hina, TEKST: Večernji list, Hina

  Zdravko Mamić proglašen je danas na sudu u Osijeku krivim po obje točke optužnice koje se odnose na njega te je dobio ukupno 6 i pol godina zatvora. Zoran Mamić dobio je 4 godine i 11 mjeseci, Milan Pernar 4 godine i 2 mjeseca, a Damir Vrbanović 3 godine.

  KRIV JE

  Proglašeni su krivim za Uskokove optužbe o izvlačenju oko 116 milijuna kuna iz Dinama te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna – piše Večernji list.

  MEĐUGORJE

  Zdravku Mamiću bit će zaplijenjen novac s računa u nekoliko banaka, u korist državnog proračuna. U proračun su banke dužne prenijeti i novac s računa kćeri mu Lucije i Ive Mamić. Zdravko Mamić jučer je prešao hrvatsku granicu te je presudu dočekao u Međugorju.

  Više čitajte na internetskoj stranici Večernjeg lista.

  Hina prenosi sljedeće …

  OPŠIRNIJE

  Bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar u srijedu su nepravomoćnom presudom osječkog Županijskog suda proglašeni krivim za Uskokove optužbe o izvlačenju oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od  12,2 milijuna kuna te ih je osudio na zatvorske kazne, pri čemu je Zdravko Mamić dobio šest i pol godina.

  Prema presudi koju čita predsjednik sudskog vijeća Darko Krušlin Zdravko Mamić osuđen je po svim točkama optužnice, Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su prve točke optužnice, ali su proglašeni krivima za umanjivanje Mamićevih poreznih obveza  i primanje mita, a Zoran i za davanje mita. Zdravko i Zoran Mamić te Vrbanović krivi su po trećoj točki optužnice, odnosno za podjelu transfera za Dejana Lovrena, a Zdravko Mamić i za podjelu transfera za Luku Modrića.

  Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina, Pernar na četiri godine i dva mjeseca, Zoran Mamić na četiri godine i 11 mjeseci, a Vrbanović na tri godine.

  Nitko od četvorice okrivljenika nije se pojavio na objavi presude, a Zdravko Mamić još je jučer izjavio kako se nalazi u Međugorju u Bosni i Hercegovini, da nije u bijegu i da se neće pojaviti na izricanju presude.

  Okrivljena četvorka od početka suđenja, 27. travnja prošle godine, poriče krivnju, a njihova obrana traži oslobađujuću presudu, smatrajući da Uskok nije dokazao svoje optužbe, posebice one o navodnim nezakonitostima aneksa ugovora o podjeli trasnfernog obeštećenja za igrače Luku Modrića i Dejana Lovrena  te navodnoj šteti pričinjenoj NK Dinamu.

  Predstavnici tužiteljstva je na posljednjem ročištu, održanom 28. svibnja, predložilo da se svi optuženici proglase krivim i osude po zakonu na bezuvjetne zatvorske kazne.

  Tijekom istrage i suđenja ispitano je 97 svjedoka, pregledana brojna dokumentacija, provedena financijsko-knjigovodstvena i druga vještačenja.

  Suđenje je obilježilo i nekoliko verbalnih ispada Zdravka Mamića, koji je u više navrata samovoljno napuštao sudnicu, otkazao punomoć dotadašnjim odvjetnicima Jadranki Sloković i Čedi Prodanoviću, dok je lani, 1. rujna tijekom svjedočenja nogometaša Dejana Lovrena, zbog remećenja reda, izbačen iz sudnice do okončanja dokaznog postupka, pa se pred sudskim vijećem ponovno pojavio tek 16. travnja ove godine, kako bi mu se predočili dokazi izvedeni za njegova odsustva.

  Tijekom iznošenja obrana nitko od okrivljenika nije želio odgovarati na pitanja tužiteljstva, a okrivljeni Zdravko Mamić u svom je završnom obraćanju 28. svibnja pozvao sudsko vijeće da se pri donošenju odluke vodi “pravdom, istinom i strukom”.

  Zdravko Mamić u ponedjeljak je na konferenciji za novinare bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i Uskok optužio za pritisak na sud kako bi donio osuđujuću presudu, unatoč tome što su, u komunikaciji s jednim od članova sudskog vijeća, kojega nije imenovao, a koju je objavio na press konferenciji,  navodno dobili odgovor kako za takvu presudu nema dokaza.

  Državno odvjetništvo u utorak je odbacilo Mamićeve navode o bilo kakvom pritisku na sud i članove sudskog vijeća koje te najavilo da će od kriminalističke policije zatražiti provođenje izvida i obavljanje razgovora kako bi se provjerila vjerodostojnost navodne komunikacije koju je objavio Mamić.

  Zbog sumnje u davanje lažnog iskaza, tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije i igrača Real Madrida Luke Modrića te pokrenulo istragu protiv reprezentativca i igrača Liverpoola Dejana Lovrena te Modrićeve punice Vesne Juraić.

  (Hina)

  VEZANE VIJESTI

  ''Slobodno se mogu kretati po cijeloj BiH", rekao je Mamić brojnim okupljenim novinarskim ekipama

  Sud BiH odbio zahtjev Hrvatske za izručenje Mamića

  Sud BiH odbacio je u petak zahtjev Hrvatske za izručenjem Dinamova savjetnika Zdravka Mamića, koji se nešto iza podneva pojavio Više…

  "Stigao je zahtjev u Interpol", rekao je neimenovani dužnosnik u ministarstvu sigurnosti BiH

  Interpol BiH dobio tjeralicu za privođenje Zdravka Mamića

  Bosanskohercegovački ured Interpola primio je zahtjev Republike Hrvatske za privođenje Dinamova dužnosnika Zdravka Mamića, po tjeralici koju su raspisale vlasti Više…

  Zdravko Mamić je 06. lipnja nepravomoćno proglašen krivim za optužbe o izvlačenju oko 116 milijuna kuna iz NK Dinama

  Za Zdravkom Mamićem raspisat će se domaća i međunarodna tjeralica te EU uhidbeni nalog

  Nakon što je protiv bivšeg čelnika i sadašnjeg savjetnika NK Dinama izdan nalog za uhićenjem osječki Županijski sud nadležnoj je Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Županijski sud u Osijeku za Mamićem je raspisao međunarodnu tjeralicu pošto je pobjegao iz Hrvatske uoči izricanja prvostupanjske presude

  Sud BiH ponovo će odlučivati o zahtjevu Hrvatske za Mamićevo izručenje – tisak

  Cijeli taj sustav prepumpnih stanica nadzire Vodovod Osijek - veli Barišić

  Urednost Čepin: Opremu za čišćenje vrijednu 15.000.000 kuna ima jedino Vodovod

  Osječki Vodovod, čije je dvoje djelatnika tragično preminulo, već je imao konferenciju za novinstvo i izvijestio javnost svojim analizama događaja

  I čepinska Urednost sazvala izvanrednu konferenciju usljed tragedije