CRNA KRONIKA

Mamić osuđen na 6 i pol godina, zaplijenit će mu automobile, novac, nekretnine…

Zoran Mamić dobio je 4 godine i 11 mjeseci, Pernar 4 godine i 2 mjeseca, a Vrbanović 3 godine

    Objavljeno 06.06.2018
    Alan Srčnik

    FOTO: Hina, TEKST: Večernji list, Hina

    Zdravko Mamić proglašen je danas na sudu u Osijeku krivim po obje točke optužnice koje se odnose na njega te je dobio ukupno 6 i pol godina zatvora. Zoran Mamić dobio je 4 godine i 11 mjeseci, Milan Pernar 4 godine i 2 mjeseca, a Damir Vrbanović 3 godine.

    KRIV JE

    Proglašeni su krivim za Uskokove optužbe o izvlačenju oko 116 milijuna kuna iz Dinama te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna – piše Večernji list.

    MEĐUGORJE

    Zdravku Mamiću bit će zaplijenjen novac s računa u nekoliko banaka, u korist državnog proračuna. U proračun su banke dužne prenijeti i novac s računa kćeri mu Lucije i Ive Mamić. Zdravko Mamić jučer je prešao hrvatsku granicu te je presudu dočekao u Međugorju.

    Više čitajte na internetskoj stranici Večernjeg lista.

    Hina prenosi sljedeće …

    OPŠIRNIJE

    Bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar u srijedu su nepravomoćnom presudom osječkog Županijskog suda proglašeni krivim za Uskokove optužbe o izvlačenju oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od  12,2 milijuna kuna te ih je osudio na zatvorske kazne, pri čemu je Zdravko Mamić dobio šest i pol godina.

    Prema presudi koju čita predsjednik sudskog vijeća Darko Krušlin Zdravko Mamić osuđen je po svim točkama optužnice, Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su prve točke optužnice, ali su proglašeni krivima za umanjivanje Mamićevih poreznih obveza  i primanje mita, a Zoran i za davanje mita. Zdravko i Zoran Mamić te Vrbanović krivi su po trećoj točki optužnice, odnosno za podjelu transfera za Dejana Lovrena, a Zdravko Mamić i za podjelu transfera za Luku Modrića.

    Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina, Pernar na četiri godine i dva mjeseca, Zoran Mamić na četiri godine i 11 mjeseci, a Vrbanović na tri godine.

    Nitko od četvorice okrivljenika nije se pojavio na objavi presude, a Zdravko Mamić još je jučer izjavio kako se nalazi u Međugorju u Bosni i Hercegovini, da nije u bijegu i da se neće pojaviti na izricanju presude.

    Okrivljena četvorka od početka suđenja, 27. travnja prošle godine, poriče krivnju, a njihova obrana traži oslobađujuću presudu, smatrajući da Uskok nije dokazao svoje optužbe, posebice one o navodnim nezakonitostima aneksa ugovora o podjeli trasnfernog obeštećenja za igrače Luku Modrića i Dejana Lovrena  te navodnoj šteti pričinjenoj NK Dinamu.

    Predstavnici tužiteljstva je na posljednjem ročištu, održanom 28. svibnja, predložilo da se svi optuženici proglase krivim i osude po zakonu na bezuvjetne zatvorske kazne.

    Tijekom istrage i suđenja ispitano je 97 svjedoka, pregledana brojna dokumentacija, provedena financijsko-knjigovodstvena i druga vještačenja.

    Suđenje je obilježilo i nekoliko verbalnih ispada Zdravka Mamića, koji je u više navrata samovoljno napuštao sudnicu, otkazao punomoć dotadašnjim odvjetnicima Jadranki Sloković i Čedi Prodanoviću, dok je lani, 1. rujna tijekom svjedočenja nogometaša Dejana Lovrena, zbog remećenja reda, izbačen iz sudnice do okončanja dokaznog postupka, pa se pred sudskim vijećem ponovno pojavio tek 16. travnja ove godine, kako bi mu se predočili dokazi izvedeni za njegova odsustva.

    Tijekom iznošenja obrana nitko od okrivljenika nije želio odgovarati na pitanja tužiteljstva, a okrivljeni Zdravko Mamić u svom je završnom obraćanju 28. svibnja pozvao sudsko vijeće da se pri donošenju odluke vodi “pravdom, istinom i strukom”.

    Zdravko Mamić u ponedjeljak je na konferenciji za novinare bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i Uskok optužio za pritisak na sud kako bi donio osuđujuću presudu, unatoč tome što su, u komunikaciji s jednim od članova sudskog vijeća, kojega nije imenovao, a koju je objavio na press konferenciji,  navodno dobili odgovor kako za takvu presudu nema dokaza.

    Državno odvjetništvo u utorak je odbacilo Mamićeve navode o bilo kakvom pritisku na sud i članove sudskog vijeća koje te najavilo da će od kriminalističke policije zatražiti provođenje izvida i obavljanje razgovora kako bi se provjerila vjerodostojnost navodne komunikacije koju je objavio Mamić.

    Zbog sumnje u davanje lažnog iskaza, tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije i igrača Real Madrida Luke Modrića te pokrenulo istragu protiv reprezentativca i igrača Liverpoola Dejana Lovrena te Modrićeve punice Vesne Juraić.

    (Hina)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Djevojčica (15) završila je na sudu jer je u nedjelju oko 3 ujutro probudila i fizički napala majku koja joj nije htjela uključiti internet...

    Djevojčica pretukla majku zbog interneta, završila na sudu

    Kako prenosi portal Danica.hr, djevojčica (15) završila je na sudu jer je u nedjelju oko 3 sata ujutro probudila i Više…

    Prema USKOK-u Mamić je sudcima dao najmanje 370.000 eura...

    Svjedoci vidjeli Mamićevo podmićivanje suca: “Braco, evo paprike da bude bolja hrana”

    Cure novi detalji o uhićenim sucima, koje su, kako sumnja USKOK, podmićivala braća Zdravko i Zoran Mamić, prenosi Index. Dvojici Više…

    USKOK je jutros oko 10 sati na službenim stranicama objavio priopćenje u kojem iznose podatke o jutrošnjim uhićenjima...

    Počela uhićenja osječkih sudaca, uhićen i osječki poduzetnik Drago Tadić

    Počela su uhićenja sudaca koje je Zdravko Mamić optužio za kriminal. Neslužbeno se doznaje kako je riječ o osječkim sucima Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Nepoznati počinitelj je 60-godišnjoj djelatnici pravne osobe na službeni mobitel poslao poruku upozorenja da paket ne može biti isporučen jer nedostaje neki od podataka, nakon čega je ona u dostavljenu poveznicu unijela bankovne podatke tvrtke!?

    Tvrtka oštećena za gotovo 3.500 eura

    72-godišnjak je kod sebe imao pravi arsenal exploziva, streljiva, dijelova za pravljenje bombi...

    Osječaninu oduzeta hrpa eksploziva, oružja, streljiva koje je nelegalno posjedovao

    Stupila je u kontakt s nepoznatom osobom s ciljem povrata izgubljenog novca te joj ustupila svoje osobne podatke i broj mobitela, skinuo joj je 10 500 eura!!

    60-godišnjakinja Prevarena putem Interneta