POLITIKA

Velebit u Gašincima: ‘Tresu’ tenkovi, haubice, dronovi …

Na tom je poligonu u sklopu vježbe angažirano 865 pripadnika Hrvatske vojske sa 73  ključna oružna sustava ...

    Objavljeno 14.10.2018
    Alan Srčnik

    Na vojnom poligonu „Gašinci” kod Đakova u subotu, 13. listopada 2018., održana je demonstracija vježbovnih aktivnosti u sklopu združene intergranske sveobuhvatne vježbe Hrvatske vojske Velebit 18 – združena snaga, piše i javlja MORH.

    Vježbovnu skupinu na toj lokaciji čini 1. mehanizirana bojna Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom satnijom iz sastava 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade te elementima Oklopne bojne i bojne Kune GOMBR-e, kao i snagama Središnjice za obavještajno djelovanje i Bojne NBKO-a.

    Na tom je poligonu u sklopu vježbe angažirano 865 pripadnika Hrvatske vojske sa 73  ključna oružna sustava. Od oružnih sustava na “Gašincima” se koriste i tenkovi M84, BVP M80, BOV Patria, samohodna haubica 122 mm Gvozdika, minobacački, protuoklopni i PZO sustavi, bespilotne letjelice  i druga sredstva.

    Prva zadaća vježbovne skupine na demonstraciji (Namjenski organizirane snage 1) bila je obrana područja od napada ojačane protivničke pješačke bojne. Slijedio je prijelaz u protunapadna djelovanja kroz provedbu izvidničkih operacija, svladavanje minsko-eksplozivnih zapreka uz bojeva gađanja svim sredstvima kroz međuprostore i preko vlastitih snaga, sve do potiskivanja protivnika u zonu uništenja.

    Između ostalih, demonstraciji su nazočili državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadni general Željko Šikić, zapovjednik GOMBR-e brigadir Mijo Validžić i drugi.

    “I ovdje smo mogli vidjeti da je Hrvatska vojska jedna moderna oružana sila, dobro opremljena, no, što je najvažnije, i dobro obučena, spremna u svakom trenutku izvršiti sve svoje zadaće”, rekao je nakon demonstracije državni tajnik Tomislav Ivić.

    General Jurković, koji na vježbi Velebit 18 zapovijeda Zapovjedništvom snaga “Sjever”, izrazio je zadovoljstvo i ponos činjenicom da je vježba počela tako uspješno, dodavši: “Čeka nas niz vježbovnih događaja u 72 sata, sve smo planirali dugo vremena i ovo je kruna tog procesa.”

    Natporučnik Ivan Pavičić, jedan od zapovjednika snaga na terenu, prvi je časnički čin dobio 2013. godine. “Ponosan sam što sam sudionik ove vježbe, najkompleksnije u povijesti Hrvatske vojske. Čestitam svojim vojnicima na onom što su pokazali, na nama je da ih uvježbamo, a na njima da to pokažu na terenu”, zaključio je pripadnik bojne Sokolovi.

    Razvodnici Josip Velečko i Boris Hubak, koji su se istaknuli preciznim pogocima iz protuoklopnih sustava, istaknuli su kako se na vježbama tako velike razine podrazumijeva adrenalin i uzbuđenje, no unatoč tome izvršili su postavljene zadaće i iznimno su zadovoljni.

    Foto: MORH

    gasinci_velebit_morh (6) gasinci_velebit_morh (6) gasinci_velebit_morh (6) gasinci_velebit_morh (6) gasinci_velebit_morh (6) gasinci_velebit_morh (6) gasinci_velebit_morh (6)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Vi ste nasljednici hrabrih hrvatskih branitelja koji su se pod znakovljem ratnih brigada borili i ginuli za našu Domovinu, rekao je ministar Banožić

    Obilježena 14. obljetnica ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade

    Polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ i misnim slavljem u kapelici u vojarni 5. gardijske Više…

    "Samo zajedničkim snagama možemo voditi ovaj prekrasan i bogat hrvatski kraj do ostvarenja njegovog punog potencijala"

    Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao na svečanosti povodom Dana Vukovarsko-srijemske županije

    Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je danas u Vukovaru na svečanoj dodjeli nagrada i Više…

    U požegi prisegnulo je 264 ročnika i 60 ročnica, ukupno njih 324 - javlja i piše MORH ...

    Prisegnulo i 60 ročnica! Krstičević nije bio, izostala njegova potencijalno sjajna izjava!

    U trećem ovogodišnjem uputnom roku ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju prisegnulo je 264 ročnika i 60 ročnica, ukupno njih 324 Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde