POLITIKA

Velebit u Gašincima: ‘Tresu’ tenkovi, haubice, dronovi …

Na tom je poligonu u sklopu vježbe angažirano 865 pripadnika Hrvatske vojske sa 73  ključna oružna sustava ...

  Objavljeno 14.10.2018
  Alan Srčnik

  Na vojnom poligonu „Gašinci” kod Đakova u subotu, 13. listopada 2018., održana je demonstracija vježbovnih aktivnosti u sklopu združene intergranske sveobuhvatne vježbe Hrvatske vojske Velebit 18 – združena snaga, piše i javlja MORH.

  Vježbovnu skupinu na toj lokaciji čini 1. mehanizirana bojna Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom satnijom iz sastava 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade te elementima Oklopne bojne i bojne Kune GOMBR-e, kao i snagama Središnjice za obavještajno djelovanje i Bojne NBKO-a.

  Na tom je poligonu u sklopu vježbe angažirano 865 pripadnika Hrvatske vojske sa 73  ključna oružna sustava. Od oružnih sustava na “Gašincima” se koriste i tenkovi M84, BVP M80, BOV Patria, samohodna haubica 122 mm Gvozdika, minobacački, protuoklopni i PZO sustavi, bespilotne letjelice  i druga sredstva.

  Prva zadaća vježbovne skupine na demonstraciji (Namjenski organizirane snage 1) bila je obrana područja od napada ojačane protivničke pješačke bojne. Slijedio je prijelaz u protunapadna djelovanja kroz provedbu izvidničkih operacija, svladavanje minsko-eksplozivnih zapreka uz bojeva gađanja svim sredstvima kroz međuprostore i preko vlastitih snaga, sve do potiskivanja protivnika u zonu uništenja.

  Između ostalih, demonstraciji su nazočili državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadni general Željko Šikić, zapovjednik GOMBR-e brigadir Mijo Validžić i drugi.

  “I ovdje smo mogli vidjeti da je Hrvatska vojska jedna moderna oružana sila, dobro opremljena, no, što je najvažnije, i dobro obučena, spremna u svakom trenutku izvršiti sve svoje zadaće”, rekao je nakon demonstracije državni tajnik Tomislav Ivić.

  General Jurković, koji na vježbi Velebit 18 zapovijeda Zapovjedništvom snaga “Sjever”, izrazio je zadovoljstvo i ponos činjenicom da je vježba počela tako uspješno, dodavši: “Čeka nas niz vježbovnih događaja u 72 sata, sve smo planirali dugo vremena i ovo je kruna tog procesa.”

  Natporučnik Ivan Pavičić, jedan od zapovjednika snaga na terenu, prvi je časnički čin dobio 2013. godine. “Ponosan sam što sam sudionik ove vježbe, najkompleksnije u povijesti Hrvatske vojske. Čestitam svojim vojnicima na onom što su pokazali, na nama je da ih uvježbamo, a na njima da to pokažu na terenu”, zaključio je pripadnik bojne Sokolovi.

  Razvodnici Josip Velečko i Boris Hubak, koji su se istaknuli preciznim pogocima iz protuoklopnih sustava, istaknuli su kako se na vježbama tako velike razine podrazumijeva adrenalin i uzbuđenje, no unatoč tome izvršili su postavljene zadaće i iznimno su zadovoljni.

  Foto: MORH

  gasinci_velebit_morh (6) gasinci_velebit_morh (6) gasinci_velebit_morh (6) gasinci_velebit_morh (6) gasinci_velebit_morh (6) gasinci_velebit_morh (6) gasinci_velebit_morh (6)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  U požegi prisegnulo je 264 ročnika i 60 ročnica, ukupno njih 324 - javlja i piše MORH ...

  Prisegnulo i 60 ročnica! Krstičević nije bio, izostala njegova potencijalno sjajna izjava!

  U trećem ovogodišnjem uputnom roku ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju prisegnulo je 264 ročnika i 60 ročnica, ukupno njih 324 Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Obje varijante podrazumijevaju četiri regije u kojima je i Grad Zagreb kao izdvojena regija ...

  Promjena nepravednih NUTS2 regija

  Ne smeta mene da postoji jedan takav, vjerojatno najgluplji portal na svijetu, smeta me da naši mediji, naši portali, naši urednici i naši novinari prenose masovno jednu takvu vijest bez zadrške - veli za Nacionalniportal.hr dr. Požega

  Jesu li Hrvati najgluplji na svijetu? – piše prof.dr.sc. Željko Požega

  Akcijski plan razvoja javne uprave je usvojen prije gotovo dvije godine, a ne vidi se nikakav napredak, ističu iz Mosta

  Most NL: Iz Hrvatske dnevno iseljava 180 ljudi, a ministar Kuščević povećava broj službenika