POLITIKA

Velebit u Gašincima: ‘Tresu’ tenkovi, haubice, dronovi …

Na tom je poligonu u sklopu vježbe angažirano 865 pripadnika Hrvatske vojske sa 73  ključna oružna sustava ...

  Objavljeno 14.10.2018
  Alan Srčnik

  Na vojnom poligonu „Gašinci” kod Đakova u subotu, 13. listopada 2018., održana je demonstracija vježbovnih aktivnosti u sklopu združene intergranske sveobuhvatne vježbe Hrvatske vojske Velebit 18 – združena snaga, piše i javlja MORH.

  Vježbovnu skupinu na toj lokaciji čini 1. mehanizirana bojna Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom satnijom iz sastava 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade te elementima Oklopne bojne i bojne Kune GOMBR-e, kao i snagama Središnjice za obavještajno djelovanje i Bojne NBKO-a.

  Na tom je poligonu u sklopu vježbe angažirano 865 pripadnika Hrvatske vojske sa 73  ključna oružna sustava. Od oružnih sustava na “Gašincima” se koriste i tenkovi M84, BVP M80, BOV Patria, samohodna haubica 122 mm Gvozdika, minobacački, protuoklopni i PZO sustavi, bespilotne letjelice  i druga sredstva.

  Prva zadaća vježbovne skupine na demonstraciji (Namjenski organizirane snage 1) bila je obrana područja od napada ojačane protivničke pješačke bojne. Slijedio je prijelaz u protunapadna djelovanja kroz provedbu izvidničkih operacija, svladavanje minsko-eksplozivnih zapreka uz bojeva gađanja svim sredstvima kroz međuprostore i preko vlastitih snaga, sve do potiskivanja protivnika u zonu uništenja.

  Između ostalih, demonstraciji su nazočili državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadni general Željko Šikić, zapovjednik GOMBR-e brigadir Mijo Validžić i drugi.

  “I ovdje smo mogli vidjeti da je Hrvatska vojska jedna moderna oružana sila, dobro opremljena, no, što je najvažnije, i dobro obučena, spremna u svakom trenutku izvršiti sve svoje zadaće”, rekao je nakon demonstracije državni tajnik Tomislav Ivić.

  General Jurković, koji na vježbi Velebit 18 zapovijeda Zapovjedništvom snaga “Sjever”, izrazio je zadovoljstvo i ponos činjenicom da je vježba počela tako uspješno, dodavši: “Čeka nas niz vježbovnih događaja u 72 sata, sve smo planirali dugo vremena i ovo je kruna tog procesa.”

  Natporučnik Ivan Pavičić, jedan od zapovjednika snaga na terenu, prvi je časnički čin dobio 2013. godine. “Ponosan sam što sam sudionik ove vježbe, najkompleksnije u povijesti Hrvatske vojske. Čestitam svojim vojnicima na onom što su pokazali, na nama je da ih uvježbamo, a na njima da to pokažu na terenu”, zaključio je pripadnik bojne Sokolovi.

  Razvodnici Josip Velečko i Boris Hubak, koji su se istaknuli preciznim pogocima iz protuoklopnih sustava, istaknuli su kako se na vježbama tako velike razine podrazumijeva adrenalin i uzbuđenje, no unatoč tome izvršili su postavljene zadaće i iznimno su zadovoljni.

  Foto: MORH

  gasinci_velebit_morh (6) gasinci_velebit_morh (6) gasinci_velebit_morh (6) gasinci_velebit_morh (6) gasinci_velebit_morh (6) gasinci_velebit_morh (6) gasinci_velebit_morh (6)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  U požegi prisegnulo je 264 ročnika i 60 ročnica, ukupno njih 324 - javlja i piše MORH ...

  Prisegnulo i 60 ročnica! Krstičević nije bio, izostala njegova potencijalno sjajna izjava!

  U trećem ovogodišnjem uputnom roku ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju prisegnulo je 264 ročnika i 60 ročnica, ukupno njih 324 Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Kineski ulagači zainteresirani za zračni i riječni transport

  Radni posjet investitora iz Kine u Osijeku

  Poslije operacijski oporavak je u tijeku

  Gradonačelnik Vrkić operiran!