ŽIVOT

Velika akcija darivanja krvi u Medicinskoj školi za Dan darivatelja krvi u RH

Bit će održana svečanost dodjele zahvalnica i priznanja u velikoj dvorani Nadbiskupskog vikarijata...

Objavljeno 22.10.2021
Ivona Amidžić

I ove godine u Hrvatskoj će biti obilježen Dan darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj, 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi, a organizirao ju je Hrvatski Crveni križ, organizacija koja danas okuplja najveći broj darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj i osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi.

Unatoč pandemiji, Hrvatski Crveni križ sa svojim društvima u akcijama darivanja prikupio je 142 265 doza krvi od ukupno 176 938 koliko ih je prikupljeno u Hrvatskoj protekle godine. Pandemija je ipak ostavila traga  jer su brojni darivatelji bili spriječeni odazvati se akcijama darivanja krvi, posebno mladi.

Nije bilo moguće organizirati akcije u školama s maturantima, a to je često prvi doticaj mladih s darivanjem krvi. Usto, brojni mladi su odselili i populacija darivatelja krvi u RH sve je starija. Navedene okolnosti treba shvatiti ozbiljno jer ako i dalje u Hrvatskoj želimo biti samodostatni u pogledu zaliha krvi i krvnih pripravaka, onda svi zajedno kao društvo trebamo pronaći načine da mlade što više uključimo u sustav darivanja krvi.

Veseli nas stoga što vas možemo pozvati na akciju darivanja krvi koja će biti održana u srednjoj Medicinskoj školi Osijek. Akcija darivanja krvi bit će održana u Medicinskoj školi, Vukovarska ulica 209 Osijek, u vremenu od 9 do 13 sati.

U 12 sati započinje svečanost dodjele zahvalnica i priznanja u velikoj dvorani Nadbiskupskog vikarijata, J. J. Strossmayera 58, Osijek.

Akcijom i svečanim programom uručenja zahvalnica i priznanja darivateljima krvi, obilježit ćemo Dan darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj.

foto: unspalsh

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Bankom hrane značajno je ojačan kapacitet Hrvatskog Crvenog križa Gradskog društva Crvenog križa Osijek za prijem donirane hrane, a nevedene aktivnosti doprinijet će borbi protiv siromaštva povećanjem prehrambene sigurnosti socijalno ugroženog stanovništva

Crveni križ u Osijeku otvara Banku hrane

Sredstva za adaptaciju i opremanje Banke hrane Osječko-baranjske županije osigurana su temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji Više…

Hrvatski crveni križ i JVP grada Osijeka pozivaju građane na dobrovoljno darivanje krvi u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe.

Vatrogasci pozivaju na dobrovoljno darivanje krvi

Pozivamo Vas na DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI, u prostorijama JVP Grada Osijeka, IVANA GORANA KOVAČIĆA 2,OSIJEK! POMAŽEMO MI – POMOZI I TI!

Korisnici mogu nazvati kako bi zatražili pomoć volontera Crvenog križa  ili zaposlenika oko odlaska u kupnju namirnica, lijekova, plaćanja režijskih računa ili prijevoza liječniku

Crveni križ – program “Tu smo za vas”

Volonteri Crvenog križa i dalje su tu za korisnike u okviru programa „Tu smo za vas 2“. Programom se provode Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

Record store day u Osijeku