ŽIVOT

Velika suradnja osječkog i riječkog HNK-a

Potpisan je Ugovor o koprodukciji dvaju nacionalnih kazališta koji će realizirati premijernom operom Arlecchino & Gianni Schicci

Objavljeno 10.06.2021
Ivona Amidžić

Nakon održanog sastanka ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek s intendantima nacionalnih kazališta, početkom svibnja, potpisan je Sporazum o suradnji s ciljem poboljšanja institucijske suradnje, koprodukcija, uzajamnih gostovanja i razmjene predstava među nacionalnim kazalištima.

Slijedom toga, u ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine, HNK u Osijeku na čelu s intendanticom Draženom Vrseljom i HNK u Rijeci, na čelu s intendantom Marinom Blaževićem, potpisali su Ugovor o koprodukciji dvaju nacionalnih kazališta koji će realizirati premijernom operom Arlecchino & Gianni Schicci. Potpisivanju Ugovora nazočili su i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić te gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, a nakon svečanosti odgledali su i premijeru opere Samson i Dalila.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić napomenuo je kako je ostvarena suradnja riječkog i osječkog HNK-a izuzetno vrijedna i važna te će doprinijeti kulturnom obogaćivanju ponude obiju kazališnih kuća.

– Potpisani Ugovor o koprodukciji važan je korak ka stvaranju visoko kvalitetnog kulturnog sadržaja, a s obzirom na najavljenu suradnju u realizaciji opere Gianni Schicci & Arlecchino koja će svoje mjesto naći na opernom festivalu u Finskoj, siguran sam da će se ona nastaviti i u budućnosti na radost zainteresirane publike – rekao je Miletić.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije Tatjana Roth naglasila je kako Ugovor o koprodukciji dokazuje da Sporazum o suradnji nacionalnih kazališnih kuća nije samo deklarativan.

– Osječko-baranjska županija kao osnivač HNK u Osijeku iznimno je ponosna na međuinstitucionalnu suradnju. Takve suradnje nude odgovore na trenutačna kretanja, pronalaze dodanu vrijednost te unaprjeđuju kulturnu produkciju, kvalitetu programa i njihovu dostupnost. Intendanti svih pet hrvatskih nacionalnih kazališta u nazočnosti ministrice kulture imedija Nine Obuljen Koržinek potpisali su početkom svibnja ugovor o stalnoj suradnji. Današnje potpisivanje Ugovora o koprodukciji između HNK-a u Osijeku i HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke dokaz je da Sporazum nije samo deklarativan. Suradnja započinje premijerom velike koprodukcije opere Arlecchino & Gianni Schicci, Feruccio Busonija i Giacomo Puccinija s kojom su pozvani na veliki operni festival u Finskoj, Savolinni festival. Izuzetno je važno predstavljati hrvatsku kulturu i stvaralaštvo u inozemstvu jer je ona pouzdan partner našega razvoja. A institucije u kulturi još su jednom pokazale da nisu trome već naprotiv, agilne na dobrobit umjetnika i publike – istaknula je Roth.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić dodao je da će suradnja poput ove dodatno obogatiti kulturnu ponudu grada.

Nakon što su intendanti svih pet hrvatskih nacionalnih kazališta prije otprilike mjesec dana potpisali ugovor o stalnoj suradnji, današnji potpis između Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i HNK Ivan pl. Zajc Rijeka predstavlja konačnu realizaciju odnosno konkretizaciju te suradnje. Ovo je samo jedan u nizu koraka zahvaljujući kojima Osijek postaje urbano i kulturno središte regije i istoka Hrvatske, a mi ćemo i u budućnosti surađivati sa svim nacionalnim kazališnim kućama čime ćemo obogatiti ponudu i sadržaj ne samo za Osječane već i za njihove goste. Osijek je grad koji može ponuditi pregršt kulturnih sadržaja i na tome ćemo neprestano raditi u suradnji sa svim kulturnim institucijama – zaključio je Radić.

Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Dražena Vrselja izrazila je veliko zadovoljstvo zbog ostvarene suradnje.

– Jako mi je drago da su se nacionalnog Sporazuma prvi dotakli HNK u Osijeku i HNK iz Rijeke. Ono što bi me posebno veselilo i što sam predložila gradonačelniku, jest ideja da zajednička opera Gianni Schicci & Arlecchino bude otvarajuća predstava Osječkog ljeta kulture 2022. godine. Naime, prije odlaska na festival opera u Finsku, smatram da bi bilo poželjno jednu veliku operu prikazati Osječanima – istaknula je Vrselja.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela

Policijski službenici Postaje granične policije Beli Manastir u suradnji s djelatnicima Službe čuvara prirode Javne ustanove parka prirode Kopački rit, Više…

Gradonačelnici Radić i Kordić potpisali Sporazum o prijateljstvu i suradnji te istaknuli sličnost i prijateljske odnose dvaju gradova

(FOTO) Osijek i Mostar postali gradovi prijatelji – Najveća poveznica je hrvatski narod!

Grad Osijek i Grad Mostar potpisali su u četvrtak u mostarskoj Gradskoj vijećnici Sporazum o prijateljstvu i suradnji. Sporazum, kojemu Više…

Razgovaralo se o budućoj suradnji, ponajprije u području školstva i kulture, ali i o mogućim prekograničnim projektima

(FOTO) Gradonačelnik Radić posjetio hrvatsku zajednicu u Subotici: Hrvati u Subotici su most suradnje

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić posjetio je u srijedu grad Suboticu gdje se sastao s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.

Bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu, cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome kao i zanimljive radionice i gastro ponuda vas očekuju na Proljetnom festivalu u Čepinu

[NAJAVA] Proljetni festival u Čepinu

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka