ŽIVOT

Velika završnica 20. Osječkog ljeta kulture

Zadnji dan su obilježila dva programa: promocija prve osječke strip slikovnice “Bon ton iza duge” i nastup Ansambla Lado

Objavljeno 09.07.2020
Ivona Amidžić

Posljednji dan 20. Osječkog ljeta kulture obilježila su dva programa. Promocija prve osječke strip slikovnice “Bon ton iza duge” i nastup Ansambla Lado.

Slikovnica “Bon ton iza duge” nastala je u suradnji dvojice autora Dražena Alerića i Dražena Jerabeka – jedan je sukreator programa Osječkog ljeta kulture, a drugi je istaknuti ilustrator i umjetnik koji se prvi puta okušao u kreiranju stripovskog prikaza jedne zanimljive slikovnice.

“Priča je ovo hommage 20-toj obljetnici Osječkog ljeta kulture. Autor teksta, Dražen Alerić vodi nas u daleku budućnost u kojoj iz neke daleke Dugine galaksije svojim svemirskim brodom stiže šarolika posada s planeta osunčanog ljubičastog kvadranata. Autor je svojim kratkim, dinamičnim tekstom poslalo emotivnu, no snažnu poruku o važnosti preuzimanja odgovornosti i brige, kako za grad tako i za čitav planet” – riječi su Dubravke Pađen Farkaš, ravnateljice Gradske i sveučilišne knjižnice i recenzentice ove zanimljive slikovnice.  Godina je 3000. U Duginoj galaksiji upravo teku pripreme za dijeljenje pozitivnih vibracijskih ampula diljem svemirskih prostranstava – Bon ton iza duge slikovnica je koja šalje jedinstvenu poruku: Oni koji imaju više sreće, trebali bi ju podijeliti s drugima.

“ Priča unutar ovih korica, nastala je, između ostalog, upravo zbog broja 20. Gotovo sam uvjeren da niste znali kako je zapravo počelo, jer ovo što ćete pročitati do sada je bila brižno čuvana tajna” – u predgovoru slikovnice istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka i autor Dražen Alerić.

“Unatoč vrlo zahtjevnom izazovu, radovi za strip Bon Ton iza duge, potvrdili su nam što smo oduvijek znali, da je Dražen Jerabek vrhunski crtač koji svoju punu pažnju posvećuje svim likovnim elementima.” – na promociji je istaknuo recenzent slikovnice Tihomir Taborski.

Svečano zatvaranje 20. Osječkog ljeta kulture počelo je dodjelom priznanja ustanovama u kulturi i pojedincima koji su stvarali i obilježili OLJK. Tako su se na pozornicu OLJK-a popeli predstavnici Hrvatskog narodnog kazališta, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, HDLU-a, Akademije za umjetnost i kulturu, Gradske i sveučilišne knjižnice i mnogi istaknuti pojedinci poput Božidara Šnajdera i Ljerke Hedl – stvarateljice Osječkog ljeta kulture. Posebno priznanje posthumno je dobio Aleksandar Bogdanović, a publika je dugim pljeskom odala počast glumcu koji je iza sebe ostavio velike i važne uloge.

Na zatvaranju 20. Osječkog ljeta kulture svi posjetitelji, ljubitelji OLJK-a, kulture, umjetnosti i ljeta uživali su u vokalno-instrumentalnom koncertu Ansambla Lado.

Deset dana Osječkog ljeta kulture oživjelo je 15 lokacija u gradu, a publika je mogla uživati u čak 46 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene, koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti.

Osijek se od 29. lipnja do 8. srpnja pretvorio u veliku pozornicu, a više od 4.000 posjetitelja putovalo je kroz 20. Osječko ljeto kulture.

foto: Marin Franov

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Nakon 53 programa na čak 16 gradskih lokacija zatvorena je najveća kulturna manifestacija istoka Hrvatske – Osječko ljeto kulture!

Svečano zatvoreno 21. Osječko ljeto kulture!

Nakon 53 programa na čak 16 gradskih lokacija zatvorena je najveća kulturna manifestacija istoka Hrvatske – Osječko ljeto kulture! Osječko Više…

Danas nas na Osječkome ljetu kulture očekuje još jedna zanimljiva večer :D

OLJK 2021. se nastavlja: Između ostalog danas posljednja premijera ovogodišnjeg OLJK-a

U ponedjeljak, 12. srpnja na Osječkome ljetu kulture očekuje nas još jedna zanimljiva večer. Nakon vrlo uspješnog uprizorenja prošlogodišnje strip Više…

Ostali programi u sklopu Osječkog ljeta kulture održat će se po redovnom rasporedu, jedino se mijenja termin otvorenja OLJKIĆ-a...

Zbog crvenog meteoalarma otvorenje Oljkića prebacuje se za petak u 19:00 sati

Kulturni centar Osijek, Osječko ljeto kulture, u dogovoru i prema preporuci Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)