OSJEČANI

Veliki prosvjed na Rondelu Velikana

"Pozovite sve koje znate, prijatelje, obitelj, kolege, mame, tate, bake, djedove, susjede, poznanike i nepoznanike, vrijeme je da se sadašnje generacije ujedine i bore za one buduće"

Objavljeno 29.11.2019
Ivona Amidžić

Danas, u sklopu svjetskog dana prosvjeda, inicijativa mladih FridaysForFuture Hrvatska (FFF Hrvatska) organizira prosvjede u 2 hrvatska grada: prosvjed u Zagrebu u 14.00 sati na Trgu sv. Marka i prosvjed u Osijeku u 15.00 sati na Rondelu Velikana, a u Splitu će se u subotu 30. studenog održati akcija čišćenja na invalidskoj plaži Bačvice.

Svijet kakvog poznajemo postaje nam nepoznat. Venecija upravo proživljava najveće poplave u više od posljednjih 50 godina, 85% grada je potopljeno, a gradonačelnik Brugnaro govori kako su uzrok klimatske promjene. Za to vrijeme u Australiji gori više od 100 požara, nestaju šume, a ljudi tijekom dana vide samo prašinu.

Mladi ne žele živjeti u takvoj stvarnosti!

Žele da oni nakon njih imaju normalne živote i djetinjstva, a ne da su u opasnosti od posljedica klimatskih promjena i ljudski uzrokovanih prirodnih nepogoda. Stoga se ti isti mladi i odlučuju boriti.

Na prosvjedima za klimu u rujnu 2019. godine brojke pokazuju kako društvo više ne može stajati po strani i čekati – zadivljujućih 4.500 lokacija u 150 zemalja dobilo je podršku čak 6 milijuna prosvjednika diljem svijeta. No, borba protiv klimatskih promjena još uvijek nije gotova, a mi ne stajemo. Jedini način da pokrenemo promjenu je da se uključe svi – učenici, studenti, odgajatelji i profesori, roditelji, umirovljenici, sindikati, radnici i svi ostali kojima je stalo do vlastite budućnosti i one svoje djece, jer globalno zatopljenje ne čeka.

“Ponovno prosvjedujemo protiv onih koji i dalje ispred naše budućnosti stavljaju vlastitu zaradu. Protiv onih kojima nije bitno kako će društvo izgledati za 10 godina pa ga zato uništavaju radi lakog profita. Prosvjedujemo za one koji se za sebe ne mogu izboriti sami. Također, prosvjedujemo i za nas same. Jer i mi želimo živjeti i doseći starost i da naša djeca ne moraju za nama čistiti naše pogreške. Pozovite sve koje znate, prijatelje, obitelj, kolege, mame, tate, bake, djedove, susjede, poznanike i nepoznanike, vrijeme je da se sadašnje generacije ujedine i bore za one buduće.”

Sve ostale informacije pričitajte na službenoj Facebook stranici događaja.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Do 27. travnja za Green Prix 2023. mogu prijaviti svi koji su uspješno proveli zelene i održive projekte u prošloj i ovoj godini, a svojim kontinuiranim angažmanom ističu važnost klimatskih ciljeva i zelene tranzicije te su pridonijeli zaštiti okoliša.

Kreću prijave za Green Prix, izaberite Greenlidera godine!

Od danas su otvorene prijave za Green Prix 2023.,koji se treću godinu zaredom dodjeljuje u sklopu Greencajt festivala. U vrlo Više…

„Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava"

Osječki prosvjed na Trgu slobode: Dosta! – Osječanka pročitala šokantno svjedočanstvo iz bolnice

U znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom te svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene Više…

Glavne projektne aktivnosti su edukativne radionice pod nazivom „Škola u prirodi“ na otvorenom

ŠRK Linjak Josipovac: Radni sastanak partnerskih organizacija

U sklopu provedbe projekta Stara Drava Josipovac 2, čiji je nositelj Športski ribolovni klub Linjak, uz Lovački dom Josipovac održan Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom