ŽIVOT

(VIDEO) Hrvatska policija sudjelovat će u jačanju nadzora grčko-turske granice na moru

Plovilo s osam članova posade u razdoblju od 19. ožujka do 6. svibnja bit će raspoređeno na području u grčkom akvatoriju

    Objavljeno 13.03.2020
    Ivona Amidžić

    Danas, 13. ožujka 2020. godine, iz brodogradilišta „Punat“ na otoku Krku, predstavnici Ravnateljstva policije i rukovoditelj PU primorsko-goranske ispratili su policijsko plovilo u zajedničku operaciju „Rapid Border Intervention AEGEAN 2020“.

    Temeljem zahtjeva Helenske Republike, žurna intervencija na grčkoj granici na moru u kojoj sudjeluje hrvatsko policijsko plovilo, pokrenuta je odlukom FRONTEX-a i sukladno odredbama Uredbe o graničnoj i obalnoj straži.

    Svi troškovi pripreme, sudjelovanja te povratka iz operacije u potpunosti se refundiraju od strane Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (FRONTEX-a) i ne predstavljaju dodatni trošak za Republiku Hrvatsku.

    Plovilo s osam članova posade sastavljene od službenika PU primorsko-goranske i PU splitsko-dalmatinske, u razdoblju od 19. ožujka do 6. svibnja 2020. godine, bit će raspoređeno na dodijeljenom operativnom području u grčkom akvatoriju.

    Angažman pomorske policije u navedenoj žurnoj intervenciji na granici nastavak je snažne potpore koju, u svrhu jačanja nadzora grčko-turske granice na moru, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske kontinuirano pruža Helenskoj Republici još od 2015. godine.

    Iako se u osnovi ne radi o humanitarnoj operaciji, nerijetko su posade naših plovila tijekom sudjelovanja u prethodnim operacijama bile uključene u akcije traganja i spašavanja na moru, pri čemu najveći izazov predstavljaju složene akcije prekrcaja osoba na službeno plovilo i postupanje sa ranjivim skupinama te ozlijeđenim i dehidriranim osobama.

    Takve akcije najčešće se obavljaju u nepovoljnim hidrometeorološkim uvjetima na mjestu spašavanja, a uspješnost u provedbi samo je dodatna potvrda humanosti te visoke razine obučenosti, profesionalnosti, ali i hrabrosti upućenih policijskih službenika.

    foto: MUP RH

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Donosimo lokacije 24-satnog nadzora brzine policije, pogledajte gdje će vas dočekati!

    ROADPOL – Akcija prometne policije na području cijele policijske uprave

    U organizaciji mreže prometnih policija, Roadpol-a, u razdoblju od 15. do 21. travnja sukladno smjernicama ROADPOL-a na području cijele Policijske Više…

    U dvorištu Policijske uprave osječko-baranjske 9. ožujka od 9 do 12 sati održat će se prodaja nađenih i napuštenih predmeta, putem javne dražbe

    Važna obavijest za građane

    U dvorištu Policijske uprave osječko-baranjske 9. ožujka od 9 do 12 sati održat će se prodaja nađenih i napuštenih predmeta, putem javne dražbe. Naime, Više…

    Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

    Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela

    Policijski službenici Postaje granične policije Beli Manastir u suradnji s djelatnicima Službe čuvara prirode Javne ustanove parka prirode Kopački rit, Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

    Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

    Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

    FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

    Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

    [FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje