OSJEČANI

[VIDEO] Institut za zborsku glazbu Polifonija i Osječki zumbići s partnerima u projektu “Četiri godišnja doba” povezali glazbu i ekologiju

U projektu je sudjelovalo preko 140 osnovnoškolaca te djece pjevača iz zbora Osječki zumbići. Tijekom 2021/2022. je godine održano dvadeset i četiri kreativne radionice koje su bile podijeljene u tri osnovne skupine

Objavljeno 07.06.2022
Darija Kovačić

U petak, 3. lipnja 2022. godine u Svečanoj dvorani Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku održan je Okrugli stol tijekom kojeg je predstavljen projekt Četiri godišnja doba – sinergija glazbe i ekologije. Nositelj je projekta Institut za zborsku glazbu Polifonija s projektnim partnerima: Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Centar za poduzetništvo, Udruga PLANTaža te Osnovne škole Višnjevac, Tenja, Fran Krsto Frankopan i Ernestinovo. 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja RH u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih. U njemu je sudjelovalo preko 140 osnovnoškolaca te djece pjevača iz zbora Osječki zumbići. Tijekom 2021/2022. je godine održano dvadeset i četiri kreativne radionice koje su bile podijeljene u tri osnovne skupine: glazbene radionice „Pjesma planeti“ usmjerene na glazbeni razvoj sudionika, zatim radionice „Dječja ekologija“ koje su uključivale teme iz područja održivog razvoja, očuvanja bioraznolikosti, očuvanja vode, ekološkog vrtlarstva, očuvanja sjemenja i drugo te radionice „Jedem fino, jedem zdravo“ s ciljem osvješćivanja djece o važnosti raznolike i zdrave prehrane.

Na predstavljanju su projekta sudjelovali: dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković, voditeljica projekta; Milan Peterka, mag. oec., Tihana Marković, dipl. iur. (CZP); dr. sc. Nataša Turić, Hrvoje Sučić, mag. med. lab. diagn. (NZJZ); dr. sc. Antonija Matić (AUKOS); Darija Walter (PLANTaža); Dane Končar, mag. kinez., Alma Mance, mag. mus. (OŠ Višnjevac); Antun Ptičar, prof., Andreja Jandrok-Škugor, mag.mus. (OŠ F. K. Frankopan); Damir Škrlec, prof., Marina Šestić, mag. mus. (OŠ Ernestinovo); Draženka Šebek, mag. mus., Matej Prodanović, mag. mus. (OŠ Tenja); Goran Bošković; dr. sc. Majda Milinović, Davor Dedić; mag. mus., Anja Papa, mag. mus., Martina Proleta, mag. mus. te djeca sudionici projekta. Okrugli je stol okupio i nastavnike glazbene kulture i umjetnosti OBŽ.

Svi su prisutni podijelili svoja iskustva i iskazali veliko zadovoljstvo što su kao sudionici bili uključeni u projekt koji je Institut za zborsku glazbu Polifonija, zajedno sa svojim partnerima, vrlo uspješno i sa sjajnim rezultatima proveo u ovoj školskoj godini. Drugi je to projekt „Četiri godišnja doba“ komu je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH iskazalo podršku u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih. Prvi je projekt nosio naziv „Četiri godišnja doba – sinergija glazbe i poduzetništva“, a tim je Polifonije najavio kako bi voljeli da projekt dobije svoj nastavak i novo izdanje već i u idućoj pjevačkoj sezoni i školskoj godini.

Kao rezultat je projekta nastala i nova pjesma „Planet šareni“ autora Gorana Boškovića koja je premijerno predstavljena na Okruglom stolu. Za studijsko su snimanje pjesme zaslužni Željko Nikolin i Davor Dedić, dok je prekrasan spot u Parku prirode Kopački rit snimio i režirao Josip Grizbaher (Cinematic Osijek). Pjesmu je i spot moguće pronaći na Youtube kanalu Osječkih zumbića te na društvenim mrežama zbora.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Organizator radionica je Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka u suradnji sa udrugama tehničke kulture. Cilj programa je korisno provođenje slobodnog vremena za trajanja proljetnih praznika

9. Proljeće u Domu tehnike

Besplatne plesne radionice karipskih plesova - Salsa, Bachata i Merengue za studente i srednjoškolce u trajanju dva mjeseca - travanj, svibanj (lipanj moguć također), početak 4.4.2024. 

P.K. Bolero – Prvi plesni korak – besplatni tečaj za studente i srednjoškolce

Učenici i nastavnici II. gimnazije Osijek već godinama grade suradnički odnos i pristup nastavi. Navedeno je potvrđeno brojim projektnim aktivnostima, izvannastavnim aktivnostima

Osječka II. gimnazija skriva tamnice i zmajeve u svojim prostorima!