ŽIVOT

(VIDEO) Nakon više desetljeća zanemarivanja i zlostavljanja, medvjedi Suzana i Bruno napokon slobodni!

Preostala tri medvjeda u zatočeništvu još čekaju spas - Udruga požuruje Ministarstvo poljoprivrede da ispoštuje zakon još od početka ove godine

Objavljeno 03.12.2019
Ivona Amidžić

20-godišnja medvjedica Suzana, godinama zatočena kod obitelji Bizik u Markovcu Našičkom, konačno je sretna u svojem zauvijek domu – DANCING BEARS PARKU Belitsa u Bugarskoj.

Nju i 40-godišnjeg medvjeda Brunu, koji je 30 godina patio kod obitelji Rimac u Cerni, ljetos su predstavnici međunarodne organizacije FOUR PAWS najprije prebacili u utočište za medvjede u Kuterevu. Intenzivno i emotivno spašavanje dva medvjeda odvijalo se sukladno sporazumu s Ministarstvom poljoprivrede.

Udruga Prijatelji životinja, koja je u stalnom kontaktu s organizacijom FOUR PAWS, navodi da su Suzana i Bruno, desetljećima zatvoreni u privatnim zatočeništvima, doživjeli nezamislivo zanemarivanje i zlostavljanje provodeći zatočeni beskrajne dane dok su ispred njihovih malih kaveza paradirali glasni posjetitelji od kojih se nisu mogli sakriti.

Suzana and Bruno: two of Croatia's #Saddestbears 🇭🇷 🐻🆘

Suzana and Bruno: two of Croatia's #Saddestbears 🇭🇷 🐻🆘 Being kept in two unlicensed zoos for decades, these brown bears experienced unimaginable neglect and abuse. Their days are endless with throngs of loud gawking visitors parading in front of their small cages, and nowhere to hide. 40-year-old Bruno🐻 seems very disoriented in his small cage and might be visually impaired. The decades of confinement have left their marks on 20-year-old Suzana🐻. She shows severe stereotypic behaviour like paw baiting and pacing. They both desperately need our help! Can those two bears from Croatia also count on your support❓ ➡️ http://bit.ly/bruno-suzana-bears

Objavljuje FOUR PAWS International u Ponedjeljak, 1. srpnja 2019.

„Suzana je nakon oslobađanja iz betonskog ograđenog prostora od 20 m², gdje je provela mnoge godine života, iskazivala goleme psihičke probleme i izraženo stereotipno ponašanje kao što je grickanje šapa i koračanje naprijed-nazad. U privremenom utočištu u Kuterevu počela se oporavljati, no šteta na njezinu psihičkom zdravlju bila je tolika da je trebala posebnu njegu pa je prebačena u utočište u Bugarskoj”, kažu iz Udruge.

Dodaju da je Suzana, nakon premještanja u utočište gdje je izgrađen poseban prirodan prostor koji još bolje zadovoljava njezine potrebe, vjerojatno prvi put u životu osjetila travu pod nogama. Već je stekla povjerenje u čuvare koji strpljivo brinu o njoj, puno je mirnija i prilagođava se životu na slobodi, u prirodnom okolišu.

„Bruno je, nakon tri desetljeća zatočeništva, bio u posebno lošem stanju, potpuno pokvarenih zuba zbog griženja rešetki i neadekvatne prehrane te vidljivo pothranjen jer nije mogao jesti zbog bolova. Nakon što mu je pružena veterinarska skrb i njega, dobro se prilagodio u utočištu u Kuterevu gdje provodi mirne umirovljeničke dane”, zadovoljni su Prijatelji životinja.

Suzana and Bruno are safe…

Croatia’s #SaddestBears 🇭🇷 🐻🆘: Suzana and BrunoLast week we rescued the two bears from their barren cages. Now, at the Bear Refuge Kuterevo (a partnership of FOUR PAWS in Croatia), the bears can finally begin a species-appropriate life. The day of their rescue was very intense and emotional for all of us. But every animal life we save gives us the strength, motivation and inspiration to tirelessly continue our work. Thank you for your overwhelming support during this rescue! Because one thing is clear – without you, this would not have been possible! 💝If you want to help 🐻Suzana and Bruno🐻 with the costs for the necessary dental treatments, medication etc., follow the link ➡️ http://bit.ly/bruno-suzana-bears

Objavljuje FOUR PAWS International u Petak, 19. srpnja 2019.

No ističu da još tri medvjeda, Bruno i Mrki kod Željka Oreškovića te Ben kod obitelji Milec u Ruščici, čekaju provedbu Zakona o zaštiti životinja koji još od 1. siječnja 2019. zabranjuje držanje medvjeda u privatnim zatočeništvima.

Njihovo izmještanje u utočišta dio je Sporazuma o suradnji sklopljenog između Ministarstva poljoprivrede i organizacije FOUR PAWS koja u cijelosti snosi troškove liječenja i prijevoza životinja i smještaj u utočišta.

Ministarstvo i Državni inspektorat nemaju nikakve troškove, već samo trebaju ispoštovati odredbe Zakona o zaštiti životinja i potpisanog Sporazuma, zbog čega Prijatelji životinja požuruju Ministarstvo da to učini što prije jer je to u interesu životinja i provedbe Zakona.

Naime, Zakon je propisao da se medvjedi u privatnom zatočeništvu, osim onih u zoološkim vrtovima i skloništima registriranima pri Ministarstvu poljoprivrede, moraju smjestiti u utočišta do 31. prosinca 2018., što i nakon gotovo punih godinu dana za tri medvjeda još nije učinjeno.

Iz Udruge podsjećaju da nam ne trebaju zgražanja turista koji zatiču zatočene medvjede pred gostionicom i uz prometnice. „Kroz ovaj projekt Hrvatska može pokazati da je dosljedna u provođenju svojih zakona, da je civilizirana zemlja koja ne podržava eksploataciju medvjeda zbog privatnih interesa te da više nijedan medvjed neće biti u privatnom zatočeništvu”, zaključuju Prijatelji životinja.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Poštedimo im život: Svaka životinja na tanjuru je bik Jerry i ne želi u klaonicu!

Bik Jerry slavi Svjetski dan veganstva

Već danima javnost se ujedinila u zahtjevu da se poštedi život trenutačno najtraženijeg bjegunca u Hrvatskoj – bika Jerryja koji Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Dovoljno je da otvorite i-Račun u svojoj poslovnoj banci

Plaćajte Unikom račun na ekološki prihvatljiv način

To je priča koju je Moto klub Osijek proširio, ne samo u Hrvatskoj, nego možemo reći i jednim dijelom Europe

Motomrazovi darivali najmlađe

Advent je u Osijek možda privukao zimu, ali je sve nas ispunio toplinom! U Osijeku je svaki dan Adventdan.

Svaki dan je dan za Advent!