OSJEČANI

VIDEO: Napravite vlastite pisanice koje možete koristiti i za sljedeći Uskrs

Pridružiti Vam se mogu i najmlađi - Vrlo je zabavno :D

Objavljeno 19.04.2019
Ivona Amidžić

Svi za Uskrs volimo dekorirati svoje domove, a kada imamo nešto što je jedinstveno samo u našem domu i ne postoji nigdje drugdje osjećaj je još bolji! Imamo za Vas jednu takvu ideju. Nije skupa, zabavna je, izradi se mogu priključiti i mlađi članovi Vaše obitelji tako da to može biti mali projekt za sve!

Trebat će Vam:

  1. Baloni za vodu
  2. Salvete, maramice ili neki drugi tanki papir (ovdje se koristi bijeli, vi možete uzeti bilo koju boju)
  3. Škare
  4. Bijelo ljepilo (drvofiks najbolje) – možete ga naći u većini papirnica i hobby art trgovina
  5. Kist
  6. Akrilna boja (također koristimo bijelu, ali Vi dajte mašti na volju)
  7. Crni marker (opet, mogu biti i u boji)
  8. Neobavezno – sjajni kamenčići, šljokice, mašnice i sve što Vam padne na pamet!

Bacimo se na posao!

1. Uzmite salvete ili tanki papir i izrežite ga na trakice, a potom i na kvadratiće. Velićina kvadratića može biti onako kako Vama odgovara, uopće nije bitno. U ovom videu stranice su veličine 1 cm do 1.5 cm.

2. Balone napunite vodom toliko da budu malo veći od veličine pravog jajeta i čvrsto ih zavežite. Uzmite kist i premažite balončiće slojem bijelog ljepila.

3. Polako slažite kvadratiće salvete na balon: kako stavite jedan, premažite ga ljepilom, stavite drugi tako da malo prelazi preko rubova prvog, ponovno premažite ljepilom, stavite treći da rub prijeđe preko prva dva, ponovno premažite ljepilom i tako dok ne pokrijete cijeli balončić. Ostavite slobodan jedino kraj balona gdje ste zavezali grlo u čvor.

4. Sve to ponovite barem pet puta, tj. balončić treba imati barem pet kompletnih slojeva salvete.

5. Ostavite ih da se prosuše barem 12 sati, ako možete i 24 sata. Ako Vam je hitno možete se poslužiti sušilom za kosu, ali postavite ga da puše hladni zrak, a ne topli. Bitno je da Vi pod rukom osjetite da su suhi i čvrsti. Možete ih ostaviti na praznim tuljcima toalet papira, kako je pokazano u videu, ili nekim drugim stalcima kojima se dosjetite.

6. Kad se sve osušilo odnesite balončiće u kupaonicu i iznad umivaonika škarama pažljivo odrežite čvorić balona koji viri iz ‘ljuske’. Isipajte svu vodu iz balona i pažljivo izvucite balončić iz unutrašnjosti pisanice.

7. Otvor koji Vam je ostao na pisanici premažite s malo ljepila i dodajte još nekoliko kvadratića tako da pokrijete otvor u potpunosti. Kako je to mali dio, osušit će se brže nego što ste sušili cijele pisanice. Možete ih ostaviti i na suncu.

8. Kad su suhi premažite cijele pisanice akrilnom bojom. Zašto akrilnom? Najpostojanija je, otporna na vremenske uvjete i vlagu i najpunija je, tj. nećete morati premazivati pisanice mnogo puta prije nego budete zadovoljni bojom. U videu je korištena bijela akrilna boja, Vi možete koristiti koju god želite, pisanice su Vaše!

9. Nakon što se boja osuši (što će biti jako brzo gotovo, 30 minuta ‘uvrh’ glave) uzmite markere. Naglašavamo, nije bitno da su to baš markeri, možete vi koristiti flomastere, bojice, tempere i slično. Markeri su u ovo primjeru bili zgodni zbog kontrasta crno-bijelo (korištena je i bijela akrilna boja), a i markeri su trajni tako da se šare neće pomicati niti blijediti s vremenom.

10. Dajte mašti na volju! Ukrasite jaja kako želite, dodajte im mašnice, šljokice, što god Vama ili mališanima padne na pamet. Iskoristite ovaj prekrasni uskršnji vikend i zabavite se!

foto: youtube (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Bijeli zec pronalazaču donosi nagradu, ali ima i zečeva drugih boja...

Tajanstveno! Uskršnja potraga za misterioznim bijelim zecom

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i ove godine organizira Potragu za bijelim zecom. Potraga će trajati četiri dana, počinje u ponedjeljak Više…

Na jednome mjestu tako su se okupili brojni predstavnici nacionalnih manjina koji su uz udruge, organizacije i institucije izložili rukotvorine, etnografske predmete, te tradicionalna jela i slastice

Šarana jaja bojama grada: Nacionalne manjine i čuvari tradicije predstavili svoje uskrsne običaje

Predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Ham posjetio je manifestaciju Šarana jaja bojama grada koja je ponovo upriličena nakon dvogodišnje stanke na Više…

Prijave će biti na startnoj poziciji na 1. katu ispred Müllera gdje će svi mališani moći preuzeti svoj startni broj...

Velika uskršnja potraga za nagradama i popularni Zecoš u Portanovi

Uoči Uskrsa, u nedjelju 10. travnja u 11 sati u Portanovi vas očekuje odlična zabava za najmlađe, Velika uskršnja potraga za Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na Dan škole, učenici su dobili priliku osmisliti vlastitu viziju jednog školskog dana, neopterećenog tradicionalnim predmetima, ali istovremeno obogaćen odgojnim i kreativnim elementima. Svoju su viziju, uz pomoć nastavnika, pretvorili u stvarnost te su osmislili i proveli čak 18 radionica, tri kviza, swap party i niz sportskih aktivnosti

[FOTO] II. gimnazija Osijek obilježila Dan škole

Organizator radionica je Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka u suradnji sa udrugama tehničke kulture. Cilj programa je korisno provođenje slobodnog vremena za trajanja proljetnih praznika

9. Proljeće u Domu tehnike

Besplatne plesne radionice karipskih plesova - Salsa, Bachata i Merengue za studente i srednjoškolce u trajanju dva mjeseca - travanj, svibanj (lipanj moguć također), početak 4.4.2024. 

P.K. Bolero – Prvi plesni korak – besplatni tečaj za studente i srednjoškolce