OSJEČANI

VIDEO Osijek dronovima nadzire javne površine i provođenje mjera socijalne distance

Osječani su disciplinirani. Osim nekoliko izgreda, uglavnom, pravila se ne krše, zakon se poštuje jer se identitet građana ne otkriva niti se ugrožava sloboda kretanja

Objavljeno 04.04.2020
Petar Tauković

U borbi protiv Korona virusa u Osijeku se bori čak i iz zraka. Socijalna distanca se kontrolira putem bespilotnih letjelica ili takozvanih dronova. Ako se dronom primjeti veća skupina ljudi, slijedi dojava policiji koja će doći do te skupine i dati im upozorenja ili pak kazne – piše RTL.hr

Zujanje je u zraku, no još nije sezona komaraca. Sve se vidi iz zraka ali nije ni oko sokolovo već dronovi i to u službi borbe protiv Korona virusa. Prati se držanje socijalne distance i mjesta gdje se okupljaju ljudi. No i zakon se poštuje jer se identitet građana ne otkriva niti se ugrožava sloboda kretanja.

“Dečki sa više lokacija dronovina nadziru. Za sada smo u sustavu desetak dronova i 15 pilota koji upravljaju njima”, kaže nam Zvonko Grgec iz Civilne zaštite Osijek.

Civilna zaštita, Policija ali i volonteri koji rade u razvojnim tvrtkama ali i izradom letjelica uključeni su u projekt. Postavljena je kontrolna soba za nadzor iz zraka gdje se u stvarnom vremenu prikazuju video zapisi svih dronovakoji kontinuirano nadlijeću kritične točke u gradu Osijeku.

POGLEDAJTE VIDEO

Zračni dvoboj s virusom

“Ovdje zrak jedan, letimo s prvom baterijom idemo prema zadanim lokacijama i javljamo po potrebi. Nema većih okupljanja niti išta što bi mogli prijaviti.”

I upravo smo snimili scenu koja bi mogla upućivat na kršenje mjere držanja socijalne distance.

“Baza ovdje zrak 3 na lokaciji A vidimo okupljanje više od 5 ljudi. Čini mi se da rade neki piknik.”

A zatim se iz kontrolne sobe kontaktira policija.

“Upućuje se patrola na mjesto da bi se građani raziđu da se pridržavaju mjera koje su propisane od strane stožera”, objašnjava Grgec.

I ovaj zračni dvoboj s virusom zasigurno će pomoći da ga se pobjedi. No iz Civilne zaštite nam govore – slučaj koji je snimljen je rijetkost jer do sada nisu imali previše slučajeva kršenja naputaka. Iako je ovo još testna faza, planira se uvesti i u druge gradove, no s dronovima ili bez njih, osječanima ide pohvala za ponašanje.

Osječani su disciplinirani. Osim ovih nekoliko izgreda, uglavnom, pravila se ne krše. Socijalna distanca se drži. Na kraju krajeva – slika – ne laže.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Korisnici mogu nazvati kako bi zatražili pomoć volontera Crvenog križa  ili zaposlenika oko odlaska u kupnju namirnica, lijekova, plaćanja režijskih računa ili prijevoza liječniku

Crveni križ – program “Tu smo za vas”

Volonteri Crvenog križa i dalje su tu za korisnike u okviru programa „Tu smo za vas 2“. Programom se provode Više…

Slijedeći petak i subotu očekuje nas zanimljivi Tehnicoolum, sajam tehnike, tehnologije s mnoštvom radionica, predavanja i prezentacija. To se ne propušta!

[NAJAVA] Tehnicoolum – sajam tehničke kulture

U prostoru Gospodarskog centra, uskoro se održava TEHNICOOLUM – sajam tehničke kulture! Očekuje vas održavanje dinamičnih, kreativnih radionica pod stručnim Više…

Građani Osijeka (i njihovi gosti) u siječnju imaju termine za besplatno klizanje na Sokolu što uključuje besplatan ulazak te najam klizaljki

Na klizanje besplatno svake subote u siječnju!

Grad Osijek u suradnji s Klizalištem Sokol Centar, a na inicijativu gradonačelnika Ivana Radića, ponovno osigurava da tijekom siječnja 2023. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom

"Šumska kraljica" je prva opera za djecu na svijetu skladana da je u cijelosti izvode djeca!

Dječja opera Šumska kraljica ponovno u Osijeku