KULTURA

VIDEO: Othello stiže u HNK!

Čabraja je poručio gledateljima kako "neće gledati dosadnog Shakespearea, nego vrlo angažiranog Shakespearea koji korespondira sa današnjim vremenom".

Objavljeno 21.02.2019
Antonela Verković

Na sceni našeg HNK u petak, 22. veljače bit će, nakon 52 godine, odigrana tragedija Williama Shakespearea “Othello”, ovaj put u režiji Damira Zlatara Freya.

Novu dramsku premijeru na konferenciji za novinare najavio je Božidar Šnajder, intendant osječkog HNK. Po njegovim riječima, od početka rada ovog kazališta “Othello” je uprizoren šest puta, posljednji put 1967. godine.

“Ovo je vrhunski pripremljena predstava i uvjeren sam da će biti nominirana za nagradu hrvatskog glumišta”, rekao je Šnajder.

Damir Zlatar Frey, koji potpisuje režiju, scenografiju, koreografiju i izbor glazbe rekao je da se “Othello” smatra najtežom Shakespearovom tragedijom za uprizorenje. Dodao je i kako je to velika produkcija koja zahtjeva i veliku financijsku potporu te da je priuštiti si izvedbu “Othella” veliki luksuz i u artističkom smislu. Istaknuo je kako se uvjerio da osječki HNK ima ansambl s kojim je moguće, kako je rekao, “zagristi u tako krupan zalogaj”.

“Mi smo se našli u funkciji ‘prevoditelja’ jer je trebalo materijal napisan prije 500 godina prevesti u današnje vrijeme. Trebalo je komad koji traje više od pet sati staviti u snošljivo vrijeme od dva sata i sedam minuta. Ovo je bio izuzetno težak posao, ali takvu radnu strast kod glumaca dugo nisam vidio”, zaključio je Frey.

Ravnatelj Drame u osječkom HNK i jedan od glumaca Miroslav Čabraja poručio je gledateljima kako “neće gledati dosadnog Shakespearea, nego vrlo angažiranog Shakespearea koji korespondira sa današnjim vremenom”.

Dramaturg predstave je Rok Andres, kostimografkinja je Ivana Bakal, oblikovatelj svjetla Tomislav Kobia, a predstava se igra u prijevodu Mate Marasa. Othella glumi Aleksandar Bogdanović, Brabanzia Davor Panić, Cassia Ivan Ćaćić, Jaga Miroslav Čabraja, a Desdemonu Ivana Soldo Čabraja.

FOTO: HNK Osijek (Facebook stranica)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Kroz avanturu veću od života vode nas botaničar Florijan Stolisnik i njegov vjerni pomoćnik vrtlar Borko :D

Premijera predstave za djecu „Botaničari“

“Teatar to-go” ima novu interaktivno-edukativnu komediju za djecu o običnim ljudima koji postaju eko junaci. Premijera predstave „Botaničari“, autora Gorana Više…

Traže se glumci za western: nije potrebno prethodno glumačko iskustvo!

Otvoreno kazalište Osijek raspisuje audiciju (25.11.) PRIJAVA

Otvoreno kazalište Osijek kreće u rad s novom predstavom i traži glumce da se priključe ansamblu. Ovaj put se bacaju Više…

Krov se urušio u gledalište koje je bilo potpuno poplavljeno, a u njegovu središtu uništen je ležao svečani kristalni luster.

Dan kada je gorjelo HNK u Osijeku 16.11.1991.

U jednom od najtežih granatiranja Osijeka u Domovinskom ratu, na meti velikosrpskog topništva našlo se i Hrvatsko narodno kazalište. 16. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Izložba autora Gorana Beusa Richemberga bit će postavljena u prostorima Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku

Otvorenje izložbe „Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća”

Tradicionalne, kreativne radionice u božićnom duhu ispunit će veseli prostor Dokkice u koju su dobrodošli svi: djeca, roditelji, bake i djedovi, ...

Advent u Dokkici i Božićni koncert u kinu Urania

Jako sam sretna, dobrodošli u grad Secesije, dobrodošli u grad jedinstvenog primjera Europske avenije, niza reprezentativnih secesijskih kuća s predvrtovioma koje su izgrađene u našem gradu, rekla je Žana Gamoš

VIDEO OsijekNews TV – Otvoren festival Secesije