KULTURA

VIDEO: Othello stiže u HNK!

Čabraja je poručio gledateljima kako "neće gledati dosadnog Shakespearea, nego vrlo angažiranog Shakespearea koji korespondira sa današnjim vremenom".

Objavljeno 21.02.2019
Antonela Verković

Na sceni našeg HNK u petak, 22. veljače bit će, nakon 52 godine, odigrana tragedija Williama Shakespearea “Othello”, ovaj put u režiji Damira Zlatara Freya.

Novu dramsku premijeru na konferenciji za novinare najavio je Božidar Šnajder, intendant osječkog HNK. Po njegovim riječima, od početka rada ovog kazališta “Othello” je uprizoren šest puta, posljednji put 1967. godine.

“Ovo je vrhunski pripremljena predstava i uvjeren sam da će biti nominirana za nagradu hrvatskog glumišta”, rekao je Šnajder.

Damir Zlatar Frey, koji potpisuje režiju, scenografiju, koreografiju i izbor glazbe rekao je da se “Othello” smatra najtežom Shakespearovom tragedijom za uprizorenje. Dodao je i kako je to velika produkcija koja zahtjeva i veliku financijsku potporu te da je priuštiti si izvedbu “Othella” veliki luksuz i u artističkom smislu. Istaknuo je kako se uvjerio da osječki HNK ima ansambl s kojim je moguće, kako je rekao, “zagristi u tako krupan zalogaj”.

“Mi smo se našli u funkciji ‘prevoditelja’ jer je trebalo materijal napisan prije 500 godina prevesti u današnje vrijeme. Trebalo je komad koji traje više od pet sati staviti u snošljivo vrijeme od dva sata i sedam minuta. Ovo je bio izuzetno težak posao, ali takvu radnu strast kod glumaca dugo nisam vidio”, zaključio je Frey.

Ravnatelj Drame u osječkom HNK i jedan od glumaca Miroslav Čabraja poručio je gledateljima kako “neće gledati dosadnog Shakespearea, nego vrlo angažiranog Shakespearea koji korespondira sa današnjim vremenom”.

Dramaturg predstave je Rok Andres, kostimografkinja je Ivana Bakal, oblikovatelj svjetla Tomislav Kobia, a predstava se igra u prijevodu Mate Marasa. Othella glumi Aleksandar Bogdanović, Brabanzia Davor Panić, Cassia Ivan Ćaćić, Jaga Miroslav Čabraja, a Desdemonu Ivana Soldo Čabraja.

FOTO: HNK Osijek (Facebook stranica)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Dječje kazalište Branka Mihaljevića svakodnevno će, do kraja lipnja, posjećivati dvorišta gradskih vrtića i za mališane izvoditi predstavu na otvorenom

Poklon mališanima: Besplatne izvedbe najnovije predstave Jednozubi gusar

Grad Osijek i Dječje kazalište Branka Mihaljevića poklanjaju besplatne izvedbe najnovije predstave Jednozubi gusar mališanima u dječjim vrtićima! “Prema dogovoru s Više…

Sutrašnja izvedba je već rasprodana, kao i ona subotnja - Na rasporedu su još izvedbe u utorak, srijedu i petak

HNK Osijek izvodi predstave i koncerte u dvorištu

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku predstavlja “Program u doba Covid-19” u sklopu kojeg će izvesti predstave i koncerte na pozornici Više…

"Predstava će u subotu biti izvedena besplatno za sve mališane kako bismo na najbolji mogući način zahvalili našim gledateljima koji su bili uz nas"

Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osječanima poklanja premijeru na otvorenom

Dječje kazalište Branka Mihaljevića nakon prisilne stanke nastavlja rad u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića i građanima Osijeka poklanja premijeru na Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Zbog izuzetno velike temperature druženje se održalo u debelom hladu prekrasnog valpovačkog perivoja...

U Valpovu je ovog vikenda ipak održan drugi Međunarodni dan Karašice

Najnoviji glazbeni videospot Lipe nastao je tijekom lipnja 2020. godine, u razdoblju između dva „bloka“ zaštitnih i preventivnih zdravstvenih mjera.

HPD-a “Lipa” novim videospotom poručuju da treba širiti optimizam i uvijek gledati “iznad duge”

Zadnji dan su obilježila dva programa: promocija prve osječke strip slikovnice “Bon ton iza duge” i nastup Ansambla Lado

Velika završnica 20. Osječkog ljeta kulture