CRNA KRONIKA

(VIDEO) Procurile užasne snimke testiranja na životinjama kod Hamburga

Majmuni fiksirani u metalnim konstrukcijama, lica izobličenih od boli... Biglovi u krvlju razmazanim boksevima koji i dalje mašu repom kad vide čovjeka...

    Objavljeno 16.10.2019
    Ivona Amidžić

    Tekst je objavila Udruga Pobjede na svojoj službenoj Facebook stranici, a objavu prenosimo u cijelosti:

    Majmuni, fiksirani u metalnim konstrukcijama, lica izobličenih od boli, biglovi u krvlju razmazanim boksevima: jedva podnošljivi prizori snimljeni su u jednom laboratoriju za testiranja na životinjama u okolici Hamburga. Udruga za zaštitu životinja Soko i organizacija Cruelty Free International uspjeli su ubaciti undercover istražitelja u njemački, od javnosti skriven, labos za testiranja na životinjama LPT u Mienenbüttelu.

    U jesen 2017. firma LPT (Laboratory of Pharmacology an Toxicology) tražila je u lokalnim novinama novog djelatnika. Istražitelj iz redova zaštitara za životinje javio se na oglas i zaista dobio posao. „2013. smo to već jednom pokušali, ali naš čovjek tada nije bio primljen“, kaže Friedrich Mülln iz udruge Soko. Ubačeni istražitelj radio je u laboratoriju od prosinca 2018. do ožujka 2019.

    LPT vrši testiranja otrova na psima, mačkama, majmunima i zečevima za klijente iz Njemačke i svijeta. To strogo skrivano poduzeće LPT, svoje sjedište ima u Neugrabenu, a testiranja se vrše u Minenbüttelu. Zaštitari godinama prosvjeduju protiv LPT-a.

    Ono što je vidio u laboratoriju, bilo je teško procesuirati, izjavio je kasnije zaštitar istražitelj. Biglovi željni ljubavi vegetiraju gledajući ispred sebe u malim, oskudnim kavezima, bez ikakvih predmeta za igru, kako je propisano zakonom. Više je puta doživio kako ti druželjubivi psi, nakon što im se prisilno u grlo uguraju cijevi ili kapsule, užasno krvare. Fotografije pokazuju krvlju razmazane bokseve.
    Ljudi te pse vide samo za vrijeme hranjenja i testiranja: „Mašu i dalje repom, dok ih se odvodi u smrt, toliko su željni ljudskog kontakta“.

    Udruge za zaštitu životinja predali su potresni fotomaterijal njemačkim novinama „Süddeutsche” i ARD-Magazinu „Fakt” (vrijeme prikazivanja: 15.10. u 21:45, ARD). Laboratorij se u četvrtak pismeno oglasio novinama „Süddeutsche“: Nadležna tijela nisu nikada imala primjedbe na držanje životinja.

    U najgorim se uvjetima u labosu drže majmuni. Dugorepi makaki su maleni, relativno lagani primati, koji se često koriste u testiranjima pa tako i u LPT-u.
    U malenim kavezima, također bez mogućnosti bavljenja ičime, nagomilane su ove divlje životinje. Mnoge od njih razvile su kompulzivna ponašanja, vrte se u tim malim gajbama neprekidno u krug.

    Fotografije prikazuju malene majmune u dugačkim redovima, fiksirane na sjedalicama. Druge prikazuju pojedine životinje, čije su glave fiksirane, kako se očajnički pokušavaju opirati. S majmunima se pri testiranjima najgrublje ophodi, kaže undercover istražitelj. Prema njegovom izvješću, mnogi djelatnici nisu obučeni timaritelji životinja.

    U jednom mačjem istraživanju za jednu kompaniju koja proizvodi veterinarske lijekove, mačkama se u istom danu 13 puta buše noge, također od strane nestručnih pomagača.

    Članica parlamenta Renate Künast iz Zelenih, bivša ministrica poljoprivrede i zaštite potrošača potvrđuje za „Süddeutsche”: „Stručna sposobnost onih koji vrše testiranja, trenutno nije dovoljno regulirana.“

    Osim LPT-a, zaštitari su prijavili i Ured za veterinarstvo, koji nije poduzeo ništa protiv kršenja zakona.
    Prema „Süddeutsche Zeitung”, nadležna tijela su u međuvremenu pokrenula postupak protiv LPT, nakon što su se novine i ARD televizija raspitali kod njih o uvjetima u laboratoriju.

    Tvrtka LPT godinama se omata velom šutnje: čak niti gradonačelniku nije bio dozvoljen ulaz.
    Snimke su šokantne, razljućuju i rastužuju – no možda konačno i pokrenu nešto. Da, konačno! Godinama zaštitari ističu nesnosne uvjete u LPT laboratoriju. I što se dogodilo? Ništa! Nadležne institucije ignoriraju upozorenja, a političari se prelako daju otpiliti od strane poduzeća čiji je laboratorij. A iza kulisa? Mučenje životinja i dalje ide svojim tokom.

    Tomu i prejasno svjedoče snimke udruge SOKO. Majmuni, u konačnici čovjekolika bića, bivaju brutalno stegnuti za testiranja. Snimke daju naslutiti njihove prestravljene krikove. A prizor bigla, koji slomljenog pogleda sjedi u boksu u vlastitoj krvi, slama srce svakog prijatelja životinja. To je užasno – i mora prestati!

    Vrijeme je da se nadležne institucije čvrsto prihvate toga kako bi im se oduzela dozvola za rad. Ne za tjedan, dva, kada se sve stigne urediti, već sada, odmah! Radi se o živim bićima, koja trebaju zaštitu. Zaštitu od hladnih ljudi, koji su očito izgubili svaki komadić suosjećanja. Tko god posjeduje i dašak empatije, u ovakvom laboratoriju neće raditi.

    Jedna se stvar ne smije zaboraviti u ovoj pobuni protiv nepodnošljivih uvjeta u LPT-laboratoriju: ovo nije izoliran slučaj. Već su u nedjelju mnogi čitatelji isticali, da neprihvatljivi „životni uvjeti“ nisu samo stvar laboratorija. Na mnogim masovnim gospodarstvima svakodnevno u prazno pred sebe gledaju brojne krave, svinje i pilići. Ova pobuna vrijedi i za njih.

    Link na original članak: https://tinyurl.com/y2ktpohg

    Ispod se nalazi snimka iz laboratorija: video sadrži uznemirujuće scene, savjetujemo oprez pri gledanju.

    foto: facebook (screenshot – Udruga Pobjede)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Provalio je u kuću u vlasništvu 28-godišnjakinje iz koje je ukrao sat, nakit i novac, čime je vlasnici pričinio materijalnu štetu u iznosu od oko 2.800 eura.

    Provalio u kuću na širem području Osijeka

    Znači, netko vam javi da ste osvojili npr. 100 000 eura ali da bi ih dobili samo trebate uplatiti na neki IBAN 8000 eura i to je to. I vi uplatite!?

    78-godišnjak prevaren putem interneta

    38-godišnjak je u studenom 2023. godine te siječnju i veljači 2024. godine na postajnom području počinio 11 provala.

    Otkriven višestruki provalnik