ŽIVOT

VIDEO U Osijeku od koronavirusa umrle četiri osobe starije životne dobi, nema zaraženih liječnika

Jučer su testirana 102 uzorka, imamo osam pozitivnih. Šest je iz Osijeka, jedna iz Višnjevca, a jedna iz Bilja. Ukupno je 89 pozitivnih osoba. U KBC-u trenutno se liječi 26 pozitivnih bolesnika"

Objavljeno 04.04.2020
Petar Tauković

U Osijeku su od koronavirusa jučer umrle četiri osobe s područja Osječko-baranjske županije, a sve su bile kronični bolesnici, izvijestio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite. Četiri osobe preminule su sinoć u osječkom Kliničkom bolničkom centru od posljedica COVID-a19, objavio je ravnatelj KBC-a Željko Zubčić na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

“To su osobe u poodmakloj životnoj dobi, 92 godine, 85, 78 i 71 godina. Različite su dijagnoze, različite su bolesti. Ali bili su teški kronični bolesnici. Dvoje je bilo na respiratoru”, rekao je na početku konferencije na kojoj je iznio i najnovije podatke o zaraženima ” Jučer su testirana 102 uzorka, imamo osam pozitivnih. Šest je iz Osijeka, jedna iz Višnjevca, a jedna iz Bilja. Ukupno je 89 pozitivnih osoba. U KBC-u trenutno se liječi 26 pozitivnih bolesnika”, izvijestio je Zubčić.

U osječkom KBC-u se trenutno liječi 26 bolesnika, od toga 21 na Klinici za infektivne bolesti, a pet osoba je na respiratoru, dok je 11 osoba otpušteno na kućno liječenje, rekao je Zubčić.

Ravnatelj KBC-a Zubčić odbacio je nagađanja o navodno pozitivnim liječnicima na Infektologiji KBC-a. Istaknuo je da su infektolozi osječkog KBC-a testirani jučer i danas i svi su negativni na koronavirus.

Policija i tijekom posljednja 24 sata djelovala prema dojavama građana, ali je i samoinicijativno obilazila osobe u samoizolaciji.

– Zaprimili smo jednu dojavu o kršenju samoizolacije i pokazala se opravdanom, riječ je o osobi s područja Belog Manastira. Samoinicijativno je policija provjerila 50 osoba i sve su poštivale mjeru samoizolacije. Kontrolirali smo i propusnice na osam stalnih i 48 privremenih punktova te smo legitimirali 5352 osobe od kojih samo 4 nisu imate propusnicu – rekao je načelnik Policijske uprave Osječko-baranjske Ladislav Bece.

– Situacija u kojoj se nalazimo je krajnje ozbiljna i u ime Stožera apeliram na sve, da to što se vrijeme proljepšalo ne znači da je borba protiv koronavirusa prošla. Stoga zahtijevam ozbiljnost od svih aktera koji se nalaze u ovoj utakmici, prije svega naravno od nas koji obnašamo ove dužnosti. Danas ćemo održati sastanke sa svim načelnicima SCZ s područja naše županije i podići kontrole kršenja mjera na najvišu moguću razinu. Prema tome držimo se uputa, ova utakmica nije završena, ona još nema svoj kraj. Shvatimo ovo vrlo ozbiljno, danas su nam preminule četiri osobe – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

Za dvije osobe koje su prije nekoliko dana detektirane kao oboljele osobe za koje se ne zna gdje su se zarazile, epidemiolozi su utvrdili izvor zaraze i njihove kontakte, odgovorio je Ivanović na novinarski upit i dodao kako je bilo bitno dublje otići u povijest da bi se znalo gdje se osoba kretala. Prema tome smanjimo kretnju i smanjit ćemo broj oboljelih.

Na pitanje o inicijativi Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije o otvaranju otvorenog, odnosno „zelenog“ dijela tržnice odgovorio je župan Ivan Anušić.

– Prijedlog je upućen nacionalnom Stožeru i dobili smo odgovor da se razmatra i pretpostavljam da ćemo uskoro moći otvoriti tržnicu, naravno u skladu s epidemiološkim mjerama. Radi se o strogo kontroliranim uvjetima ali s mogućnošću plasmana proizvoda OPG-a. Ne vidimo razlog da su veliki trgovački centri otvoreni u zatvorenim prostorima gdje se prodaju voće i povrće, a uvezeno je iz zemalja koje su u ovim trenutku epicentri pandemije. U trgovačkim centrima ljudi slobodno dodiruju i biraju proizvode što otvara mogućnost širenja zaraze, dok bi na tržnicama svoje domaće i sezonske proizvode prodavači direktno prodavali kupcima. Moramo naći balans između suzbijanja epidemije i održavanja gospodarstva – rekao je župan.

Župan je komentirao i pojačana kretanja građana dolaskom lijepog vremena.

– Apeliramo još jednom na građane iako je došlo lijepo vrijeme da shvate ozbiljno situaciju u kojoj se nalazimo. Nije vrijeme za okupljanje u parkovima, na šetnicama ili navečer na parkiralištima kako imamo dojave. Policija i sve službe će još intenzivnije kontrolirati sve prijavljene lokacije, no nije poanta da policija rastjeruje građane, poanta je da građani shvate da okupljanjima dovode u opasnost i sebe i druge. Svakodnevno upozoravamo na to da je važno spriječiti širenje virusa, a virus se ne može širiti ako izbjegavamo socijalne kontakte. Osobe koje su preminule starije su životne dobi, no oni su nečiji roditelji, djedovi i bake. Štiteći sebe, štitite i njih, Shvatite ovo ozbiljno – poručio je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izražava iskrenu sućut obiteljima preminulih sugrađana.

Pogledajte više u video zapisu sa press konferencije

4. travnja 2020. Konferencija za medije Stožera civilne zaštiteOsječko-baranjske županije u 11:00 sati

Objavljuje Osječko-baranjska županija u Subota, 4. travnja 2020.

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Peto izdanje utrke održano je po teškim vremenskim uvjetima, ali su trkačice i trkači, njih tristotinjak, još jednom pokazali da imaju veliko srce te su uspjeli prikupiti 2552 eura

Trčanjem za Dan grada Osječani prikupili preko 2000 eura za KBC Osijek

Osječanke i Osječani uvijek rado pokazuju svoju humanitarnu stranu. Tako su i krajem prošle godine, za Dan grada Osijeka, spojili Više…

Uređaj predstavlja jednu od najsuvremenijih dijagnostičkih metoda, koja omogućuje preciznu i točnu dijagnostiku, čak i najmanjih tumora veličine dva do tri milimetara

Osječki KBC dobio najsuvremeniji PET/CT uređaj vrijedan 2,8 milijuna eura

Klinički bolnički centar dobio je novi PET/CT uređaj za Klinički zavod za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, vrijednosti 2,8 Više…

U svrhu daljnje zaštite hospitaliziranih bolesnika preporučeno je i dalje pridržavanje mjera prevencije respiratornih infekcija

Ponovno dopušteni posjeti u KBC Osijek ali uz mjere prevencije

Od 3. siječnja su posjete osječkom KBC-u bile zabranjene no to se od sutra mijenja te su tako posjete opet Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “INTELIGENCIJA”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 22. travnja 2024. od 9 sati

Festival znanosti (22. – 27. travnja 2024.) na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.

Građani su na trgu imali priliku provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga

[FOTO] U Osijeku obilježen Svjetski dan zdravlja