ŽIVOT

(VIDEO) Ukrajinci objavili da su srušili dron kakav je pao na Zagreb

"Ukrajinska vojska oborila je rijetku višestruku sovjetsku izviđačku bespilotnu letjelicu Tu-141"

    Objavljeno 11.05.2022
    Ivona Amidžić

    Ukrajinci su objavili da su oborili sovjetsku izviđačku bespilotnu letjelicu Tu-141, a to su potkrijepili i snimkom na društvenim mrežama, prenosi Index.

    Informacija je zanimljiva s obzirom na to da je riječ o istom tipu drona koji je u ožujku pao u Zagreb.

    “Ukrajinska vojska oborila je rijetku višestruku sovjetsku izviđačku bespilotnu letjelicu Tu-141”, objavili su Ukrajinci.

    Ključne stvari o padu drona u Zagrebu ostale nejasne

    Bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje Tu-141 pala je na Zagreb 10. ožujka u kasnim večernjim satima na livadu kod Studentskog doma “Stjepan Radić”. Letjelica je prošla kroz rumunjski zračni prostor, u kojem se zadržala tek 3 minute, zatim kroz mađarski prostor, gdje je bila 40 minuta. U hrvatski zračni prostor ušla je leteći brzinom od 700 kilometara na sat na visini od 1300 metara.

    Nakon sedam minuta u hrvatskom zračnom prostoru letjelica se srušila. Pri padu je došlo do materijalne štete na okolnim automobilima, no nije bilo ljudskih žrtava.

    Letjelica je po svoj prilici stigla iz Ukrajine i povezana je sa sukobom Rusije i Ukrajine, no nikada nije razjašnjeno tko ju je i zašto poslao.

    Bilo je i spora oko toga je li letjelica bila naoružana ili nije, no Županijsko državno odvjetništvo je na presici održanoj prije mjesec dana potvrdilo da je u dronu bila aviobomba koja je eksplodirala pri udaru u tlo. Ostalo je potpuno nejasno o kakvom se eksplozivu radilo jer je na presici rečeno da je analizom utvrđeno da nije bila riječ o TNT-u ni o kakvom drugom konvencionalnom eksplozivu.

    Načelnik Odjela za nadzor ispravnosti i upravljanje klasom V u Zapovjedništvu za potporu OS-a RH bojnik Mile Tomić naveo je kako su na mjestu pada drona pronađeni ostaci aviobombe OFAB 100-120 i upaljač AVU-ET 350F postavljen na prednji dio aviobombe.

    foto: screenshot (Twitter)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Akcijsko slikanje je vrsta umjetnosti koja na ovim prostorima nije zastupljena zbog samog načina izvedbe. U akcijskom slikanju ne postoje oblici, ne postoje slikarska pravila, a ono što je u prvom planu jest osoba koja slika i način na koji ona stvara tu sliku.

    Bivši vojnik postao umjetnik, a svoje znanje širi i na druge! Upoznajte Martina koji je vojsku zamijenio ateljeom i bojama

    Martin Lešković ima tek 23 godine, ali po onome čime se bavi i što je sve radio, usudili bismo se Više…

    Ovogodišnje izdanje najutjecajnijeg gaming eventa u regiji i jednog od najvećih gaming sajmova na svijetu priprema najatraktivniji i najnoviji gaming sadržaj

    Najatraktivniji gaming sadržaj čeka vas na velikom Reboot InfoGameru 2023 powered by A1

    Reboot InfoGamer 2023 powered by A1 počinje ovaj četvrtak u 10:00, a u paviljonima 8A, 9 i 11A Zagrebačkog velesajma Više…

    Osječki DKolektiv u suradni sa Zakladom Friedrich Ebert organizira 2. po redu druženje građana Osijeka s ljudima iz Ukrajine...

    Pokažite solidarnost Ukrajini!

    Druženje građana Osijeka s ljudima iz Ukrajine pod nazivom “Živjeti u Osijeku” održat će se u četvrtak s početkom u Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

    100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.

    Građani su na trgu imali priliku provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga

    [FOTO] U Osijeku obilježen Svjetski dan zdravlja

    Donosimo lokacije 24-satnog nadzora brzine policije, pogledajte gdje će vas dočekati!

    ROADPOL – Akcija prometne policije na području cijele policijske uprave