ŽIVOT

(VIDEO) Ukrajinci objavili da su srušili dron kakav je pao na Zagreb

"Ukrajinska vojska oborila je rijetku višestruku sovjetsku izviđačku bespilotnu letjelicu Tu-141"

  Objavljeno 11.05.2022
  Ivona Amidžić

  Ukrajinci su objavili da su oborili sovjetsku izviđačku bespilotnu letjelicu Tu-141, a to su potkrijepili i snimkom na društvenim mrežama, prenosi Index.

  Informacija je zanimljiva s obzirom na to da je riječ o istom tipu drona koji je u ožujku pao u Zagreb.

  “Ukrajinska vojska oborila je rijetku višestruku sovjetsku izviđačku bespilotnu letjelicu Tu-141”, objavili su Ukrajinci.

  Ključne stvari o padu drona u Zagrebu ostale nejasne

  Bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje Tu-141 pala je na Zagreb 10. ožujka u kasnim večernjim satima na livadu kod Studentskog doma “Stjepan Radić”. Letjelica je prošla kroz rumunjski zračni prostor, u kojem se zadržala tek 3 minute, zatim kroz mađarski prostor, gdje je bila 40 minuta. U hrvatski zračni prostor ušla je leteći brzinom od 700 kilometara na sat na visini od 1300 metara.

  Nakon sedam minuta u hrvatskom zračnom prostoru letjelica se srušila. Pri padu je došlo do materijalne štete na okolnim automobilima, no nije bilo ljudskih žrtava.

  Letjelica je po svoj prilici stigla iz Ukrajine i povezana je sa sukobom Rusije i Ukrajine, no nikada nije razjašnjeno tko ju je i zašto poslao.

  Bilo je i spora oko toga je li letjelica bila naoružana ili nije, no Županijsko državno odvjetništvo je na presici održanoj prije mjesec dana potvrdilo da je u dronu bila aviobomba koja je eksplodirala pri udaru u tlo. Ostalo je potpuno nejasno o kakvom se eksplozivu radilo jer je na presici rečeno da je analizom utvrđeno da nije bila riječ o TNT-u ni o kakvom drugom konvencionalnom eksplozivu.

  Načelnik Odjela za nadzor ispravnosti i upravljanje klasom V u Zapovjedništvu za potporu OS-a RH bojnik Mile Tomić naveo je kako su na mjestu pada drona pronađeni ostaci aviobombe OFAB 100-120 i upaljač AVU-ET 350F postavljen na prednji dio aviobombe.

  foto: screenshot (Twitter)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Orban, koji je 3. travnja osvojio četvrti uzastopni mandat, koristio se izvršnim uredbama i ranije...

  Mađarska proglasila izvanredno stanje zbog rata u Ukrajini

  Mađarski premijer Viktor Orban uveo je jučer drugo izvanredno stanje, prenosi Index, ovaj put radi uklanjanja posljedica rata u Ukrajini, Više…

  "Sukob je prekinuo izvoz iz ukrajinskih luka, koje su nekada izvozile ogromne količine suncokretovog ulja, kao i žitarica poput kukuruza i pšenice"

  UN: Svijet bi se mogao suočiti s glađu koja će trajati godinama

  Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi uzrokovati globalnu nestašicu hrane u nadolazećim mjesecima, upozorio je UN, prenosi Index. Glavni tajnik Više…

  Prema neslužbenim informacijama nekoliko desetaka Hrvatska sudjeluje u ratu u Ukrajini: "Trebalo je zadovoljiti nekoliko uvjeta"

  Hrvat koji je ratovao u Ukrajini: Prvo vas provjere, onda idete u sigurnu kuću

  U ratu u Ukrajini, prema neslužbenim nagađanjima, sudjeluje i nekoliko desetaka hrvatskih državljana, prenosi Index. Jedan od njih, koji se Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  „Predivnu sortu imamo, imamo znanja, imamo izuzetne rezultate, imamo struku koja nas podržava, ali na koncu, moramo se najviše uzdati u sebe"

  Konferencija “GO – Graševina Osijek”: Graševina – lokomotiva koja će vući sve hrvatske sorte!

  Spektakularne letjelice, koreografije vještih pilota i izložena oprema spremna je opet privući Osječane i ostale posjetitelje i ispuniti im poslijepodne dobrom zabavom

  Ovog ljeta na nebo iznad Slavonije vraća se Osijek Air Show

  Upozorenje DHMZ-a za osječku regiju: "BUDITE NA OPREZU zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima"

  JOŠ JEDNO UPOZORENJE za sjever, sutra i istok, Hrvatske, prijete velika tuča i jaki udari vjetra!