KULTURA

VIII. Dani grafike u Muzeju likovnih umjetnosti

Izložba traje od 25. siječnja do 8. ožujka 2018. godine.

Objavljeno 22.01.2018
Alan Srčnik

U prostorijama Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku  organizirani su dani grafike koji se održavaju po osmi put.  Izložba traje od 25. siječnja do 8. ožujka 2018. godine.

U sklopu Dana grafike organizirane su izložbe i radionice kojima je glavni cilj prezentacija i popularizacija grafičkih tehnika i grafike uopće. Ove godine organizirane su dvije izložbe suvremene japanske grafike, škola koja je  nepoznata u Europi, a od velike je važnosti i utjecaja na svjetskoj likovnoj sceni. Izložba se ostvaruje posredovanjem Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj te će označiti početak proslave 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Japana i Republike Hrvatske, manifestacije koja se obilježava kroz cijelu godinu.

Harumi Sonoyama, rođen 1954. godine, svjetski poznati litograf, pedagog, tiskar, nakladnik i promotor grafičkog jezika. Diplomirao je na tokijskom Sveučilištu Zokei 1972. godine. Od 1976. do 1978. godine stipendist je japanske Vlade za studije u inozemstvu (Europa i Sjedinjene Američke Države). U radu se najviše bavi litografijom, poznat po svojim serijama grafika SigneSortie de Couleur i d’encres. Serija Signe je niz od nekolicine grafika na kojima bijelo platno različitim nabiranjem stvara odnose svjetla i sjene. U ostatku svoga rada Sonoyama prenosi na grafičke listove instalacijske objekte koji nastaju kao takvi, prije reproduciranja u grafički medij. Izlagao je na brojnim izložbama u svijetu gdje osvaja i nagrade, a njegovi radovi pohranjeni su u nekoliko svjetskih muzeja. Hrvatskoj se publici imao prilike predstaviti dvaput, 2015. godine u Dubrovniku i 2017. godine u Zagrebu.

HAN17 je tokijska udruga grafičara s ograničenim brojem članova koji to mogu postati isključivo putem poziva ili natječaja. Svaki član bavi se jednom grafičkom tehnikom. Cilj udruženja je popularizacija i prezentacija suvremenih strujanja u umjetničkoj grafici i očuvanje tradicionalnih tehnika koje se prenose generacijama još od vremena Hokusaija i tradicionalne ukiyo-e škole, preko pokreta shin-hanga sosaku-hanga do suvremenih metoda tiska. U tome se krije specifičnost japanske grafičke škole – njegovanje tradicije ukorijenjeno je u likovnoj umjetnosti, kao i u japanskoj kulturi uopće.

Umjetnici HAN17 koji izlažu su: Shoichi Shibata, Shigeo Risho, Yoshikatsu Tamekane, Kimino Hagiwara, Sei Kato, Shu Ueno, Harumi Sonoyama, Masaaki Ohnuma, Takasuke Nakayama, Yoshie Uchida, Kiyoshi Akiyama, Yuko Sasai, Hisao Demise, Keikyo Nakajima, Kazuro Tanabe, Mineo Goto i Leon Zakrajšek

U suvremenom likovnom jeziku japanske grafike osjetan je utjecaj zapadnjačke grafike. Taj utjecaj jest prisutan, ali nije sveobuhvatan budući da su japanski umjetnici izrasli na duboko ukorijenjenim temeljima tradicionalne grafike. Njihova posebnost se očituje u bogatom koloritu i motivici te u principima i metodi izrade samih grafika, onim nevidljivim postupcima koji prethode konačnom umjetničkom djelu.

VIII. Dani grafike nude i dodatne popratne sadržaje. Dan nakon otvorenja, 26.1.2018. obilježava se  Noć muzeja, već poznata tradicionalna manifestacija, koja će ove godine u Muzeju likovnih umjetnosti biti u znaku Japana i japanske kulture. Istoga dana, u podne, bit će predstavljena grafička mapa autora Krunoslava Dundovića.

Veliki segment ovogodišnjih Dana grafike jesu edukativno-pedagoške radionice koje će se održavati svake srijede u MLU, osmišljene u suradnji s Lanom Skender. Voditelji radionica bit će studenti diplomskoga studija Umjetničke akademije u Osijeku koji će time steći i pedagoška iskustva, neophodna za njihovo pedagoško usmjerenje. Svakoga četvrtka u veljači bit će održana vodstva kroz postav izložbe.

Tijekom veljače organizirani su i popratni događaji, svi s ciljem popularizacije medija grafike. Svakoga utorka u veljači u Muzeju likovnih umjetnosti bit će održana predavanja pod vodstvom profesora UAOS i kustosa MLU.

Autori izložbe su kustos  Ivan Roth i  umjetnik Leon Zakrajšek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Još uvijek se možete uključiti i pokazati u koga se vi ugledate...

Velika online izložba Muzeja likovnih umjetnosti: “Nacrtaj svoje heroje!”

U sklopu trenutno aktualne online izložbe Autoportreti, Muzej likovnih umjetnosti ovaj tjedan poziva sve zainteresirane da nacrtaju svoje heroje. Svjetska Više…

Zadnja prilika da pogledate izložbu i sa svojim najmlađima se pridružite radionici Mali prijatelji Muzeja

Vikend u Muzeju likovnih umjetnosti

Muzej likovnih umjetnosti poziva posjetitelje da iskoriste zadnju priliku za pogledati izložbu Drava Art Biennale ’19 i da im se sa Više…

Riječ je o izvanškolskom programu koji potiče razvoj pozitivnog odnosa prema kulturnim institucijama i razvija kreativnost kod djece

Radionica ,,Mali prijatelji muzeja” u Muzeju likovnih umjetnosti

Ovaj vikend najmlađe očekuje zanimljiva radionica u Muzeju likovnih umjetnosti! Kako je veljača u znaku maskenbala, u Muzeju su organizirali Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Hrvatska pošta pušta markicu u optjecaj na 1600. obljetnicu njegove smrti

Sveti Jeronim sa slike autora Jacopa Tintoretta motiv na novoj poštanskoj markici

Kvizovi će se sastojati od 20 pitanja s 3 ponuđena odgovora od kojih je jedan točan, a pitanja sastavljaju knjižničari

Svakog posljednjeg petka u mjesecu Gisko organizira književne kvizove

Ne rade sve jednako, ali donosimo sve informacije kako i kada ih posjetiti

Od danas u Gisku ponovno otvorene čitaonice