KULTURA

VIII. Dani grafike

Akademik Tonko Maroević predstavit će grafičko-pjesničku mapu Alta bez mira

Objavljeno 23.01.2018
Mihael Šilac

VIII. Dani grafike donose još jedan zanimljiv događaj. U petak, 26. siječnja u 12 sati, u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti, akademik Tonko Maroević predstavit će grafičko-pjesničku mapu Alta bez mira dvojice autora: Krunoslava Dundovića, jednog od istaknutih hrvatskih grafičara mlađe generacije, te književnika, pjesnika i slikara Anđelka Mrkonjića.

Poetička korespodentnost grafičkog znaka i vizualnost poetskog teksta prikazani su u mapi usustavljenoj od 5 grafičkih listova, izvedenih u tehnikama bakropisa i akvatinte, i 5 poetskih tekstova hipervizualne poezije.

Grafičko-pjesničke mape predstavljaju unikatan, posebno zahtjevan oblik multioriginalnog umjetničkog objekta u kome se susreću, prožimaju i povezuju likovna (vizualna) umjetnost i pjesništvo, objelodanjujući i afirmirajući njihove zajedničke korijene. To je put koji počinje pisanom riječju koja  pronalazi svoj drugi oblik u slici, utisku koji  tada postaje otisak.

Ova grafičko-pjesnička mapa je posebno zanimljiva jer se dogodio  neuobičajen  iskorak – pisana riječ je postala crtana. Nastalo je pismo (ili “pismo”) tajanstveno, osobno Mrkonjićevo i hermetično. Takvo kakvo jest, ono savršeno odgovara  s grafikama Krunoslava Dundovića, koje sam autor naziva skrivenim prostorima ili nepatvorenim horizontima. Na stranicama mape dogodit će se tankoćutan dijalog i međusobno prepoznavanje skrivenog i hermetičnog. Ovaj rijedak spoj, pretvoren u odnjegovan oblik, objekt i tekst svakako proširuje vidno, mentalno i osjetilno polje onih koji su u potrazi za novim mogućnostima i vrijednostima.

Mapa je ručno tiskana i opremljena u nakladi od 30 numeriranih primjeraka, dimenzija 460x520x15mm, obogaćena tekstom predgovora akademika Tonka Maroevića, eminentnog poznavatelja likovne umjetnosti i književnosti. Ista je objavljena u nakladi Umjetničke akademije u Osijeku i Odjela za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

VEZANE VIJESTI

Muzej likovnih umjetnosti će prikazati svoju Hiper - povezanost unutar samog muzeja i izvan njega.

Dan i Noć muzeja u Muzeju likovnih umjetnosti

Međunarodni dan muzeja obilježit će se u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku ovoga petka, 18. svibnja, a Europska noć muzeja Više…

Izložba traje od 25. siječnja do 8. ožujka 2018. godine.

VIII. Dani grafike u Muzeju likovnih umjetnosti

U prostorijama Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku  organizirani su dani grafike koji se održavaju po osmi put.  Izložba traje od Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Osim filmova, najmlađi se mogu okušati u filmskim radionicama

Novi filmovi i radionice u kinu Urania

KultAkt potiče i provodi kulturne aktivnosti u regiji, namijenjene svim dobnim skupinama i profilima ljudi

Before Sunset okuplja mlade i odrasle

Riječ je o izložbi fotografija skupine slovenskih autora, koji su htjeli pokazati ključne povijesne trenutke dolaska izbjeglica u njihovu zemlju

„Balkan Trails exhibition”