ŽIVOT

Vijeće EU-a traži jednake mogućnosti obrazovanja bez obzira na socijalni status

Ministar Fuchs je izrazio nadu da će uskoro ponovno biti pokrenuti programi razmjene studenata Erasmus i Erasmus +

    Objavljeno 18.05.2021
    Darija Kovačić

    Ministri obrazovanja država članica EU-a zauzeli su se u ponedjeljak za jednake mogućnosti osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja bez obzira na njihov socijalni status, izjavio je hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

    “Još uvijek postoje razlike među zemljama članica kada je riječ o jednakim mogućnostima, što je naročito došlo do izražaja tijekom pandemije covida-19”, izjavio je ministar Fuchs, koji je u ponedjeljak sudjelovao na sastanku ministara obrazovanja država članica EU-a.

    Vijeće je u svojim zaključcima istaknulo cilj da obrazovni sustavi trebaju osigurati socijalno uključivo, pravedno, uspješno, visokokvalitetno obrazovanje i osposobljavanje za sve.

    Unatoč stanovitom napretku u pogledu jednakih mogućnosti obrazovanja, podaci pokazuju da je u EU-u među djecom s poteškoćama u razvoju i dalje veliki dio onih koji prerano napuštaju školu, više od petine njih, 20,3 posto, ne dovrši školovanje. Djeca stranaca također imaju puno veće izglede za rano napuštanje školovanja od njihovih domaćih vršnjaka, 22,2 posto prema 8,9 posto.

    U zaključcima se pozivaju države članice da potiču i olakšavaju pristup obrazovanju djece u ranoj dobi, bez obzira na njihov individualni, obiteljski ili socijalni status.

    Također se pozivaju države članice da povećaju dostupnost kvalitetnih digitalnih alata i resursa na svim razinama obrazovanja i osposobljavanja te osiguraju ciljane potpore učenicima u nepovoljnom položaju i učenicima s invaliditetom.

    Ministri pozivaju i da se riješi i pitanje nedostatka učitelja, posebice u obrazovanju djece s posebnim potrebama te u multikulturnim i višejezičnim okruženjima.

    Ministar Fuchs je izrazio nadu da će uskoro ponovno biti pokrenuti programi razmjene studenata Erasmus i Erasmus +, koji su bili obustavljeni zbog pandemije koronavirusa.

    Na pitanje novinara kako će proći, s obzirom na pandemiju, završetak školske godine, posebice za maturante u Hrvatskoj, ministar Fuchs je rekao da ne očekuje nikakve probleme.

    Djeca će prije maturalnog ispita imati nastavu na daljinu tako da se isključi mogućnost zaraze u školi, a oni koji budu pozitivni ići će na ispit na jesen. Oni će se moći upisati mimo kvota ako na maturi postignu uspjeh jednak onome koji je postigao zadnji na rang listi studijskog programa koji želi upisati, rekao je Fuchs.

     

    (Hina)

    Foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Prema željama najmlađih i ove godine HŽ je odlučio organizirati veselo blagdansko putovanje na kojemu će se djeca družiti, pjevati i zabavljati se, a uskrsni Zeko razveselit će ih i darivati

    Uskoro kreće Zeko-express

    HŽ Putnički prijevoz od 16. ožujka ponovno organizira vožnje dječjih uskrsnih vlakova Zeko-express. U Zeko-expressu bit će organiziran zabavni program, Više…

    Osim teoretskih predavanja, mladi planinari će proći razne vježbe koje će im pomoći ne samo za planinarstvo i odlazak u prirodu već i u samom budućem životu. 

    HPD “Bršljan-Jankovac” poziva u Dječju planinarsku školu

    Planinarskog društva HPD “Bršljan-Jankovac” poziva mlade u Dječju planinarsku školu. Školi je namijenjena za djecu u dobi od 7-15 godina. Više…

    Cilj Dana sigurnijeg interneta je promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe digitalnih tehnologija među djecom i mladima. Naglasak je na podršci stručnjacima koji rade s djecom te stvaranju platforme za dijalog i razmjenu iskustava

    Na Danu sigurnijeg interneta u Osijeku učenici otvorili važnu raspravu, a stručnjaci upozorili na veliki problem kod djece

    Na javnoj tribini “Za tipkovnicom i konzolom – budi pod kontrolom” koju je u Osijeku povodom Dana sigurnijeg interneta 6. Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi

    Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

    Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

    Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

    Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša