ŽIVOT

Vijeće EU-a traži jednake mogućnosti obrazovanja bez obzira na socijalni status

Ministar Fuchs je izrazio nadu da će uskoro ponovno biti pokrenuti programi razmjene studenata Erasmus i Erasmus +

  Objavljeno 18.05.2021
  Darija Kovačić

  Ministri obrazovanja država članica EU-a zauzeli su se u ponedjeljak za jednake mogućnosti osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja bez obzira na njihov socijalni status, izjavio je hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

  “Još uvijek postoje razlike među zemljama članica kada je riječ o jednakim mogućnostima, što je naročito došlo do izražaja tijekom pandemije covida-19”, izjavio je ministar Fuchs, koji je u ponedjeljak sudjelovao na sastanku ministara obrazovanja država članica EU-a.

  Vijeće je u svojim zaključcima istaknulo cilj da obrazovni sustavi trebaju osigurati socijalno uključivo, pravedno, uspješno, visokokvalitetno obrazovanje i osposobljavanje za sve.

  Unatoč stanovitom napretku u pogledu jednakih mogućnosti obrazovanja, podaci pokazuju da je u EU-u među djecom s poteškoćama u razvoju i dalje veliki dio onih koji prerano napuštaju školu, više od petine njih, 20,3 posto, ne dovrši školovanje. Djeca stranaca također imaju puno veće izglede za rano napuštanje školovanja od njihovih domaćih vršnjaka, 22,2 posto prema 8,9 posto.

  U zaključcima se pozivaju države članice da potiču i olakšavaju pristup obrazovanju djece u ranoj dobi, bez obzira na njihov individualni, obiteljski ili socijalni status.

  Također se pozivaju države članice da povećaju dostupnost kvalitetnih digitalnih alata i resursa na svim razinama obrazovanja i osposobljavanja te osiguraju ciljane potpore učenicima u nepovoljnom položaju i učenicima s invaliditetom.

  Ministri pozivaju i da se riješi i pitanje nedostatka učitelja, posebice u obrazovanju djece s posebnim potrebama te u multikulturnim i višejezičnim okruženjima.

  Ministar Fuchs je izrazio nadu da će uskoro ponovno biti pokrenuti programi razmjene studenata Erasmus i Erasmus +, koji su bili obustavljeni zbog pandemije koronavirusa.

  Na pitanje novinara kako će proći, s obzirom na pandemiju, završetak školske godine, posebice za maturante u Hrvatskoj, ministar Fuchs je rekao da ne očekuje nikakve probleme.

  Djeca će prije maturalnog ispita imati nastavu na daljinu tako da se isključi mogućnost zaraze u školi, a oni koji budu pozitivni ići će na ispit na jesen. Oni će se moći upisati mimo kvota ako na maturi postignu uspjeh jednak onome koji je postigao zadnji na rang listi studijskog programa koji želi upisati, rekao je Fuchs.

   

  (Hina)

  Foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Niste mogli ili stigli prošli vikend? Ovaj vikend imate ponovno priliku...

  Cijepljenje bez naručivanja u Osječko-baranjskoj županiji nastavlja se i ovaj vikend

  Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije pozvao je u srijedu sve zainteresirane građane na cijepljenje protiv covida-19 bez prethodnog naručivanja, Više…

  Na području Osječko-baranjske županije trenutno su u samoizolaciji 372 osobe

  Pet novopozitivnih u Osječko-baranjskoj županiji

  U protekla 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo obrađen je 191 uzorak, Više…

  Cijepljenje protiv koronavirusa u OBŽ 12. i 13. lipnja bez prethodne najave...

  STOŽER OBŽ: U zadnja 24 sata obrađeno 218 uzoraka od kojih je devet bilo pozitivno

  Načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Mato Lukić i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije dr. sc. Nataša Turić Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "U sljedeće dvije godine HŽ Putničkom prijevozu bit će isporučeno 33 nova elektromotorna vlaka...

  Osječko-baranjska županija izdvojila još pola milijuna kuna za prijevoz studenata

  Obavijest korisnicima prava na zajamčenu minimalnu naknadu o podjeli paketa hrane

  Najava podjele paketa hrane

  Monitoring terena na području Osijeka pokazao je potrebu za nastavkom provođenja tretmana suzbijanja komaraca...

  Novi tretmani u sedam dijelova grada