ŽIVOT

Vikend u Baranji: Bećarac, tisto, vino i tambure

Najveća kulturna manifestacija Baranje slavi ove godine veliki jubilej – 30. rođendan! Trideset godina čuvanja bogate kulturne baštine podunavskih baranjskih Šokaca

Objavljeno 05.06.2025
Matija Ivanković

U petak ispred topoljske crkve sv. Petra i Pavla čekaju vas vinari i tamburaši, dok u subotu jedinstveni Festival tista, smotra folklora i utrke konja. 

Najveća kulturna manifestacija Baranje slavi ove godine veliki jubilej – 30. rođendan! Trideset godina čuvanja bogate kulturne baštine podunavskih baranjskih Šokaca iz Draža, Gajića, Topolja i Duboševice odnosno lokalnim rječnikom rečeno iz Daljoka, Ižipa, Maroka i Daraža. U proteklih nekoliko godina manifestacija se prebacila u prekrasni ambijent ispred crkve sv. Petra i Pavla pokraj Topolja, najpoznatije barokne crkve u Baranji i doživjela renesansu jer tisuće posjetitelja iz raznih krajeva Lijepe naše dolaze kako bi uživali u tradiciji, nošnji, hrani, vinu, domaćim proizvodima i konjskim zapregama.

Program započinje u petak 6. lipnja sa sajmom domaćih proizvoda u 17:00 sati dok u 19:00 kreće podprogram „Vino i tambure“ na kojem će se predstaviti vinari iz hrvatske i mađarske Baranje. Događanje koje spaja dvije panonske ljubavi, vino i tamburu, jer se zvuci tamburaške glazbe i baranjska vina jednostavno savršeno nadopunjuju! Vrhunska podunavska vina rastakat će se što u velikim, što u malim vinskim (podrumskim) čašama koje su bile neizostavni inventar svakog baranjskog podruma. Najavljen je nastup desetak vinarija s obje strane baranjske Planine, iz Zmajevca, Suze, Draža, Gajića i Vršende. I sve to uz nastup najvećih legenda hrvatske tamburaške glazbe ovih prostora – Najboljih hrvatskih tamburaša. Osim Najboljih hrvatskih tamburaša tamburašku večer začinit će banda baranjskih Šokaca iz Mohača – Poklade Zenekar te TS Čokanj iz orahovačko-našičkog kraja.

U subotu 7. lipnja od 11 sati održavaju se utrke zaprežnih kola gdje će ljubitelji konja moći uživati u atraktivnim kategorijama preciznosti, brzine i tekličkog jahanja. Središnji dio dana posvećen je Festivalu tista čiji se lonci i poklopci otvaraju u 16 sati, no zbog očekivane gužve se posjetitelji pozivaju već od 14 sati kako bi kupnjom kotizacije (20 eura) mogli degustirati više od 50 jela što su ih spravili 20 majstora tista iz Baranje i Bačke. Brojni su oblici tradicionalnog tista od lokšica, trganaca, rezanaca, zavezanaca, čikova, valjuška, taške, tarane koji će se moći degustirati u kombinacijama s raznovrsnom peradi (od pijetla do guske i patke), divljači, ribama (som, šaran) do vegetarijskih inačica što slatkih, slanih ili žličnih. Novost ovogodišnjeg festivala je i bezglutenski štand, ali i radionica za najmlađe Tistoland koji se održava od 14:30 sati. Ostalo je još jako malo mjesta pa roditelji požurite s prijavama: https://mihaeltomic.notion.site/tistoland-radionica

Službeno otvorenje festivala je u 18 sati nakon čega slijedi smotra folklora koja će okupiti KUD-ove iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, odnosno iz trokuta Osijek-Pečuh-Subotica. Upravo taj trokut je u fokusu Osječko-baranjske županije zadnjih nekoliko godina te je Baranjski bećarac odabran kao mjesto Godišnjeg susreta podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca iz Mađarske i Vojvodine. Točno na pola puta između središta hrvatske manjine u Mađarskoj (Pečuh) i Srbiji (Subotica) okupe se na jednom mjestu i predstave brojni glazbenici, plesači, kuhari i vinari. Subotnji program završava velikom šokačkom zabavom na kojoj nastupa Slavonia Band, a koncert počinje u 21 sat.

Organizatori i partneri Baranjskog bećarca i Godišnjeg susreta podunavskih Hrvata su: KTM Baranjski bećarac, Turistička zajednica općine Draž, Općina Draž uz podršku Osječko – baranjska županije, Ministarstva kulture i medija RH, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatske matice iseljenike, udruga Karašicka Republika te sponzorstvo Belja, Podravke, Asanatora, Baranjskog voća i povrća Filakov i dr.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Petak je bio samo uvod za bogati subotnji program koji je počeo s utrkama zaprežnih kola, a nastavio se Festivalom tista. Moglo se kušati preko 50 jela koje je skuhalo 20 ekipa

[FOTO] Baranjski bećarac i Festival tista razveselili tisuće posjetitelja

Jubilarni 30. Baranjski bećarac i 5. Festival tista pokazali su kako tradicija i gastronomija itekako mogu biti zanimljivi posjetiteljima iz Više…

Festival tista, Najbolji hrvatski tamburaši, Vino i tambure, nošnje, zaprege i bećarac… treba li još razloga za vikend u Baranji?

Jubilarni 30. Baranjski bećarac u ozračju tista, tambura i bogatstva podunavske regije

Festival tista, Najbolji hrvatski tamburaši, Vino i tambure, nošnje, zaprege i bećarac… treba li još razloga za vikend u Baranji? Više…

Ovogodišnji Vinski mjesec u Osječko-baranjskoj županiji (Dionisio ‒ Europska regija vina) počinje 10. svibnja i časti nas sve do 5. srpnja

Najbolji je mjesec u godini – Vinski! Dobrodošli u Europsku regiju vina

Europska mreža gradova vina (RECEVIN) početkom 2025. dodijelila je Osječko-baranjskoj županiji prestižnu titulu Dionisio ‒ Europska regija vina, označivši tako Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Roditelji sve češće biraju prirodna rješenja, izbjegavajući agresivne kemijske sastojke koji mogu dodatno nadražiti kožu. Upravo zato sve više pažnje dobivaju prirodne metode zaštite koje ne remete ljetnu rutinu, a djeci omogućuju bezbrižnu igru i boravak na otvorenom

Ubodi komaraca kod djece: Kako zaštititi osjetljivu kožu prirodnim putem

Cilj projekta "SOS odmor" je pružanje podrške osobama koje imaju priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja za njegu djece s teškoćama u razvoju i/ili osoba s invaliditetom, omogućujući im prijeko potreban odmor od skrbi...

Poziv na sudjelovanje u projektu “SOS odmor” – inovativna socijalna usluga za roditelje njegovatelje i njegovatelje

Uoči ovogodišnjeg izdanja, koje će se održati 2. i 3. listopada, razgovarali smo s organizacijskim timom kako bismo doznali što sve pripremaju. A razloga za uzbuđenje – itekako ima

Pričali smo s osječkom tech ekipom – evo što spremaju za TGG 2025