POLITIKA

Vinkovački SDP predlaže ukidanje mjesnih odbora u Vinkovcima

Kao obrazloženje navode kako ni građani ni vlasti nisu zainteresirani za rad toga oblika mjesne samouprave ...

  Objavljeno 08.03.2019
  Tamara Lemajić

  Klub vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Vinkovaca uputio je predsjedniku Vijeća Mladenu Karliću prijedlog statutarne odluke o ukidnju mjesnih odbora na području grada Vinkovaca s obrazloženjem da ni građani ni vlasti nisu zainteresirani za rad i djelovanje toga oblika mjesne samouprave.

  “Razlozi za ovakav prijedlog leže u činjenici kako je mala zainteresiranost građana za rad i sudjelovanje u radu vijeća mjesnih odbora, da provođenje izbora za vijeća mjesnih odbora iziskuje značajne troškove (124.303,18 kuna 2015. godine), a izlaznost birača je vrlo mala, te je samostalnost u radu nedostatna. Stoga smatramo kako se isti ili veći rezultati mogu polučiti uz znatno manje troškove direktnim obraćanjem naših sugrađana upravnim tijelima Grada Vinkovaca, vijećnicima Gradskog vijeća i gradonačelniku u rješavanju lokalnih poslova koji su od neposrednog utjecaja na njihov život i rad”, navodi se u obrazloženju SDP-ova priejdloga za ukidanje mjesnih odbora u Vinkovcima kojih je u tome gradu dvanaest.

  Također navode kako je na izbore za vijeća mjesnih odbora grada Vinkovaca 2011. izašlo samo 23,57 posto, a 2015. tek 19,51 posto birača. U vinkovačkom SDP-u izračunali su kako se trošak zaposlenih u mjesnim odborima i materijalni troškovi kreću oko 1,1 do 1,2 milijuna kuna godišnje, te bi se ta sredstva u budućnosti mogla preusmjeriti za druge potrebe.

  Navode i kako ukidanje mjesnih odbora nije u suprotnosti s EU poveljom o mjesnoj samoupravi, niti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Ustavom RH u kojem stoji favoriziranje mjesne samouprave, ali ne imperativno.

  “Mjesna samouprava formalno pravno u Vinkovcima nije nikada zaživjela jer financiranje mjesnih odbora bez vlastitog OIB-a nema smisla i služi za zamagljivanje javnosti. Mjesna samouprava bi trebala biti prva veza građana s institucijama grada, ali na žalost to nije slučaj”, ističu. Navode da primjerice grad Vukovar nikada nije osnovao mjesne odbore, dok na razini Republike Hrvatske mjesne odbore nema oko polovica jedinica lokalne samouprave.

  Prijedlog statutarne odluke o ukidanju mjesnih odbora vinkovački SDP predložio je kao nadopunu predstojeće sjednice Gradskog vijeća grada Vinkovaca zakazane za 11. ožujka.

  Mjesni odbor se prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi osniva statutom jedinice lokalne samouprave kao oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život i rad građana. Dakle, o osnivanju mjesnog odbora odlučuje predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave statutom.

  (Hina)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Ploča "glorificira fašistički, kvislinški i izdajnički režim Nezavisne Države Hrvatske"

  Osječko-baranjski SDP osudio natpis na ploči dvanaestorici hrvatskih vojnika u Valpovu

  Saborski zastupnik i predsjednik osječko-baranjske Županijske organizacije SDP-a Domagoj Hajduković i potpredsjednik te organizacije Marko Bogatić osudili su u ponedjeljak na konferenciji za Više…

  Ministrica još uvijek može sama ponuditi ostavku, a da ne ispadne kako je to učinila pod pritiskom, dok premijer Plenković može procijeniti hoće li je prihvatiti ili ne

  Nakon nesreće u Vinkovcima pritisak na Plenkovića zbog ministrice Žalac

  Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, kao i koalicijski partneri HDZ-a, ostavljaju premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici Gabrijeli Žalac prostor da sami procijene može li ministrica Žalac Više…

  ... od 90.529 registiriranih birača, na izbore izišlo njih 3.804, ili 4,20 posto - do 11 sati :( Tragedija!

  Do 11 sati na izborima u Osijeku odaziv iznosi 4,2 posto

  Na nedjeljnim izborima za mjesnu samoupravu Osječani biraju nove sazive vijeća osam mjesnih odbora i sedam gradskih četvrti, a do 11 Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Grmoja je upozorio da je nečuveno da HDZ-ova politika ide toliko daleko da zabranjuje davanje izjava na javnom događaju

  Grmoja: Nečuveno ponašanje šerifa iz HDZ-a koji su Petrovu zabranili konferenciju

  Pošaljite, dragi naši čitatelji, onamo ljude koji će osigurati da Vam Europska unija ne izglasa kakvu zabranu sadnje vlastite rajčice ili slične neočekivane ideje.

  Što su hrvatski europarlamentarci učinili za nas!? Vrijeme je mijenjati ih!

  Župani su se složili da će prijenos poslova državne uprave, potaknuti funkcionalnu decentralizaciju koju Hrvatska zajednica županija zagovara niz godina

  Zajednica županija: Jačanjem međunarodne suradnje i reorganiziranjem NUTS 2 sustava ravnomjerniji regionalni razvoj