Vino iz Erduta – okupano suncem

Nadaleko poznata ljubav vina i turizma i ovdje je urodila plodom. U Erdutu, mjestu bogato povijesti, okruženim prekrasnim krajolikom i tradicijom vinarije dugom 280 godina, svaki gost pronaći će nešto za sebe.
Riznica povijesti odvest će vas u okružje nekoć srednjovjekovnog utvrđenog feudalnog grada, utemeljenog 1359. Godine kao Erdod (šumski put ), čemu svjedoče sačuvane kule – Castellum Erdeed iz 15. stoljeća, ponosno uzdignute nad Dunavom.
Bogatu i zanimljivu prošlost, svojom arhitektonskom jedinstvenošću te izvorno sačuvanim dijelovima perivoja, svakako krasi još jedan zaštićeni spomenik culture, dvorac Adamovich-Cseh, iz prve polovice 19.stoljeća, danas jednim dijelom pretvoren u restoran. Erdutski vinogradi smješteni su na istočnim padinama Daljske planine uz rijeku Dunav, koja oplavljuje Erdut i čini ga poluotokom. Plantažni se vinogradi pruža na plodnim lesnim nanosima u pravcu istok-zapad na obroncima Erdutsko-Daljske planine, s najvišim kotama od 130 do 190 m, te se blago spušta prema jugu, u uvjetima koji su izrazito pogodni za uzgoj vinove loze na tom pjeskovito-ilovastom tlu.
Dominantna sorta je Graševina, zatim Chardonnay, mirisni Traminac, Rajnski rizling i Pinot sivi od bijelih sorti. Od crnih sorti, koje čine 20% udjela u sortimentu najzastupljeniji je Zweigelt, zatim Cabernet sauvignon, Pinot crni, Merlot i Frankovka.
Svojim posjetiteljima Erdutski vinogradi nude i razgledavanje izvornog podruma iz 1730. godine te podruma i vinarije kapaciteta 6 milijuna litara, smještenog neposredno uz 460,00 hektara vinograda. Podzemni dio vinarije krije i najveću bačvu u uporabi na svijetu, zapremine 75 000 litara, koja će svakog ljubitelja dobre vinske kapljice ostaviti bez daha. Upravo ovdje, za posjetitelje, omogućena je i degustacija palete vrhunskih i kvalitetnih vina Erdutskog vinogorja.
Graševina vrhunska iz 2011 godine, kasna berba, izbor suhih bobica je poluslatko vino, svježe i ugodne arome, zelenkasto žuto boje, vino je koje je osvojilo brojne nagrade – zlatna medalja – šampion graševine – Sabatina 2013; zlatna diploma – Dionizijana, Split; zlatna medalja – Bonavita 2013. I Mostarski sajam, brončana medalja – Decanter wine fair London
Traminac vrhunski – kasna berba 2011, izbor suhih bobica je poluslatko vino raskošne arome i finog bouqeta, preporučuje se kao aperitivno ili desertno vino osvajač je mnogih medalja na sajmovima i natjecanjima.
Traminac ledena berba 2012, vino zlatno žute boje s izraženim mednim mirisnim notama s dominantnim mirisom divlje ruže – osvajač je Velikog zlata Bonavita 2014 i Zlatne medalje na Danima vina i turizma OBŽ 2014
Merlot barique 2012, suho vino s malim taninima i visokim alkoholima, u potpunoj zrelosti ima izražen miris suhe šljive i crnog ribiza. Osvajač je srebrnih nagrada i plaketa na natjecanjima tijekom 2014 god – Sajam Gast, Bonavita, Dani vina i turizma OBŽ
Rose kvalitetno vino 2013, vino je nježno ružičaste boje s jantarnim odsjajem, dobiveno iz Crnog Pinota, elegantno, zaokruženo, srednjeg tijela s izdašnim i vrlo privlačnim voćnim i cvjetnim aromama i mirisima poput jagode i višnje te divnom svježinom u završnici – pobjednik u kategoriji Rosee vina na 6. međunarodnoj smotri vina Putevima vina 2014. i osvajač srebra na Danima vina i turizma OBŽ 2014.
Posjetite nas na www.erdutski-vinogradi.hr
Facebook: www.facebook.com/Vino.iz.Erduta