ŽIVOT

Više od 22000 mrtvih trenutno u Turskoj! Hrvatski tim pretražuje ruševine, iznimno je teško!

Broj mrtvih raste svakodnevno, a strah je i od pojave humanitarne krize, pojave bolesti i smrti radi razloga koji nije potres. Hrvatski tim Civilne zaštite "opasno je raditi preko noći, ima kriminala"

Objavljeno 10.02.2023
Mihael Šilac

U potresom pogođenom turskom gradu Antakyi nema struje, vode ni hrane, ali ima kriminala, rekao je Mladen Vinković, zapovjednik hrvatskog tima od 41 osobe i sedam pasa koji pomažu u operacijama spašavanja. Antakya, grad s 200 tisuća stanovnika za koji turski mediji pišu da je “izbrisan” potresom, nalazi se na samom jugu Turske, uz granicu sa Sirijom, piše Index.hr.

Antička Antiohija, suvremena Antakya smještena je u regiji Hatay, između Mediterana i sirijskog grada Alepa, udaljenog devedesetak kilometara. Hrvatski tim za urbano traganje i spašavanje ondje je kamionima stigao jučer, nakon 54 sata vožnje iz Jastrebarskog, i odmah se uputio u potragu.

Vinković je rekao da je situacija u gradu vrlo složena. “Grad nema struje, nema vode, nema reda pa su dućani opljačkani. Zato nema mogućnosti kupovine namirnica” u krugu od 200 kilometara, kazao je.

Prvo mjesto u kojem se još može nešto pronaći je Adana, peti najveći turski grad, do kojeg ima pet sati vožnje u jednom smjeru. U Antakyi i okolnom području strahovite su gužve, rekao je Vinković.

Spasili psa

Hrvatski tim stigao je na jug Turske putem Koordinacijskog centra za hitne slučajeve, mehanizma civilne zaštite EU. U Antakyu su stigli jučer u 7 sati, a već četiri sata kasnije, nakon brifinga, krenuli su s operacijama koje su završile tek u noćnim satima. Operacija je tada prekinuta zbog sigurnosne situacije.

“Nismo se usudili raditi preko noći. Opasno je, ima kriminala, ima svega. Kad vidite da netko nosi pištolj u hlačama, nije vam svejedno“, kazao je Vinković u telefonskom razgovoru. Hrvatski tim, podijeljen na dvije smjene, pretražuje zgrade psima i tehničkim alatima u sektoru koji dijeli s ukrajinskom službom.

Koordinacija međunarodnih timova “funkcionira odlično”, rekao je Vinković. Prioritet je pronalazak živih, no hrvatski spasitelji zasad su pronašli samo poginule, stariju mušku osobu i malo dijete. Jedini pronađen živ bio je pas.

Psihička snaga

Na pitanje kako tragična situacija nakon razornog potresa utječe na mentalno stanje hrvatskih spasitelja, Vinković je rekao da je riječ o ljudima s iskustvom koji su nažalost već vidjeli žrtve. Kakav će biti konačan rezultat vidjet ćemo kad se vratimo u Hrvatsku, kad adrenalin padne, onda će se možda vidjeti posljedice”, dodao je.

U timu je “nabrijana” atmosfera jer su svi veoma željni pomoći. “Malo se spava, puno se radi”, rekao je Vinković i naglasio kako traje utrka s vremenom jer postoji još dva-tri dana šanse da se pronađu žive osobe.

Broj poginulih u potresu koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju u petak je prešao 22 tisuće, a vjeruje se kako će dodatno rasti zbog velikog broja zatočenih ispod ruševina.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U tijeku je projekt izgradnje i opremanja Regionalnog centra civilne zaštite Osijek u Bizovcu, koji će uz razvoj nove tehnologije, okupiti sve segmente civilne zaštite na jednom mjestu te gdje će se održavati i edukacije i druge aktivnosti potrebne da bi sustav još bolje funkcionirao.

Korištenjem novih tehnologija sustav civilne zaštite osigurava još veću sigurnost građana i u kriznim situacijama

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, Ravnateljstvo civilne zaštite i Osječko baranjska županija danas Više…

Nazočili su predstavnici Vatrogasne zajednice OBŽ-a, Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite, HGSS-a, Hrvatskih voda, Zavoda za hitnu medicinu OBŽ, Crvenog križa, Društva podvodnih aktivnosti Slavonija te Radiokluba Osijek

Svečani prijem Osječko-baranjske županije za operativne snage Civilne zaštite

U sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (13. prosinca 2023. godine) održan je svečani prijem za pripadnike operativnih snage Civilne Više…

Ravnateljstvo civilne zaštite Područnog ureda Osijek i Stožera civilne zaštite OBŽ predstavilo edukacijske modele poplave, potresa i klizišta, a prvi put je predstavljen simulator potresa izrađen za edukaciju i podizanje svijesti građana

[FOTO] Edukacijom se povećava sigurnost i smanjuje rizik u slučaju nepogoda i katastrofalnih događaja

U Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (9. studenoga 2023. godine) održan je sastanak Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša