ŽIVOT

Više od 22000 mrtvih trenutno u Turskoj! Hrvatski tim pretražuje ruševine, iznimno je teško!

Broj mrtvih raste svakodnevno, a strah je i od pojave humanitarne krize, pojave bolesti i smrti radi razloga koji nije potres. Hrvatski tim Civilne zaštite "opasno je raditi preko noći, ima kriminala"

Objavljeno 10.02.2023
Mihael Šilac

U potresom pogođenom turskom gradu Antakyi nema struje, vode ni hrane, ali ima kriminala, rekao je Mladen Vinković, zapovjednik hrvatskog tima od 41 osobe i sedam pasa koji pomažu u operacijama spašavanja. Antakya, grad s 200 tisuća stanovnika za koji turski mediji pišu da je “izbrisan” potresom, nalazi se na samom jugu Turske, uz granicu sa Sirijom, piše Index.hr.

Antička Antiohija, suvremena Antakya smještena je u regiji Hatay, između Mediterana i sirijskog grada Alepa, udaljenog devedesetak kilometara. Hrvatski tim za urbano traganje i spašavanje ondje je kamionima stigao jučer, nakon 54 sata vožnje iz Jastrebarskog, i odmah se uputio u potragu.

Vinković je rekao da je situacija u gradu vrlo složena. “Grad nema struje, nema vode, nema reda pa su dućani opljačkani. Zato nema mogućnosti kupovine namirnica” u krugu od 200 kilometara, kazao je.

Prvo mjesto u kojem se još može nešto pronaći je Adana, peti najveći turski grad, do kojeg ima pet sati vožnje u jednom smjeru. U Antakyi i okolnom području strahovite su gužve, rekao je Vinković.

Spasili psa

Hrvatski tim stigao je na jug Turske putem Koordinacijskog centra za hitne slučajeve, mehanizma civilne zaštite EU. U Antakyu su stigli jučer u 7 sati, a već četiri sata kasnije, nakon brifinga, krenuli su s operacijama koje su završile tek u noćnim satima. Operacija je tada prekinuta zbog sigurnosne situacije.

“Nismo se usudili raditi preko noći. Opasno je, ima kriminala, ima svega. Kad vidite da netko nosi pištolj u hlačama, nije vam svejedno“, kazao je Vinković u telefonskom razgovoru. Hrvatski tim, podijeljen na dvije smjene, pretražuje zgrade psima i tehničkim alatima u sektoru koji dijeli s ukrajinskom službom.

Koordinacija međunarodnih timova “funkcionira odlično”, rekao je Vinković. Prioritet je pronalazak živih, no hrvatski spasitelji zasad su pronašli samo poginule, stariju mušku osobu i malo dijete. Jedini pronađen živ bio je pas.

Psihička snaga

Na pitanje kako tragična situacija nakon razornog potresa utječe na mentalno stanje hrvatskih spasitelja, Vinković je rekao da je riječ o ljudima s iskustvom koji su nažalost već vidjeli žrtve. Kakav će biti konačan rezultat vidjet ćemo kad se vratimo u Hrvatsku, kad adrenalin padne, onda će se možda vidjeti posljedice”, dodao je.

U timu je “nabrijana” atmosfera jer su svi veoma željni pomoći. “Malo se spava, puno se radi”, rekao je Vinković i naglasio kako traje utrka s vremenom jer postoji još dva-tri dana šanse da se pronađu žive osobe.

Broj poginulih u potresu koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju u petak je prešao 22 tisuće, a vjeruje se kako će dodatno rasti zbog velikog broja zatočenih ispod ruševina.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Sve snage su upoznate s trenutnom situacijom, s prognozama i predviđanjima od strane Hrvatskih voda i za sada je situacija zaista pod kontrolom

Civilna zaštita OBŽ: Situacija je pod kontrolom

U Vijećnici Osječko-baranjske županije, danas (10. lipnja 2024. godine) je održana sjednica Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, na kojoj se Više…

Vježba je provedena unutar i oko zgrade Gradske uprave Grada Našice na Trg dr. Franje Tuđmana, a u njoj su izravno sudjelovale 74 osobe. Koristilo se 14 interventnih vozila

[FOTO] Pokazna vježba “Našice 2024.” potvrdila spremnost operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije

U organizaciji Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije danas (28. svibnja 2024. godine) u Našicama je održana Pokazna vježba operativnih snaga Više…

U tijeku je projekt izgradnje i opremanja Regionalnog centra civilne zaštite Osijek u Bizovcu, koji će uz razvoj nove tehnologije, okupiti sve segmente civilne zaštite na jednom mjestu te gdje će se održavati i edukacije i druge aktivnosti potrebne da bi sustav još bolje funkcionirao.

Korištenjem novih tehnologija sustav civilne zaštite osigurava još veću sigurnost građana i u kriznim situacijama

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, Ravnateljstvo civilne zaštite i Osječko baranjska županija danas Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

B2Run Osijek okupio je 842 sudionika iz preko 80 tvrtki što je porast od 20% u odnosu na godinu ranije

B2Run Osijek: 20% više poslovnjaka na najvećem afterwork druženju

Otvoren je RuralFoto - izbor za najbolje ruralne fotografije u 2024. godini, kojeg i ove godine putem Interneta organizira Agroklub

Otvoren izbor za najbolje ruralne fotografije u 2024. godini – nominirajte svoju

Danas nas čeka vrhunac toplinskog vala i vrlo visoke temperature te je nužno paziti na svoje zdravlje i zaštititi se od vrućina

[OPREZ] Vrhunac toplinskog vala, temperature idu do 37c