GOSPODARSTVO

Više od 50% ugostitelja ugušeno najvišim poreznim opterećenjima

U zagrebačkom hotelu Esplanade održao se već tradicionalni 13. Forum zagrebačkih ugostitelja

    Objavljeno 12.11.2021
    Ivona Amidžić

    U zagrebačkom hotelu Esplanade održao se već tradicionalni 13. Forum zagrebačkih ugostitelja u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreb i Nezavisne udruge ugostitelja.

    Sedamdesetak uzvanika, predstavnika državnih institucija i ustanova, ugostitelja i poduzetnika pratilo je vrlo aktualne panel diskusije.

    Iznesena problematika vrlo je važna za cijeli ugostiteljski sektor, a za mnoge izazove potrebno je što prije pronaći rješenje. Pritom se očekuje konkretna pomoć državnih institucija, no i grada Zagreba.

    Pozivu su se odazvali predstavnici Ministarstva turizma i sporta, Grada Zagreba, Ministarstva rada, socijalne skrbi i mirovinskog sustava, Ministarstva unutarnjih poslova, Nacionalne udruge ugostitelja, Hrvatske gospodarske komore, Obrtničke komore Zagreb te Turistička zajednica grada Zagreba. Događanje se održalo pod pokroviteljstvom Državnog inspektorata Republike Hrvatske, a podijeljene su i nagrade zaslužnim ugostiteljima Marinu Medaku, Mariju Mihelju, Ani Lisak, udruzi Chef kuha doma, Obrtničkoj komori Zagreb te Cateringu Exclusive, koji su nesebično pomagali ugroženim obiteljima na područjima pogođenima potresom na način na koji najbolje znaju – ukusnim i toplim obrocima.

    Prvi panel pod nazivom Naši ljudi su naša snaga postavio je pitanje Kako se nositi s gorućim problemom nedostatka radne snage u turizmu i ugostiteljstvu. Procjenjuje se da nam nedostaje 35 – 40.000 zaposlenika u ugostiteljstvu.

    Ugostiteljstvo s povezanim djelatnostima generira 380.000 radnih mjesta, što je ¼ ukupno zaposlenog stanovništva RH. Naime veliki broj ljudi napustio je Hrvatsku, pa je zapravo ugostiteljstvo kontinuirano ugroženo. Činjenica je, po riječima Žakline Troskot, predsjednice Nezavisne udruge ugostitelja da apsolutno najviše porezno opterećenje u Svijetu, kojim su pritisnuti naši ugostitelji, realno predstavlja najveću opasnost za opstanak malih caffe barova, jer svojom ponudom ne mogu konkurirati na tržištu rada. Jako je teško prilagoditi poslovanje u pandemijskim uvjetima, dok im prijeti nelikvidnost i nedostatak radnog kadra. Stalno se govori o održivom, zelenom i digitalnom poslovanju, a ugostitelji često nemaju sredstava niti za troškove hladnoga pogona.

    Kad je u pitanju nedostatak radne snage, osim dugog čekanja na radne dozvole prisutan je još jedan problem, upravo to najviše porezno opterećenje od ukupno 28% (25% PDV+3% porez na potrošnju) zbog čega ugostitelji nemaju sredstava za plaćanje kvalitetnog radnog kadra. Tako, dok se porezne stope na ugostiteljske usluge ne izjednače na 13% bit će prisutna prijetnja nedostatka radne snage.

    Ne zaboravimo da Švicarska početkom 2022. otvara svoje tržište rada djelatnicima iz Hrvatske, što jako plaši naše poduzetnike. Nakon 20 mjeseci pandemije, rada u ograničenim uvjetima, problema s likvidnošću pravo pitanje koje valja postaviti jest je li moguće uopće malom hrvatskom ugostitelju konkurirati na tržištu radne snage.

    Zbog svega navedenoga, jako je važno raditi na smanjivanju stupnja sezonalnosti hrvatskog ugostiteljstva, osiguravanju izvjesnije budućnosti i povećanju primanja.

    Drugi panel pod nazivom: Zagrebačko ugostiteljstvo – digitalno, zeleno i održivo, otvorio je teme kao što su prilagodba poslovanja zagrebačkih ugostitelja u pandemiji, pri čemu je nezaobilazna tema posluživanje na terasama. S velikom su nadom ugostitelji očekivali Advent, jer se u to doba generira čak ⅕ prometa ukupnog zagrebačkog ugostiteljstva. Mogu li zagrebački ugostitelji opstati bez dobro odrađenog Adventa i prepoznaju li državne strukture uopće njegovu važnost?

    “Gastronomija je oduvijek bila dio turizma, jer ističe ono najautentičnije iz pojedine destinacije.  Turistička zajednica grada Zagreba ove je godine podržala i online platformu Zagreb Mingles, koja povezuje zagrebačke ugostiteljske objekte, njihovu ponudu i goste, a suradnja se nastavlja i kroz Advent Zagreb gdje se zajednički stvara daljnja kvalitetna i konkurentna pozicija na gastronomskom tržištu Europe i svijeta. ” napomenula je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld.

    Na kraju Foruma definirani su zaključci koje će se poslati Gradu Zagrebu i nadležnim državnim institucijama na razmatranje. Zaključke navodimo u nastavku, nakon fotografija s događanja.

    Zaključci prema Gradu Zagrebu

    1. Rješavanje problema rada na otvorenim prostorima za posluživanje ili ugostiteljskim terasama
    2. Snižavanje koeficijenta komunalne naknade za ugostitelje sa 10 na 7
    3. Jačanje međusobne suradnje i uključivanje predstavnika ugostitelja u savjetodavnoj ulozi u radne skupine i povjerenstva Grada vezana za ugostiteljstvo

    Zaključci prema nadležnim državnim institucijama:

    1. Ponovno uvođenje mjera ekonomske pomoći za zadržavanje radnih mjesta i nadoknadu dijela ili svih fiksnih troškova
    2. Traženje znatnog ubrzavanja postupka izdavanja radnih dozvola za zapošljavanje državljana trećih zemalja
    3. Porezno rasterećenje i snižena stopa PDV-a na pripremu i posluživanje kave, piva, vina i bezalkoholnih pića s ciljem osiguravanja većih primanja zaposlenika u sektoru ugostiteljstva

    foto: Foto studio “RAF”

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Jedna od tema predavanja bila je kartična naplata napojnica, što je tek nedavno postalo aktualno u Hrvatskoj, dok se u Sloveniji provodi već dvije godine. Udruženje predložilo i uvođenje sustava e-vinjeta za djelatnike, a kupnjom iste pokrili bi se svi troškovi i doprinosi prema državi za te radnike.

    Hoće li enormna poskupljenja i nedostatak radne snage baciti ugostitelje na koljena? Zagrebački ugostitelji uputili nove zahtjeve prema Gradu Zagrebu i Vladi RH

    Forum zagrebačkih ugostitelja 2023., koji bilježi petnaestu obljetnicu djelovanja i ove je godine okupio u zagrebačkom hotelu Esplanade ugostitelje i Više…

    Osječko-baranjska županija posljednjih godina prednjači u povlačenju sredstva iz Europskih fondova prije svega zbog strateškog planiranja i kvalitetne pripreme projekata koji su odmah po otvaranju javnog poziva spremni za aplikaciju.

    Osječko-baranjska županija ima spremne projekte i za nove europske programe

    U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u Osijeku se Više…

    Ugostitelji su u posljednjih šest godina doživjeli prvo i jedino dupliranje PDV-a, poskupljenje ulaznih troškova namirnica je od 60 do 100%, poskupljenje energenata od 400%

    Prijeti li Hrvatskoj zatvaranje velikog broja ugostiteljskih objekata?

    Zagrebački hotel Esplanade bio je domaćin Forumu zagrebačkih ugostitelja, na kojem je uz uvažene stručnjake te predstavnike državnih institucija i Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Jeste li znali da pomoću pametnih ugovora možete drastično promijeniti način poslovanja?

    Smart contracts: Kako pametni ugovori mijenjaju način poslovanja?

    Kao rezultat sporazuma, Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Varaždin će dobiti smjernice za širenje društvenih i pristupačnih stambenih rješenja, prilagođene lokalnim potrebama

    Grad Osijek sklopio sporazum s Europskom investicijskom bankom za podršku razvoju priuštivog stanovanja

    Ova neobična pekarska delicija, koja je već neko vrijeme glavna zvijezda svjetskih društvenih mreža, nije samo oku privlačna, već obećava i pravu eksploziju okusa

    Probali smo cube kroasan: Viralni hit koji je osvojio svijet, stigao je u Mlinar!