GOSPODARSTVO

Vlada najavila novu odluku o gorivu: Kaže da će cijene biti niže

"Vlada će porastu cijena doskočiti promjenom određenih uredbi koje se tiču prije svega dijela umješavanja biogoriva u dizel i benzin"

    Objavljeno 16.03.2022
    Ivona Amidžić

    Vlada će u četvrtak donijeti uredbu kojom će, radi suzbijanja poskupljenja goriva, distributere do kraja godine osloboditi obveze umješavanja biogoriva u dizel i benzin, najavio je ministar gospodarstva i zaštite okoliša Tomislav Ćorić, prenosi Index.

    Upitan što je sljedeći vladin korak nakon što je danas gorivo opet poskupjelo, Ćorić je nakon sudjelovanja na konferenciji “Potrošač u svijetu digitalnih financija” rekao da će “vlada porastu cijena doskočiti promjenom određenih uredbi na sjednici vlade u četvrtak”, koje se tiču “prije svega dijela umješavanja biogoriva”, što će po njegovim riječima omogućiti distributerima prosječni pad cijene do pola kune.

    Dodao je kako učinke tog poteza očekuje u narednim tjednima te da će nova pravila vrijediti do kraja ove godine. Nova uredba trebala bi stupiti na snagu idući tjedan. Trenutno je, kako je objasnio, obveza distributera da umiješaju određenu količinu biogoriva u dizel i benzin, a oni koji to ne čine se penaliziraju s obzirom na europske direktive i zelenu politiku.

    “S obzirom na doista izvanredne okolnosti u kojima se nalazimo u dijelu tržišta energenata, odlučili smo ovako reagirati do kraja godine i zapravo ove penale i obveze svesti na najmanju moguću mjeru”, rekao je Ćorić. Prema njegovim riječima, tako će formula za izračun cijena goriva “donijeti niže cijene u narednim tjednima i mjesecima”.

    Gorivo opet jako poskupjelo

    Gorivo je u utorak opet poskupjelo. Osnovni benzin “eurosuper 95” od utorka se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje po 13 kuna što je 82 lipe skuplje nego jučer, osnovni “eurodizel” poskupio je za 1.40 kuna, dok su dizelska premium goriva skuplja od 15 kuna po litri.

    Po podacima s tražilice jeftinijeg goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te portala cijenegoriva.info, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Lukoila i još nekih distributera od danas iznosi 13 kuna, dok je dosadašnja cijena bila 12.18 kuna po litri.

    Nešto je veći porast cijene kod osnovnog eurodizela, koji na većini postaja od danas stoji 13.91 kunu po litri, a bio je 12.51 kunu. Premium dizelska goriva probila su plafon od 15 kuna po litri.

    Vlada je na očekivanu eksploziju cijena goriva prošli tjedan reagirala dvjema uredbama, kojima je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata na osnovni eurosuper i eurodizel te na plavi dizel, a privremeno je smanjila i trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo.

    Tako je uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ukupna marža za dizelsko i benzinsko gorivo fiksirana na 75 lipa po litri, a na plavi dizel na 50 lipa po litri.

    Izmjenama Uredbe o trošarinama država je, pak, na rok od 90 dana smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

    Na osnovu tih mjera vlada je procijenila da će se rast cijena osnovnog eurosupera i eurodizela uspjeti zadržati u rasponu od 80 lipa do 1.20 kuna po litri, dok bi bez tih mjera realni tržišni porast iznosio oko dvije kune.

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Ponovno se približavamo psihološkoj granici velikog iznosa za litru goriva, postaje li to novo normalno?

    Od danas je gorivo poskupjelo, najviše dizel

    Od danas imamo nove cijene goriva. Nove cijene vrijedit će iduća dva tjedna. Nove cijene su: 1.54 EUR/l (11.60 kn/l) Više…

    Nove cijene stupaju na snagu u ponoć, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14-dnevno razdoblje

    Nove cijene goriva, dizel značajno pojeftinjuje!

    Vlada je održana telefonsku sjednicu na kojoj je donijela novu Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Prema njoj Više…

    Danas je održana telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene

    Gorivo od sutra značajno poskupljuje

    Od sutra će gorivo biti skuplje. Benzin će poskupjeti za 7 centi, odnosno za 53 lipe. Dizel će biti skuplji Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Ali zato nosi najbolje popuste u svibnju, portastična srijeda ovaj mjesec održat će se u srijedu 8. svibnja

    Portanova – Portastična srijeda ovaj mjesec kasni

    Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Gundulićevoj ulici u Osijeku - od Ulice Stjepana Radića do Vukovarske ulice te dio Vukovarske ulice i Ulice kardinala A. Stepinca

    Potpuno se za promet zatvara dio Gundulićeve ulice

    Posao ovaj tjedan nude Ricardo, Tehnomont gradnja, Hire & Fire, Vital Group... pogledajte sve ponude!

    Poslodavci traže radnike, javite se!