POLITIKA

Vlada prihvatila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sustavu civilne zaštite

Nakon toga je Prijedlog zakona upućen Hrvatskom saboru na donošenje po hitnom postupku

  Objavljeno 17.03.2020
  Ivona Amidžić

  Danas, 17. ožujka 2020. godine, u Banskim dvorima održana je 214. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu sjednice, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović obrazložio je Nacrt prijedloga zakona o dopuni Zakona o sustavu civilne zaštite.

  Podsjetio je kako je, nakon pojave koronavirusa COVID-19 u Republici Hrvatskoj, aktiviran Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, kao i županijski te gradski i općinski stožeri civilne zaštite.

  „S obzirom da su navedeni stožeri u konkretnom slučaju aktivirani zbog posebnih okolnosti izazvanih globalnim širenjem virusa, radi čega je i u Republici Hrvatskoj proglašena epidemija, u cilju ujednačavanja postupanja svih subjekata odgovornih za provedbu mjera zaštite života i zdravlja građana, kao i samih građana i pravnih osoba na cjelokupnom području Republike Hrvatske, predlaže se dopuniti Zakon o sustavu civilne zaštite na način da se omogući Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske donošenje odluka i uputa koje provode stožeri civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave“, obrazložio je ministar Božinović.

  Na kraju je zaključio kako se tim načinom želi osigurati jednoobraznost u postupanju svih stožera civilne zaštite prilikom donošenja i provedbe odluka kojima se reguliraju svakodnevne aktivnosti građana i pravnih osoba u situaciji proglašene epidemije.

  „Ova odluka će zasigurno doprinijeti operativnijem donošenju odluka jer ulazimo u fazu u kojoj će se odluke morati donositi brže i promptnije, s obzirom na situaciju koja se događa. Nije u pitanju ništa što nije bilo moguće za predvidjeti i to će se pokazati kroz organizaciju i aktivaciju svih stožera civilne zaštite na svim razinama ustrojstva u Republici Hrvatskoj“, istaknuo je ministar Božinović.

  Vlada je jednoglasno prihvatila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sustavu civilne zaštite te ga upućuje Hrvatskom saboru na donošenje po hitnom postupku.

  foto: youtube (screenshot)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Ne otvarajte račune da mi uplaćujemo vama, počnite vi plaćati nama"

  Škoro žestoko napao vladu zbog potresa i koronavirusa: “Ne mogu si pomoći”

  Miroslav Škoro se putem svog Facebook profila žestoko okomio na vladu zbog njezinog ponašanja kroz cijelo vrijeme pandemije te nakon Više…

  Ovim odlukama zabranjuju se javna okupljanja i sportski događaji, obustavlja rad u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama osim prehrambenih i ljekarni, obustavlja se rad sportskih i rekreacijskih centara i obustavljaju se vjerska okupljanja

  Od danas u 00:01 na snazi odluke Stožera civilne zaštite RH u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom

  Od ponoći su u Hrvatskoj na snazi odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojima na snagu stupa čitav niz mjera Više…

  Plenković: "Dinamika porasta je umjerena, pod kontrolom je. Ovaj je podatak najbitniji."

  Plenković najavio zatvaranje shopping centara, kina, klubova, teretana…

  U 15 sati je počela sjednica vlade na kojoj će se donijeti niz mjera za borbu protiv koronavirusa, prenosi Index. Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Ne otvarajte račune da mi uplaćujemo vama, počnite vi plaćati nama"

  Škoro žestoko napao vladu zbog potresa i koronavirusa: “Ne mogu si pomoći”

  Plenković: "Pandemija mijenja svijet. Funkcioniranje kakvo poznajemo se mijenja"

  (VIDEO) Plenković i ministri otkrili gospodarske mjere koje uvode i kako do njih

  Petrov: „Naglasak treba biti na otpisu javnih davanja, prije svega doprinosa na plaće onima koji su pogođeni krizom kako bi se zadržala radna mjesta, jer odgoda neće biti dovoljna"

  Petrov: „Jedina prava mjera je otpis poreza i javnih davanja“