POLITIKA

Vlada prihvatila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sustavu civilne zaštite

Nakon toga je Prijedlog zakona upućen Hrvatskom saboru na donošenje po hitnom postupku

    Objavljeno 17.03.2020
    Ivona Amidžić

    Danas, 17. ožujka 2020. godine, u Banskim dvorima održana je 214. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu sjednice, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović obrazložio je Nacrt prijedloga zakona o dopuni Zakona o sustavu civilne zaštite.

    Podsjetio je kako je, nakon pojave koronavirusa COVID-19 u Republici Hrvatskoj, aktiviran Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, kao i županijski te gradski i općinski stožeri civilne zaštite.

    „S obzirom da su navedeni stožeri u konkretnom slučaju aktivirani zbog posebnih okolnosti izazvanih globalnim širenjem virusa, radi čega je i u Republici Hrvatskoj proglašena epidemija, u cilju ujednačavanja postupanja svih subjekata odgovornih za provedbu mjera zaštite života i zdravlja građana, kao i samih građana i pravnih osoba na cjelokupnom području Republike Hrvatske, predlaže se dopuniti Zakon o sustavu civilne zaštite na način da se omogući Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske donošenje odluka i uputa koje provode stožeri civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave“, obrazložio je ministar Božinović.

    Na kraju je zaključio kako se tim načinom želi osigurati jednoobraznost u postupanju svih stožera civilne zaštite prilikom donošenja i provedbe odluka kojima se reguliraju svakodnevne aktivnosti građana i pravnih osoba u situaciji proglašene epidemije.

    „Ova odluka će zasigurno doprinijeti operativnijem donošenju odluka jer ulazimo u fazu u kojoj će se odluke morati donositi brže i promptnije, s obzirom na situaciju koja se događa. Nije u pitanju ništa što nije bilo moguće za predvidjeti i to će se pokazati kroz organizaciju i aktivaciju svih stožera civilne zaštite na svim razinama ustrojstva u Republici Hrvatskoj“, istaknuo je ministar Božinović.

    Vlada je jednoglasno prihvatila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sustavu civilne zaštite te ga upućuje Hrvatskom saboru na donošenje po hitnom postupku.

    foto: youtube (screenshot)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Iz vlade poručuju da će ih se vratiti gotovo pet tisuća te da je rano za donošenje bilo kakvih zaključaka...

    Vlada mjesecima nudi 200.000 kn za povratak u Hrvatsku – Dosad se nitko nije vratio

    Vlada je s 200 tisuća kuna početkom ove godine htjela natrag privući sve koji su iselili u inozemstvo tražeći bolji Više…

    "Države članice žestoko lobiraju da njihove nacionalne oznake prehrambene vrijednosti hrane na pakiranjima budu izabrane. No, ne i Hrvatska..."

    Borzan: Zašto Vlada ne lobira za hrvatsku oznaku „Živjeti zdravo“ u Bruxellesu?

    Europska unija uskoro uvodi obveznu oznake prehrambene vrijednosti hrane na pakiranjima i države članice žestoko lobiraju da njihove nacionalne oznake Više…

    Objavljene su mjere pomoći zbog vala poskupljenja, posebice kad je riječ o cijenama energenata...

    Ovo su mjere: Niži rast cijena plina i struje, trajno se smanjuje PDV na hranu

    Premijer Andrej Plenković i ministri objavili su mjere pomoći zbog vala poskupljenja, posebice kad je riječ o cijenama energenata, prenosi Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde