GOSPODARSTVO

VLADA Sudjelovanje HRT-a u provedbi nastave na daljinu zbog koronavirusa

Divjak: hrvatske škole opremljene su za nastavu na daljinu

Objavljeno 12.03.2020
Ivona Amidžić

Vlada je na sjednici donijela odluku o sudjelovanju Hrvatske radiotelevizije (HRT) u provedbi nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu, u uvjetima proglašene epidemije koronavirusa na području države.

Epidemija koronavirusom (COVID-19) proglašena je u srijedu na području čitave Hrvatske pa je stoga HRT zadužen da osigura potrebne uvjete za izvođenje nastavnog programa i kurikuluma na daljinu.

Za učenike posebni program na trećem programu HRT-a

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zaduženo je osigurati nastavno osoblje koje će održavati nastavu po razredima, počevši od prvog razreda u najranijem terminu, prema četvrtom razredu u kasnijem terminu, te će se zbog toga organizirati posebni program na trećem programu HRT-a, stoji u odluci.

Riječ je o održavanju nastave u Istarskoj županiji u kojoj je od sutra, kao mjera opreza, na snazi prekid nastave u školama i visokim učilištima.

Nastava će pratiti kurikulume, odnosno programe nastavnih predmeta u nižim razredima osnovne škole, a koristit će se otvoreni obrazovni materijali, materijali obrazovnog i školskog programa HRT-a, kao i materijali izrađeni posebno za tu priliku.

Učenici viših razreda osnovnih škola i srednjih škola nastavu će pratiti preko interneta, no za učenike nižih razreda osnovnih škola ovaj pristup nije prikladan zbog njihove dobi i sigurnosti.

“Danas i sutra testiramo ono što bi od ponedjeljka trebalo početi uživo za učenike nižih razreda u Istarskoj županiji, dok za učenike viših razreda i učenike srednjih škola u internet okruženju već i danas se mogu naći odgovarajući materijali”, rekla je državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak.

Apelirala je na roditelje da osiguraju da netko bude uz djecu dok se ta nastava odvija jer je jako bitno da djeca dobiju sve što je zamišljeno, a u cjelokupni proces bit će uključeni i njihovi učitelji.

Vlada je izmijenila odluku o osnivanju Radne skupine za unapređenje uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, kojom je proširen njezin sastav, kao i nadležnost, i to na praćenje utjecaja koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo i predlaganje mjera kojima će se minimalizirati negativni utjecaji.

“Radna skupina će o utvrđenom najmanje jednom u sedam dana pisanim putem obavještavati Vladu i Europsku komisiju, tijekom razdoblja trajanja ugroze uzrokovane pojavom koronaviusa”, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Divjak: hrvatske škole opremljene su za nastavu na daljinu

“Mi smo srećom opremili škole, svaki nastavnik ima prijenosno računalo, a učenici 5. i 7. razreda imaju svoje tablete. Oni koji nemaju dobit će iz škole. Za niže razrede nastava će se organizirati preko HRT3”, rekla je ministrica Divjak koja iz Bruxellesa predsjedava video-konferencijom ministara obrazovanja zemlja članica EU-a.

“Poslali smo upute svim školama i sada je vrijeme da stavimo sve glave skupa i vidimo kako najbolje odgovoriti na izazov epidemije koronavirusa. Apeliram na sve ravnatelje i učitelje da pročitaju uputu i da se pripreme. Cilj je se to sada provede u Istarskoj županiji, a pripremne radnje moraju ići u svim školama”, istaknula je ministrica.

Ministrica kaže da je zadovoljna dobrim odzivom ministara na video-konferenciju. Dvadesetak zemalja bit će predstavljeno na ministarskoj razini, a ostali na razini državnih tajnika ili drugih službenih osoba.

Nastava

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o sudjelovanju Hrvatske radiotelevizije (HRT) u provedbi nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu, u uvjetima proglašene epidemije koronavirusa na području države.

Epidemija koronavirusom (COVID-19) proglašena je u srijedu na području čitave Hrvatske pa je stoga HRT zadužen da osigura potrebne uvjete za izvođenje nastavnog programa i kurikuluma na daljinu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zaduženo je da osigura nastavno osoblje koje će održavati nastavu po razredima, počevši od prvog razreda u najranijem terminu, prema četvrtom razredu u kasnijem terminu, te će se zbog toga organizirati posebni program na trećem programu HRT-a, stoji u odluci.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš i predstavnici gradskih javnih poduzeća na današnjoj konferenciji za novinare izvijestili su javnost o prilagođenom načinu rada i pružanja usluga u okolnostima pandemije koronovirusa

Informacije o uslugama i radu gradske uprave i gradskih javnih poduzeća

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš i predstavnici gradskih javnih poduzeća na današnjoj konferenciji za novinare izvijestili su javnost o prilagođenom načinu Više…

U skladu s preporukama Nacionalne civilne zaštite, Unikom d.o.o. donio je sljedeće odluke i poduzeo sljedeće mjere

Obavijest o odlukama i mjerama koje provodi Unikom

U skladu s preporukama Nacionalne civilne zaštite, Unikom d.o.o. donio je sljedeće odluke i poduzeo sljedeće mjere: 1. Radnicima koji Više…

Njemački ministar zdravstva: "Zaraza koronavirusom je postala globalna pandemija"

Njemačka zabranila izvoz medicinske opreme i maski da spriječi nestašicu

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn kazao je kako je zaraza koronavirusom upravo postala globalna pandemija, javlja AFP. Svoj je govor, kao Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Izdano je 700 propusnica koje se odnose na skrb za djecu i starije, odnosno za nabavku osnovnih potrepština. Tržnica će raditi prvi puta u povijesti od 8 do 17 sati. Crveni križ svakodnevno dostavlja 220 obroka

O epidemiološkoj situaciji, propusnicama, otvaranju Tržnice i djelovanju GD Crvenoga križa Osijek

U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan

Top 10 novih prilika za posao

Župan Ivan Anušić najavio je nekoliko prijedloga koje će Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije uputiti nacionalnom Stožeru, primarno s funkcijom održavanja gospodarstva i poljoprivrede županije funkcionalnim

Stožer OBŽ zatražit će otvaranje i otvorenog dijela tržnica