KULTURA

Vladimir Tintor nakon nove predstave pun modrica po rukama

''Richard III Grbavi predstava je koja izaziva snažne emocije i ostavlja trag. Njome pomičemo ljude toliko da im se dojmovi slegnu tek dva dana nakon nje'' - rekao nam je Tintor.

Objavljeno 29.10.2018
Antonela Verković

Velika 112. sezona osječkog HNK započela je u petak praizvedbom predstave ”Richard III Grbavi”, a mi smo tim povodom imali priliku razgovarati s Vladimirom Tintorom koji je uz Petru Blašković glavni lik predstave.

Premijera je, kaže nam Vladimir, prošla i više nego dobro i bio je jako ugodno iznenađen, kao i Petra.

Meni su kolege dolazile čak i 2-3 dana nakon predstave govoreći kako su im se dojmovi tek sad slegli. Pomičemo ljude, izazivamo snažne emocije u publici, ne želimo da publika izađe gladna i prazna. S ovom predstavom definitivno, koliko smo vidjeli, nitko nije izašao bez snažnog dojma – istaknuo je Vladimir.

Dodao je i kako su Petra i on uživali s Damirom Mađarićem, koji je redatelj predstave, a ujedno i autor teksta. Svi su se, kaže, jako dobro složili i Damir je pokazao veliko povjerenje u Petru i Vladimira kao glumce i dopustio im da neke stvari sami predlože, što je danas, nastavlja Vladmir, u kazalištu rijetkost.

Ipak, ovdje je riječ o praizvedbi i uvijek je drugačije čuti riječ iz usta glumca i doživjeti ju napisanu na papiru – iz tog razloga timskim radom su neke dijelove mrvicu modificali.

Zajednička suradnja i timski rad doveli su tekst, ali i izvedbu do savršenstva!

Redatelj, Petra i ja smo stvorili veliko prijateljstvo puno povjerenja i to je ono što ostane kao najjači dojam kad se sva prašina slegne – rekao je Vladimir!

ODAKLE OZLIJEDE?!

Osim hvale vrijedne suradnje i odnosa s redateljem, dvoje glumaca je također dalo svoj maksimum i ”iscijedilo se” do kraja. Spojili su se u jakim ulogama i oboje su, kako navodi Vladimir ”štreberi” i imaju ”švapski mozak” tako da su se na sceni dali cijeli.

Tekst i predstava su takvi da su se radili do kraja, nikada polovično, jer kad njih dvoje uđu – do kraja su na sceni. Predstava niti ne dopušta rad s pola snage i to je odgovor na pitanje odakle ozlijede.

Sve je to dio posla, ništa strašno, one su samo pokazatelj koliko su se glumci potrudili i unijeli cijelim svojim bićem u posao koji rade i predstavu koju izvode!

”Richard III Grbavi” priča je o dvoje ljudi koji se vole toliko da žive zajedno, a opet bi se svakog trenutka mogli ”poklati”. Riječ je o teškom i zahtjevnom odnosu.

O PREDSTAVI

Iako radnja predstave pripada kazalištu i glavni likovi su djelatnici kazališta, posebno veliko iznenađenje bilo mi je vidjeti razne ljude koji se u toj priči pronalaze. Nakon predstave svi se zapitaju gdje griješe u odnosima i kako postupiti u određenoj situaciji iz života. Najviše volim predstave s koje publika izađe, zapita se, poistovjeti se s likom i na temelju njihovih osjećaja shvati što odlučiti u svojoj situaciji – dodaje Tintor.

Katarza u ljudima – tomu kazalište i služi, da izrazi emocije u čovjeku koje možda i nisu njegove, ali pokupe ih na sceni, one postaju čovjekove, ostave trag i osjete nešto – zaključio je Tintor, govoreći o ”Richardu III Grbavom”, predstavi koja stvara takve dojmove u publici.

Priliku za pogledati predstavu u HNK imat ćete u prosincu jer do tada ekipa gostuje u kazalištima Valpova, Slatine i Virovitice.

FOTO: Facebook (Vladimir Tintor)

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Najbolja sporedna muška uloga, najbolja kazališna scenografija i kostimografija, najbolja predstava u cjelini u kategoriji operete, najbolje redateljsko rješenje te najbolja muška uloga u istoj kategoriji

Objavljene nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta za 2023. za najbolje predstave i izuzetna umjetnička ostvarenja – Osječkom HNK-u čak pet nominacija

Najbolja sporedna muška uloga, najbolja kazališna scenografija i kostimografija, najbolja predstava u cjelini u kategoriji operete, najbolje redateljsko rješenje te Više…

Izena-no-Kai predstavlja narodne plesove otočja Okinawa, a njihovi nastupi temelje se na klasičnoj eleganciji i tradiciji povijesnog kraljevstva Ryukyu uz mnogo dinamike

Nastup japanskog plesnog ansambla Izena-no-Kai u Osijeku

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice diplomatskih odnosa Japana i Republike Hrvatske, u Rijeci i Osijeku nastupit će plesni ansambl iz Više…

Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijek Dražena Vrselja i ravnatelj drame Miroslav Čabraja u četvrtak su najavili novu sezonu...

HNK 116. sezona: “Pa nek sam krijes na brdima”

Novu 116. kazališnu sezonu HNK u Osijeku u četvrtak su pred medijima predstavili intendantica Dražena Vrselja i ravnatelj drame Miroslav Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, te da poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu

[NAJAVA] Noć knjige u Muzeju Slavonije

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black