GOSPODARSTVO

Vodeća regionalna ICT tvrtka, Combis d.o.o., svoju podružnicu otvara u Osijeku

Mnogi veleposlanici pokazali interes za Osijek Software City - veliki potencijal za razvoj

  Objavljeno 05.09.2019
  Ivona Amidžić

  Grad Osijek privukao je još jednu u nizu high-tech tvrtki. Ovoga puta riječ je o Combis d.o.o., najvećem hrvatskom ICT sistem integratoru i vodećem regionalnom pružatelj IT usluga.

  Tvrtka Combis prisutna je na tržištu više od 25 godina, a usmjerena je na razvoj aplikativnih, komunikacijskih, sigurnosnih i sistemskih rješenja te pružanju usluga.

  Tako se danas u prostorima Gradske uprave održao sastanak predstavnika tvrtke Combis i Grada Osijeka usmjeren na uspješnu adaptaciju i ulazak tvrtke Combis d.o.o. na osječku IT scenu.

  “Grad Osijek prepoznajemo kao jako dobrog potencijalnog partnera, koji će nam pomoći da u Osijeku razvijemo svoj budući centar. Prepoznali smo grad koji je sklon tehnološkim i sveučilišnim kapacitetima te može biti odličan „bazen“ za popunjavanje kadrova koje ćemo koristiti kao integralni dio našega tima, prvenstvo za razvoj novih tehnologija kao što su Big Data, RTI, Benchlink i slično. Naš projekt vezan je uz znanja i kompetencije koje postoje u Osijeku, kao i povezivanje budućeg centra kroz IT zajednicu. Veselimo se što imamo priliku raditi u Osijeku i ovdje otvoriti našu poslovnicu”, istaknuo je Hrvoje Išek predsjednik uprave tvrtke Combis d.o.o..

  Osijek Software City ima veliki potencijal za razvoj

  Kao Osječanin koji od nedavno ima zagrebačku adresu, Zoran Božičević, direktor sektora za razvoj i implementaciju aplikativnih rješenja, istaknuo je kako je upoznat s potencijalom IT scene i razvojem Osijek Software Cityja.

  “Uz pomoć Grada želimo učiniti da ta scena raste i napreduje te smatram da Combis kao tvrtka koja intenzivno radi na novim tehnologijama, ima razloga i potrebu otvoriti svoju podružnicu. Ona će prvenstveno biti orijentirana na rizični razvoj i na nove tehnologije. U suradnji s osječkim tvrtkama i akademskom zajednicom možemo puno napraviti. Razvijanje smart city rješenja, ali i druge nove tehnologije koje su spomenute strateški su nam važne”, istaknuo je Božičević.

  Iskustvo i kvaliteta spomenute tvrtke jasno je vidljiva kroz razvijanje i savjetovanje informatičko-aplikativnih-komunikacijskih rješenja na više od tisuću projekata u Hrvatskoj i inozemstvu. Stoga se i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo grada Osijek, Tomislav Krolo referirao na veličinu i važnost Combisa unutar hrvatske IT industrije.

  “Ona nije samo još jedna od tvrtki koja dolazi u Osijek nego se radi o tome da u užem smislu informatičkih djelatnosti računalnog programiranja i savjetovanja, Combis je zadnjih pet godina u Hrvatskoj vodeća IT tvrtka prema prihodima i jedna od vodećih prema broju zaposlenih”, navodi Krolo.

  “Budućnost ovog sektora je veoma dobra”

  “Realizira skoro 100 milijuna eura godišnjih prihoda i zapošljava preko 350 djelatnika. Većinski vlasnik Combisa je HT Grupa odnosno njemački gigant Deutsche Telekom. Stoga Combis d.o.o. nastavlja pozitivan trend dolazaka domaćih i stranih tvrtki koji su u Osijeku odlučili otvoriti svoje poslovnice. Neki od njih su Ericsson Nikola Tesla, Rimac automobili, Span, Five, ali i institut RT-RK iz Novog sada, koja u svom uredu u Osijeku ima gotovo sto zaposlenika, potom francuski gigant Atos, njemačka tvrtka UHP digital i mnogi drugi”, navodi Krolo naglašavajući svijetlu budućnost daljeg razvoja ovog iznimno popularnog sektora.

  Već je postalo opće poznato kako Osijek ide u korak s novim tehnologijama te da je svaka nova IT tvrtka odskočna daska za daljnju promociju tehnološke orijentiranosti našega grada.

  “Osijek je prepoznat kao regionalno središte IT industrije, ali sve češće i na međunarodnoj razini. Tako je i međunarodna tvrtka Combis prepoznala grad Osijek kao mjesto gdje žele proširiti i nastaviti poslovanje te nakon Zagreba svoja vrata otvoriti i u Osijeku. Plan tvrtke Combis je usmjeren na izgradnju smart city software rješenja, ali i moramo reći da je to iskorak u etabliranju Osijeka prema regionalnom IT centru i grada koji ima iznimnu perspektivu. Combis će surađivati s našim tvrtkama, očekuje se do kraja godine početak rada i zapošljavanje do 20 djelatnika. U zadnje vrijeme grad Osijek je posjetilo nekoliko stranih veleposlanika koji su prepoznali potencijal IT sektora”, rekao je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

  Mnogi veleposlanici pokazali interes za Osijek Software City

  Tako su britanski veleposlanik Andrew Stuart Dalgleish, veleposlanik Južno-afričke republike iz Mađarske Pieter Andries Vermeulen i veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Roberta Klinke tijekom posjeta Osijeku pokazali veliki interes za Osijek Software City.

  “Ključni čimbenici razvoja IT sektora su prvenstveno naši IT poduzetnici, sve one tvrtke koje su dale početni obol u stvaranju tehnološke “mreže” kompanija i razvijanja Osijek Software Cityja, naša akademska zajednica – FERIT, koja pruža izuzetnu podršku i mi kao Grad koji se maksimalno trudimo razvoju budućnosti ovoga sekora”, istaknuo je Piližota.

  Kao dokaz da se neće stati samo na ovome, zamjenik gradonačelnika najavio je i skore mjere i pozive za ulaganju u budućnost.

  “Ove godine imamo poduzetničke mjere isključivo za IT sektor, gotovo 4 milijuna kuna. Jedan dio usmjeren je na zapošljavanje u IT sektoru, a drugi kroz projekte koje mogu prijaviti na javne pozive. Sljedeći javni poziv bit će raspisan početkom listopada ove godine. Nama je cilj da se sva sredstva iz poziva potroše što će nam biti dodatni signal da u narednim godinama osiguramo još više sredstava”, zaključio je Piližota.

  Nakon svega prikazanog i skorog otvaranja podružnice tvrtke Combis d.o.o. može se zaključiti kako razvoj Osijeka na područjima tehnologije, inovacije, ali i komunikacije se nastavlja kao i ulaganja od strane Grada koji pruža maksimalnu podršku svima koji se odluče svoje urede otvoriti u gradu na Dravi.

  foto: Grad Osijek

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Tražimo uslugu tretmana iz zraka - avionski tretman u vrijednosti od milijun i pol kuna za što je procjena negdje oko 12 000 hektara

  Komarci – 500 000 direktno ugroženih stanovnika, grad Osijek spreman!

  Na današnjoj konferenciji za novinare zamjenik gradonačelnika Boris Piližota i pročelnik odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo mr.sc. Romano Više…

  "Udruženje promiče zaštitu i interese svih vlasnika stanova te im pomaže u rješavanju poteškoća s kojima se stanari susreću"

  Izabrano novo rukovodstvo Udruženja stanara grada Osijeka

  Pored izvještaja o radu i usvajanju programa rada u 2020. godini, na Izbornoj skupštini Udruženja stanara grada Osijeka jučer je Više…

  Radovi su financirani iz proračunskih sredstava ili iz programa prioriteta gradskih četvrti i mjesnih odbora

  (FOTO) Obilazak radova na području grada

  Sunčano predblagdansko vrijeme, zamjenik gradonačelnika Boris Piližota, iskoristio je za obilazak niza lokacija diljem grada, na kojima su u tijeku Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Navedeni susret bio je izvrsna prilika i za predstavljanje Xiaomi 5G pametnih telefona na testnoj 5G mreži, upravo u srcu Osijeka na Trgu Ante Starčevića

  FOTO U gradu Osijeku, budućem prvom 5 G gradu u Hrvatskoj, predstavljen Xiaomi 5G pametni telefon

  Cjelodnevni boravak u Kopačkom ritu? Završavaju se višemilijunski projekti koji će to omogućiti a uz nove suradnje s Osječkim taksijem i lokalnim restoranima i OPGovima priča će se zaokružiti

  Kopački rit: Proširenje sadržaja, suradnja s Osječkim taksijem, restoranima i OPGovima

  Na Trgu Ante Starčevića, predstaviti će se Xiaomi 5G pametni telefon na testnoj 5G mreži

  Tvrtka Bijelić Co predstavlja Xiaomi 5G pametni telefon na testnoj 5G mreži u Osijeku