GOSPODARSTVO

Vodeća regionalna ICT tvrtka, Combis d.o.o., svoju podružnicu otvara u Osijeku

Mnogi veleposlanici pokazali interes za Osijek Software City - veliki potencijal za razvoj

  Objavljeno 05.09.2019
  Ivona Amidžić

  Grad Osijek privukao je još jednu u nizu high-tech tvrtki. Ovoga puta riječ je o Combis d.o.o., najvećem hrvatskom ICT sistem integratoru i vodećem regionalnom pružatelj IT usluga.

  Tvrtka Combis prisutna je na tržištu više od 25 godina, a usmjerena je na razvoj aplikativnih, komunikacijskih, sigurnosnih i sistemskih rješenja te pružanju usluga.

  Tako se danas u prostorima Gradske uprave održao sastanak predstavnika tvrtke Combis i Grada Osijeka usmjeren na uspješnu adaptaciju i ulazak tvrtke Combis d.o.o. na osječku IT scenu.

  “Grad Osijek prepoznajemo kao jako dobrog potencijalnog partnera, koji će nam pomoći da u Osijeku razvijemo svoj budući centar. Prepoznali smo grad koji je sklon tehnološkim i sveučilišnim kapacitetima te može biti odličan „bazen“ za popunjavanje kadrova koje ćemo koristiti kao integralni dio našega tima, prvenstvo za razvoj novih tehnologija kao što su Big Data, RTI, Benchlink i slično. Naš projekt vezan je uz znanja i kompetencije koje postoje u Osijeku, kao i povezivanje budućeg centra kroz IT zajednicu. Veselimo se što imamo priliku raditi u Osijeku i ovdje otvoriti našu poslovnicu”, istaknuo je Hrvoje Išek predsjednik uprave tvrtke Combis d.o.o..

  Osijek Software City ima veliki potencijal za razvoj

  Kao Osječanin koji od nedavno ima zagrebačku adresu, Zoran Božičević, direktor sektora za razvoj i implementaciju aplikativnih rješenja, istaknuo je kako je upoznat s potencijalom IT scene i razvojem Osijek Software Cityja.

  “Uz pomoć Grada želimo učiniti da ta scena raste i napreduje te smatram da Combis kao tvrtka koja intenzivno radi na novim tehnologijama, ima razloga i potrebu otvoriti svoju podružnicu. Ona će prvenstveno biti orijentirana na rizični razvoj i na nove tehnologije. U suradnji s osječkim tvrtkama i akademskom zajednicom možemo puno napraviti. Razvijanje smart city rješenja, ali i druge nove tehnologije koje su spomenute strateški su nam važne”, istaknuo je Božičević.

  Iskustvo i kvaliteta spomenute tvrtke jasno je vidljiva kroz razvijanje i savjetovanje informatičko-aplikativnih-komunikacijskih rješenja na više od tisuću projekata u Hrvatskoj i inozemstvu. Stoga se i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo grada Osijek, Tomislav Krolo referirao na veličinu i važnost Combisa unutar hrvatske IT industrije.

  “Ona nije samo još jedna od tvrtki koja dolazi u Osijek nego se radi o tome da u užem smislu informatičkih djelatnosti računalnog programiranja i savjetovanja, Combis je zadnjih pet godina u Hrvatskoj vodeća IT tvrtka prema prihodima i jedna od vodećih prema broju zaposlenih”, navodi Krolo.

  “Budućnost ovog sektora je veoma dobra”

  “Realizira skoro 100 milijuna eura godišnjih prihoda i zapošljava preko 350 djelatnika. Većinski vlasnik Combisa je HT Grupa odnosno njemački gigant Deutsche Telekom. Stoga Combis d.o.o. nastavlja pozitivan trend dolazaka domaćih i stranih tvrtki koji su u Osijeku odlučili otvoriti svoje poslovnice. Neki od njih su Ericsson Nikola Tesla, Rimac automobili, Span, Five, ali i institut RT-RK iz Novog sada, koja u svom uredu u Osijeku ima gotovo sto zaposlenika, potom francuski gigant Atos, njemačka tvrtka UHP digital i mnogi drugi”, navodi Krolo naglašavajući svijetlu budućnost daljeg razvoja ovog iznimno popularnog sektora.

  Već je postalo opće poznato kako Osijek ide u korak s novim tehnologijama te da je svaka nova IT tvrtka odskočna daska za daljnju promociju tehnološke orijentiranosti našega grada.

  “Osijek je prepoznat kao regionalno središte IT industrije, ali sve češće i na međunarodnoj razini. Tako je i međunarodna tvrtka Combis prepoznala grad Osijek kao mjesto gdje žele proširiti i nastaviti poslovanje te nakon Zagreba svoja vrata otvoriti i u Osijeku. Plan tvrtke Combis je usmjeren na izgradnju smart city software rješenja, ali i moramo reći da je to iskorak u etabliranju Osijeka prema regionalnom IT centru i grada koji ima iznimnu perspektivu. Combis će surađivati s našim tvrtkama, očekuje se do kraja godine početak rada i zapošljavanje do 20 djelatnika. U zadnje vrijeme grad Osijek je posjetilo nekoliko stranih veleposlanika koji su prepoznali potencijal IT sektora”, rekao je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

  Mnogi veleposlanici pokazali interes za Osijek Software City

  Tako su britanski veleposlanik Andrew Stuart Dalgleish, veleposlanik Južno-afričke republike iz Mađarske Pieter Andries Vermeulen i veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Roberta Klinke tijekom posjeta Osijeku pokazali veliki interes za Osijek Software City.

  “Ključni čimbenici razvoja IT sektora su prvenstveno naši IT poduzetnici, sve one tvrtke koje su dale početni obol u stvaranju tehnološke “mreže” kompanija i razvijanja Osijek Software Cityja, naša akademska zajednica – FERIT, koja pruža izuzetnu podršku i mi kao Grad koji se maksimalno trudimo razvoju budućnosti ovoga sekora”, istaknuo je Piližota.

  Kao dokaz da se neće stati samo na ovome, zamjenik gradonačelnika najavio je i skore mjere i pozive za ulaganju u budućnost.

  “Ove godine imamo poduzetničke mjere isključivo za IT sektor, gotovo 4 milijuna kuna. Jedan dio usmjeren je na zapošljavanje u IT sektoru, a drugi kroz projekte koje mogu prijaviti na javne pozive. Sljedeći javni poziv bit će raspisan početkom listopada ove godine. Nama je cilj da se sva sredstva iz poziva potroše što će nam biti dodatni signal da u narednim godinama osiguramo još više sredstava”, zaključio je Piližota.

  Nakon svega prikazanog i skorog otvaranja podružnice tvrtke Combis d.o.o. može se zaključiti kako razvoj Osijeka na područjima tehnologije, inovacije, ali i komunikacije se nastavlja kao i ulaganja od strane Grada koji pruža maksimalnu podršku svima koji se odluče svoje urede otvoriti u gradu na Dravi.

  foto: Grad Osijek

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Piližota: "Ako želimo živjeti u čistom gradu, svi zajedno moramo doprinijeti tome cilju"

  Čist grad – naš ponOS

  Jučer, na Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, u osječkoj Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare na kojoj je zamjenik Više…

  Osijek prvi uvodi robotiku u produženi boravak osječkih osnovnih škola

  Gradska blagajna u plusu, trkačka staza pri kraju…

  Gradonačelnik Ivan Vrkić danas je održao 59. sastanak radi razmatranja predloženih materijala i alata sa zamjenicima Borisom Piližotom i Žanom Više…

  Piližota: "Posebno mi je drago što je otvorenjem ovoga vrtića zaposleno i 15 novih odgojiteljica"

  Višnjevački mališani napokon krenuli u svoj vrtić

  Radovi na izgradnji suvremenog dječjeg vrtića u Višnjevcu, vrijednog gotovo 10 milijuna kuna, odvijali su se sukladno planu te te Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Rekonstrukcijom školske zgrade omogućeno je nesmetano odvijanje nastave za 16 razrednih odjeljenja

  Područna škola Briješće u novom ruhu

  Privremeno zaustavljanje u planu je zbog Miholjske regate

  Privremeno zaustavljanje prometovanja kompom

  Iako je prošlo skoro dva mjeseca, Turistička zajednica primila je samo jednu ponudu za organizaciju ovog događanja

  Ove godine ništa od Adventa u Tvrđi?