OSJEČANI

Vodeni val stiže u Osijek – Gamoš smiruje

Gamoš: "Kopački rit popit će većinu vala"

Objavljeno 05.06.2019
Ivona Amidžić

Indiferentna na vodostaj Drave i situaciju u kojoj nam danas stiže vodeni val u Osijek nije ostala ni zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš. Prije nekoliko sati je na svom Facebook profilu objavila nekoliko rečenica vezanih za spomenutu situaciju.

Informacije su naizgled ozbiljne, ali razloga za uzbunu nema, kaže Gamoš.

Njezine riječi prenosimo u cijelosti:

Na Svjetski dan zaštite čovjekove okoline želim vam dobro jutro i uspješan dan uz kadrove našeg lijepog Osijeka.

Iako se vodeni val u gradu očekuje danas, prema nadležnim službama straha od većih šteta uzrokovanih poplavom ne bi trebalo biti.

Velika količina vode slijeva se u poplavno područje Parka prirode ‘Kopački rit’ čineći korist biljnom i životinjskom svijetu.

Podsjetimo, Drava je s ponedjeljka na utorak u 24 sata narasla za 17 cm, gdje je bila na visini od 338 cm, dok je u zadnjih 24 sata u Osijeku pala za 1 cm i sada je na 337.

Još nas 13 cm odvaja od redovnih mjera obrana od poplava. Ponavljamo, najviši vodostaj ikada u Osijeku bio je 542 cm, ali se tada Osijek dodatno osigurao. Izvanredne mjere proglašavaju se tek na 500 cm, a izvanredno stanje na 550 cm.

foto: Facebook (screenshot – Žana Gamoš)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ruta nije zahtjevna (vozi se bentom uz Dravu) te ju mogu svladati i osobe koje ne bicikliraju redovito. Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom I ja želim čitati.

[NAJAVA] FFOS-ova biciklijada

U nedjelju, 16. 4. 2023. održat će se tradicionalna FFOS-ova biciklijada na ruti Osijek – Kopački rit. Biciklijada se i Više…

Cilj akcije, koja se odvijala od 16. do 18. prosinca, bio je onemogućiti neprijatelju prilaz sjevernim dijelovima grada Osijeka, stabilizirati sjevernu crtu obrane na području Baranje i potisnuti ih u dubinu Kopačkog Rita, što je i ostvareno

Obilježena je 31. obljetnica zajedničke vojno – policijske akcije “Kopački Rit”

Ispred spomen obilježja na Biljskoj cesti obilježena je 31. obljetnica vojno policijske akcije. Danas, 18. prosinca, polaganjem vijenaca i paljenjem Više…

Kako doznajemo, dva su se muškarca našla na tom području od kojih je jedan propao kroz ispucalu zemlju presahlog jezera bez mogućnosti da se izvuče. S obzirom na to da je prijetila opasnost od dodatnog propadanja u duboki sloj mulja, u 12:25 sati uputili su poziv za pomoć rendžerima PP Kopački rit koji su pak u pomoć pozvali i pripadnike HGSS-a Stanice Osijek

FOTO U Kopačkom ritu propao kroz isušeno dno jezera u mulj, spasio ga HGSS

Pripadnici osječke Stanice Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) jučer su zajedno s rendžerima Parka prirode Kopački rit iz dubokog sloja Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom

"Šumska kraljica" je prva opera za djecu na svijetu skladana da je u cijelosti izvode djeca!

Dječja opera Šumska kraljica ponovno u Osijeku