ŽIVOT

Vodostaj Drave se povećao do pripremnog stanja, a sad polako opada

Ekstremni pad, a sad ekstremni rast... U posljednja 24 sata krenula se postepeno spuštati - nadamo se da je to prestanak ekstremnih oscilacija...

Objavljeno 05.11.2018
Antonela Verković

Drava je bila toliko nisko da je jedan rekord (onaj iz 1985.) ponovljen, o čemu smo i pisali. Najniži vodostaj ikad bio je 2003. godine i iznosio je -168 centimetara, što je Drava ‘za dlaku’ prešla.

Ipak, očito je razdoblje niskog vodostaja gotovo i sada Drava ‘raste kao luda’.

Iz ‘debelog minusa’ od 143 centimetra u ponoć 28. listopada, Drava kod Osijeka je u svega malo manje od 72 sata, narasla do 31 centimetar.

Dakle, u samo desetak dana razina Drave porasla je za više od tri pol metra uslijed obilnih kiša koje su ovih dana pale u Austriji i Sloveniji.

Razina Drave jučer ujutro dosegla je čak 203 centimetra! U protekla 24 sata snizila se za 27 centimetara pa tako jutros razina vodostaja iznosi 176 centimetara.

Znamo da su redovne mjere obrane od poplava tek kada stigne do 350 centimetara, ali se na 200 proglašava pripremno stanje.

Do razine pripremnog stanja smo došli, ali većih problema i izlijevanja ne bi trebalo biti. Najavljuje se lijepo vrijeme bez padalina za iduće dane, a Drava, koliko nam se čini, više nema toliko ekstremne oscilacije.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Sve snage su upoznate s trenutnom situacijom, s prognozama i predviđanjima od strane Hrvatskih voda i za sada je situacija zaista pod kontrolom

Civilna zaštita OBŽ: Situacija je pod kontrolom

U Vijećnici Osječko-baranjske županije, danas (10. lipnja 2024. godine) je održana sjednica Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, na kojoj se Više…

Zbog te situacije će na pojedinim mjestima i na Dravi i na Dunavu biti uvedene i izvanredne mjere obrane od poplava

U idućih 15-ak dana očekuju se čak dva vodena vala u Osijeku

Zbog obilnih kiša uzvodno raste vodostaj Drave i Dunava. Trenutačno je na Dunavu na snazi pripremno stanje, no u idućih Više…

Uloga spasioca je ključna za osiguranje sigurnog i ugodnog iskustva na plaži i bazenu, čineći ovaj posao jednim od najboljih izbora za ljeto.

Postani spasilac!

Ljeto je sezona koja nas mami na sunčane plaže, tirkizno more i opuštajuće trenutke uz bazene. No, uz te čari Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prikazom niza sposobnosti, znanja i vještina Hrvatska vojska opravdala je epitet moderne i moćne oružane sile spremne za obavljanje najzahtjevnijih zadaća.

[FOTO] Hrvatska vojska oduševila Osječane akcijom “Postani hrvatski vojnik”

Novi destinacijski časopis je namijenjen informiranju gostiju koji su došli u samu destinaciju i ne traže više uslugu smještaja, već aktivnosti koje se nude

Predstavljen novi destinacijski časopis “Via Slavonija i Baranja”

Naši vatrogasci su za sve darivatelje osigurali i prigodne poklone kako bi obilježili ovaj dan

Dobrovoljno darivanje krvi u JVP Osijek