ŽIVOT

Vodostaj Drave se povećao do pripremnog stanja, a sad polako opada

Ekstremni pad, a sad ekstremni rast... U posljednja 24 sata krenula se postepeno spuštati - nadamo se da je to prestanak ekstremnih oscilacija...

Objavljeno 05.11.2018
Antonela Verković

Drava je bila toliko nisko da je jedan rekord (onaj iz 1985.) ponovljen, o čemu smo i pisali. Najniži vodostaj ikad bio je 2003. godine i iznosio je -168 centimetara, što je Drava ‘za dlaku’ prešla.

Ipak, očito je razdoblje niskog vodostaja gotovo i sada Drava ‘raste kao luda’.

Iz ‘debelog minusa’ od 143 centimetra u ponoć 28. listopada, Drava kod Osijeka je u svega malo manje od 72 sata, narasla do 31 centimetar.

Dakle, u samo desetak dana razina Drave porasla je za više od tri pol metra uslijed obilnih kiša koje su ovih dana pale u Austriji i Sloveniji.

Razina Drave jučer ujutro dosegla je čak 203 centimetra! U protekla 24 sata snizila se za 27 centimetara pa tako jutros razina vodostaja iznosi 176 centimetara.

Znamo da su redovne mjere obrane od poplava tek kada stigne do 350 centimetara, ali se na 200 proglašava pripremno stanje.

Do razine pripremnog stanja smo došli, ali većih problema i izlijevanja ne bi trebalo biti. Najavljuje se lijepo vrijeme bez padalina za iduće dane, a Drava, koliko nam se čini, više nema toliko ekstremne oscilacije.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Udruga Vodenica, uz potporu Lions cluba Gea iz Osijeka i ove godine organizira ukrašavanje još veće osammetarske jelke (jedinstvene, na vodi) koja će plutati na rijeci Dravi pokraj vodenice.

Božićno drvce na Dravi – Advent na Vodenici u Osijeku 2018.

Tijekom Adventa u Osijeku, za Božić i Novu godinu, naš grad na Dravi krasit će ponovno jedno zaista posebno božićno Više…

Adventski program i kićenje jelke na vodenici organizira se uz stari dobar, usudimo se reći specijalitet - kruha, masti i paprike te čaj i kuhano vino... :)

Božićna jelka i ove će godine plutati i blistati našim gradom!

Osim one klasične jelke koja je pozicionirana stabilno na tlu, naš grad imat će čast imati još jednu i to Više…

Jučer ujutro ekstremni rast pa pad razine vodostaja. Od -40 do 109, nakon toga opet -40... A prisjetimo se i rekordnih -168 prije nekoliko tjedana...

Nakon ekstremnog pada i rasta, kakvo je stanje vodostaja Drave sada?

Ekstremni padovi, zatim ekstremni rast, ponovljen rekord najnižeg vodostaja… Sve to proteklih je tjedana i prethodnog mjeseca obilježilo vodostaj naše Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U županiji Osječko - baranjskoj gripa je uzela svoj zamah, pošto već u prva dva tjedna 2019. godine je službeno prijavljeno preko 200 oboljelih osoba, a većinom se radi o kroničnim bolesnicima kojima je narušen proces oporavka zbog raznih kardioloških i bubrežnih bolesti.

KBC Osijek ove zime zabilježio 80 potvrđenih slučajeva gripe

''Prošle godine izazvale smo zebnju moja vjenčanica i ja'' - napisala je Ivana na svojem Facebook profilu...

Ivana Šojat u vjenčanici

Prepuna dvorana Barun Trenk, brojna publika, osmjesi i toplina koja odiše prostorijom, prije početka svira ona značajna ''Neopisivo'' - u tim trenucima ponovno smo proživjeli ljeto čekajući dolazak tog velikog čovjeka.

Zlatko Dalić u Vinkovcima: O knjizi i ljetu koje je ujedinilo Hrvatsku