ŽIVOT

Vodostaj Drave se povećao do pripremnog stanja, a sad polako opada

Ekstremni pad, a sad ekstremni rast... U posljednja 24 sata krenula se postepeno spuštati - nadamo se da je to prestanak ekstremnih oscilacija...

Objavljeno 05.11.2018
Antonela Verković

Drava je bila toliko nisko da je jedan rekord (onaj iz 1985.) ponovljen, o čemu smo i pisali. Najniži vodostaj ikad bio je 2003. godine i iznosio je -168 centimetara, što je Drava ‘za dlaku’ prešla.

Ipak, očito je razdoblje niskog vodostaja gotovo i sada Drava ‘raste kao luda’.

Iz ‘debelog minusa’ od 143 centimetra u ponoć 28. listopada, Drava kod Osijeka je u svega malo manje od 72 sata, narasla do 31 centimetar.

Dakle, u samo desetak dana razina Drave porasla je za više od tri pol metra uslijed obilnih kiša koje su ovih dana pale u Austriji i Sloveniji.

Razina Drave jučer ujutro dosegla je čak 203 centimetra! U protekla 24 sata snizila se za 27 centimetara pa tako jutros razina vodostaja iznosi 176 centimetara.

Znamo da su redovne mjere obrane od poplava tek kada stigne do 350 centimetara, ali se na 200 proglašava pripremno stanje.

Do razine pripremnog stanja smo došli, ali većih problema i izlijevanja ne bi trebalo biti. Najavljuje se lijepo vrijeme bez padalina za iduće dane, a Drava, koliko nam se čini, više nema toliko ekstremne oscilacije.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Iz WWF-a su pozvali sve građanke i građane da potpišu peticiju za spas rijeke Drave

Svjetski dan voda, 22. ožujka – Voda za sve!

Svjetski dan voda, 22. ožujka, ove se godine obilježava na temu “Nikoga ne smijemo ostaviti po strani – Voda za sve!”  kako Više…

Udruga Vodenica, uz potporu Lions cluba Gea iz Osijeka i ove godine organizira ukrašavanje još veće osammetarske jelke (jedinstvene, na vodi) koja će plutati na rijeci Dravi pokraj vodenice.

Božićno drvce na Dravi – Advent na Vodenici u Osijeku 2018.

Tijekom Adventa u Osijeku, za Božić i Novu godinu, naš grad na Dravi krasit će ponovno jedno zaista posebno božićno Više…

Adventski program i kićenje jelke na vodenici organizira se uz stari dobar, usudimo se reći specijalitet - kruha, masti i paprike te čaj i kuhano vino... :)

Božićna jelka i ove će godine plutati i blistati našim gradom!

Osim one klasične jelke koja je pozicionirana stabilno na tlu, naš grad imat će čast imati još jednu i to Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Datum Uskrsa se određuje kao prva nedjelja koja pada nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom ...

Zašto datum Uskrsa ‘šeta’ iz godine u godinu?

Kristovo uskrsnuće daje nam nadu da ćemo i mi uskrsnuti ...

Sutra je Uskrs! Što zapravo svetkujemo?

Ako Vas čokolada usrećuje, dajte sebi puno dopuštenje da je pojedete!

Kako se ne udebljati za blagdane – ne uskraćujte si uskrsne poslastice!