GOSPODARSTVO

Vozači sanitetskog prijevoza u jednosatnom štrajku solidarnosti

Plaća vozača u sanitetu čak je 1.500 kuna manja od plaće vozača u hitnoj, a nerijetko obavljaju veoma sličan ili isti posao

  Objavljeno 13.02.2020
  Lana Matić

  Zbog nezadovoljstva plaćama, Sindikat sanitetskog prijevoza u desetak je gradova od 8 do 12 sati održao štrajk solidarnosti s kolegama iz zagrebačkog sanitetskog prijevoza, koji štrajkaju već tjedan dana. Jednosatnom štrajku odazvale su se i podružnice u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

  Plaća vozača u sanitetu čak je 1.500 kuna manja od plaće vozača u hitnoj, a nerijetko obavljaju veoma sličan ili isti posao. Stoga traže da im se izjednače koeficijenti, što bi godišnje stajalo oko dva milijuna kuna. Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza (HSSP) najavio je da će se, zbog nezadovoljstva koeficijentima i plaćama zaposlenih u sanitetu, od danas diljem Hrvatske početi održavati štrajkove solidarnosti zaposlenih na sanitetskom prijevozu. Kako se ističe, svaki sindikat u dogovoru s članovima, a sukladno organizaciji rada u djelatnosti u domovima zdravlja, obustavit će rad na način da neće obavljati prijevoz pacijenata osim kroničnih koji moraju biti svakodnevno zbrinuti, “a to su dijalizirani, onkološki te ‘hitni prijevoz’ u određenom vremenu”.

  Sanitetski prijevoz

  U Vukovarsko-srijemskoj županiji ukupno je 29 vozača sanitetskog prijevoza, po 9 u Županji i Vukovaru te 11 u Vinkovcima i svi su bili u solidarnom štrajku i nisu prijevozili pacijenente, osim kroničnih koji moraju biti svakodnevno zbrinuti.

  Sindikalni povjerenik HSSP-a Doma zdravlja Županja Franjo Šerbetar istaknuo je nužnost izmjene uredbe o koeficijentima. “Nepravda u visini koeficijenata između sanitetskog i hitnog prijevoza počela je 2011. kad su razdvojene hitna pomoć i sanitet pri čemu je djelatnicima hitne pomoći plaća smanjena za tri posto, a djelatnicima sanitetskog prijevoza za čak 22 posto. Djelatnici hitnog prijevoza danas tako imaju koeficijnet 0,951, a mi 0,776 što u konačnici donosi razliku od oko 1.500 kuna u visini plaće na našu štetu iako mi obavljamo puno veći obim posla od djelatnika hitne pomoći”, objasnio je Franjo Šerbetar dodajući kako primjerice vozači hitne pomoći godišnje vozilima prijeđu do 1.000 kilometara, a sanitet u godinu dana “odradi” oko 8.000 kilometara. Problem bi se, tvrdi Šerbetar, riješio izmjenom Vladine Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, no sluha za to, kako ističe, kod mjerodavnih nema. Također je kazao kako je današnji štrajk, koji je trajao od 13 do 14 sati bio štrajk solidarnosti, a ako ne bude dogovora s ministrom zdravstva, štrajk će se nastaviti.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Mi ne hodamo okolo i ne tražimo potporu. Ona nam dolazi. Dobili smo potporu od raznih udruga, građana, dobivamo ogromnu potporu građana"

  Tisuće učitelja krenulo prema zagrebačkom Trgu

  Okupljanje za veliki prosvjed nastavnika počelo je u 10.00 sati na Trgu Republike Hrvatske. U 11.00 sati povorka kreće Gundulićevom Više…

  Odlučuje se o datumu štrajka...

  Zdravstveni sindikati nezadovoljni sastankom, kreću s pripremama za štrajk

  Predstavnici zdravstvenih sindikata izašli su u utorak nezadovoljni iz Ministarstva zdravstva nakon sastanka s ministrima financija, rada i zdravstva o Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada - Top 10 poslovnih prilika koje traže radnike

  Koronakriza ni vas nije štedjela? Pregledajte ove poslovne prilike

  Iako su im iz resornog ministvarstva poručili da nemaju razloga za strah, neki od njih boje se za svoju budućnost...

  Mljekari strahuju: Tko će nakon Megglea otkupljivati njihovo mlijeko?

  Donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada - Top 10 poslovnih prilika koje traže radnike

  Ne propustite odličnu priliku – Ove tvrtke sada traže radnike