POLITIKA

Vrhunska ideja!? Gornjograđani žele izmjestiti Unikom i napraviti Blok Centar III

Što god se započelo, nije dovršeno. Plana nema praktički od '60-tih godina. Ovo je ideja koja se može provesti - veli Denis Ambruš, bivši dogradonačelnik Osijeka

    Objavljeno 07.12.2018
    Alan Srčnik

    Izmjesti li se Unikom iz središta Osijeka, grad može dobiti Blok Centar III – sažetak je puno šireg i ozbiljnijeg plana i ideje koju predlaže nekoliko Gornjograđana, okupljenih pod Nezavisnom listom Zlatka Bebeka.

    Urbanistički plan Viktora Axmanna je ’65. godine naslijedio Radovan Miščević. Po tom planu je realiziran Blok Centar. Pratio je trendove engleskih autora i bio tada relevantan u europskim razmjerima. Pa ipak, povijest se potom razvijala ponešto drugačije, objasnio je zatim Denis Ambruš, arhitekt i bivši dogradonačelnik Osijeka, a danas skupa s nekolicinom kolega Gornjograđana uključen u Nezavisnu listu Zlatka Bebeka …

    – Blok Centar se potom mijenjao, gorio, rekonstruirao … Osamdesetih godina se shvatilo kako je za centar taj dio grada podkapacitiran i uslijedio je natječaj za ekstenziju na Blok Centar II. Kroz natječajna rješenja tu su bili uključeni i slovenski autori. A onda, imovinsko-pravni odnosi su uzrokovali njegovu nedovršenost – počeo je govoriti Ambruš.

    – Bilo je potom pokušaja uređenja šireg područja grada, a kojeg su granice sezale na zapadu do Drave duž Rokove ulice, ali i tu su se zatečeni uvjeti pokazali manjkavima za realizaciju. Opet parcelizacija i imovinsko-pravni odnosi – nizao je Ambruš.

    – Što god se započelo, nije dovršeno. Plana nije bilo praktički od ’60-tih godina. A ovo je ideja koja se može provesti – krenuo je Ambruš s predstavljanjem ideje njega i skupine građana s političkim afinitetima …

    – Ostane li se, dakle, na prethodnim pokušajima, a koji su se locirali na pojedine objekte svojih središta i kojima se izgubio s vremenom pojam cjeline, to ćemo smatrati neprimjerenim.

    – Nužan je razvoj središta Osijeka prema zapadu, a po pojedinim aktivnostima već se vidi to usmjeravanje, od Prve gimnazije, SRC-a Pampas. Trenutno postoji velika praznina u postojećem stanju, neadekvatna matrica iz 18. i 19. stoljeća. Kolokvijalno, prevladava vidljivi drlog, a iznutra i nevidljivi drlog u središtu Osijeka.

    IDEJA – BLOK CENTAR III

    – Naša je želja idejom Blok Centra III stvoriti uvjete za investicije, kroz programsko plansku dokumentaciju. Prvi korak bio bi anketni natječaj mogućnosti. Jer, Gundulićeva ulica ima potencijal bulevara i prepoznata je ovom idejom kao mogući nositelj razvoja Blok Centra III. Ima odgovarajuću prostornu formu, a o kojoj se do sada nije razmišljalo. Ona bi bila nositelj i veza prema zapadu. Zatim, prostor Unikoma valjalo bi osloboditi, izmjestiti poduzeće i osigurati prostor, a to je pod ingerencijom gradonačelnika. On je predsjednik skupštine društva. Taj prostor je potencijal tog bloka i može usmjeriti njegov daljnji razvoj – govorio je Ambruš, nudeći paralelno i nekoliko opcija gdje se Unikom u perspektivi može smjestiti, kao i da bi njegovo izmještanje oslobodilo i ponešto prometa u Ružinoj i drugim okolnim ulicama, budući da se ondje sada, dodaje, vraćaju i izlaze kamioni.

    – To je stvar i sigurnosti središta grada, jer se u njega ulazi sada s vozilima neprimjerenog karaktera – dodao je Ambruš, zaključujući …

    – To bi bilo poboljšanje kvalitete i standarda života za stanovnike Gornjeg grada, javno dostupno mjesto.

    Financiranje je zamišljeno sredstvima EU. Ono što je važno, veli Ambruš, Osijek može izdržati sudjelovanje sa 20%, dočim ostala sredstva stižu putem fondova.

    – Gornji grad je zapušten, najzapušteniji dio Osijeka. Paradoksalno je da u okolici centra, zapadno od njega, živi najveći broj primatelja socijalne pomoći u gradu – uključio se u dijalog i Zdenko Maurus, s iste liste.

    – Car i kralj Franjo Josip bi se, da ustane iz mrtvih, dobro snalazio u Županijskoj, Ružinoj, Rokovoj, Pejačevićevoj … Za Osijek više nema tko misliti, nema urbanista poput Axmanna ili Miščevića, nema vizionara, političkih vođa. Kroz inicijativu za urbanu obnovu Gornjeg grada mi želimo aktivirati gradske snage, a koje su sada ili emigranti ili ‘unutrašnji emigranti’, oni koji su se povukli u sebe i više nemaju snage za javno djelovanje. Blok Centar III je ideja obnove bloka između Ružine, Županijske, Gundulićeve i Rokove, ali i susjednih ulica. Zašto se ne bi izgradio novi trg na mjestu Unikoma, okružen javnim zgradama!? – pitanjem je zaključio Maurus.

    Foto: Nezavisna lista (screenshot)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde