GOSPODARSTVO

Vrkić i Pavo: Osijek i Pečuh za bolju prometnu povezanost

Vratiti povezanost na razinu prije 30-40 godina - veli Vrkić

  Objavljeno 13.09.2018
  Alan Srčnik

  Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je nakon sastanka s gradonačelnikom Pečuha Zsoltom Pavom kako prometnu povezanost Osijeka i toga mađarskoga grada treba vratiti na razinu prije 30-40 godina, kada su ti gradovi bili dobro povezani željezničkim i autobusnim prijevozom – piše Nacionalni portal, prenoseći Hina-u.

  Kako je rekao Vrkić, gradski će čelnici, radi ostvarenja tog cilja, kontaktirati mjerodavne županijske i državne vlasti.

  Dvojica gradonačelnika sastala su se u povodu 45. obljetnice prijateljstva Osijeka i Pečuha.

  “Dogovorili smo se da zajedno sa županijama – mađarskom Županijom Baranjom i Osječko-baranjskom županijom, uz pomoć dvojice župana, uputimo zajedničko pismo našim vladama i potaknemo ih da se poradi na boljoj prometnoj povezanosti”, rekao je Vrkić.

  Dodao je da su gradovi, pokaže li se da za prometno povezivanje željeznicom i autobusima nema dovoljno komercijalnog interesa, to spremni subvencionirati.

  Vrkić je istaknuo kako je bilo riječi i o mogućnostima gospodarske suradnje te razmjeni iskustava i suradnji dvaju gradova kad je riječ o gospodarskim zonama i poticanju poduzetništva.

  Gradonačelnik Pečuha Zsolt Pava izvijestio je kako će gradnja dionice autoceste M6 od Mohača do hrvatske granice početi u lipnju 2019., te da se u prvom tromjesečju 2020. očekuje početak gradnje ceste Barcs – Virovitica. Najavio je da će se uskoro održati Gospodarski stol u Pečuhu na kojemu će se razgovarati o mogućnostima gospodarske suradnje dvaju gradova.

  “Kad je riječ o turizmu, podupiremo specifičnu ideju, a to je da mladi u što ranijoj dobi posjećuju gradove prijatelje, dakle djeca iz Osijeka Pečuh, a djeca iz Pečuha Osijek kako bi se upoznali s tim gradovima i na taj način u svoje obitelji i širu zajednicu prenijeli interes za drugi grad i regiju kako bi se gradovi još više povezali“, rekao je Zsolt Pava.

  Nakon sastanka dvojica gradonačelnika bili su u osječkome Muzeju Slavonije na otvorenju izložbe fotografija “Lica Osijeka” mađarske grupe “Focus”.

   

  (Hina)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Nova zgrada I. Gimnazije planirana je između Gornjeg grada i Retfale, u neizgrađenom prostoru koji je nekada bila granica urbanog i ruralnog, stvarna granica na kojoj se ulazilo u grad.

  Nagodinu kreće gradnja I. Gimnazije u Osijeku

  U proračunu Osječko-baranjske županije za 2019. godinu osigurano je tri milijuna kuna pod stavkom “I. Gimnazija Osijek“. Naime, ove godine Osječko-baranjska Više…

  Riječ je o liniji s dva presjedanja. Potpuno je O.K. Ali stiže kasnije nego jutarnja. I zapravo je smiješno da ju HŽ uopće nudi ... K tome je i najskuplja!

  HŽ uskoro vozi do Pečuha! To znamo! A znate li da do Bjelovara iz Osijeka voze 16 sati!?

  Poslije nekoliko godina stanke, HŽ su ‘uskrsnule’ liniju za Pečuh iz Osijeka, staru 148 godina. Dobro je. Jer, već se Više…

  Javni poziv za iskaz interesa za suorganizaciju Adventa otvoren je do srijede 7.11. Potom se odlučuje još 5 dana!? Čitamo u komentarima da Osječanima to i nije više bitno ...

  Advent IV. dio – Gdje će biti kobasice i vino nećemo znati do 12. studenoga!?

  Lokacija i opseg Adventa u Osijeku još nisu poznati. Gradonačelnik je najavio novosti prošli tjedan. Nažalost, ćorak! Prošli tjedan se Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Tomislav Panenić i Sonja Čikotić danas su održali konferenciju za novinare na kojoj su govorili o Uputi ministra Tomislava Tolušića za potpisivanje aneksa na ugovore o korištenju državnog zemljišta od strane Agrokora plus.

  Most NL: ”Sad je trenutak biti ili ne biti”

  U Hrvatskoj 16 000 zgrada bez dizala! Borzan će poraditi na popravljanju situacije i pomoći građana...

  Biljana Borzan pozdravila najavu o pilot projektu ugradnje dizala

  Trenutno raspoloživa radna mjesta, po odabiru stručnjaka sa specijaliziranog portala za traženje poslova – posao.hr-a

  Tražite posao? Otvoren izniman broj novih radnih mjesta, provjerite i prijavite se!