ŽIVOT

Waldorfske skupine stižu u vrtić – organiziran studij i brojni programi ISKRE

Grad Osijek potpisao je Ugovor o stipendiranju za 4 odgojiteljice, naziv studija je ''Škola za sutra'', a ISKRA provodi i brojne kreativne programe za poboljšanje obrazovanja djece.

Objavljeno 19.07.2018
Antonela Verković

Grad Osijek je potpisao Ugovor o stipendiranju za 4 odgojiteljice zaposlene u “Dječji vrtić Osijek”, krovne organizacije nad 26 osječkih vrtića, u svrhu pohađanja trogodišnjeg neformalnog studija waldorfske pedagogije pri Institutu za waldorfsku pedagogiju u Zagrebu.

Naziv studija je ”Škola za sutra”, ono stvara pedagoško uporište u društvu koje se stalno mijenja.

NEŠTO VIŠE O STUDIJU

Studij je namijenjen svima koji nalaze radost u učenju o svijetu i čovjeku, stvaralaštvu, slikanju, muziciranju, glumi, radu rukama. Nadalje, svim učiteljima i odgajateljima u potrazi za kreativnim i inspirativnim stručnim usavršavanjem. Također, uključiti se mogu i roditelji koji žele bolje razumjeti dijete i pomoći mu sačuvati kreativne i duhovne snage djetinjstva. Glavni ciljevi studija su: pružiti nove spoznaje o svijetu i čovjeku, razvijati uspavane kreativne potencijale na mnogim umjetničkim područjima. Nadalje, razvijati socijalnu svijest, samospoznaju i temeljne ljudske kompetencije i obrazovati Waldorfske učitelje i odgajatelje.

STUDIJ – PROGRAM

Studij započinje u rujnu 2018.godine. Izdvojili smo iz objavljenog kurikuluma najzanimljivije teme i program koji će se objavljivati. Ritam i oponašanje – ključ emocionalne ravnoteže i sigurnosti u životu malog djetete. Zatim, učenje svim osjetilima – temelj za razvoj stvaralačkog mišljenja, njega osjetila – temelj zdravlja i  osjećaja za lijepo, učenje kao radost – zdravlje i kompetencije za život. Nadalje, dramaturgija nastave – umjetnički oblikovana nastava i empatija i promatranje – odlike dobrog učitelja, što smatramo da je izuzetno važno.

UDRUGA ISKRA I OSTALI PROGRAMI

Udruga ISKRA Waldorfska inicijativa osnovana je s misijom djelovanja za opće dobro, prvenstveno kroz odgojno-obrazovnu djelatnost, ali i kroz kulturu te samoodrživi razvoj. Osnovana je 2015.g. i danas nosi status „udruge od posebne važnosti za Grad Osijek. Waldorfska pedagogija njeguje djetinjstvo kao dragocjeno doba u kojemu se prema djetetu odnosi s poštovanjem i pazi se na individualne potrebe svakog djeteta. Osim studija, rade i na brojnim programima i radionicama za djecu.

Organizirane su brojne radionice za vrtićarce, kao npr. program ”Vilinski vrt” i umjetničke radionice kao što je ”Šareni vrt” koji omogućuje djeci iskazivanje svojih kreativnih sposobnosti. Cilj je potaknuti stvaralaštvo kroz slobodnu igru kao i njegovanje mašte i kreativnosti u blagoj atmosferi.

 

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Riječ je o projektima izgradnje novih vrtića u Cvjetnom naselju, na Uskim njivama i u Tenji, dok će se na Sjenjaku i Vijencu Augusta Cesarca dograditi postojeći vrtići

Uručeni ugovori izvođačima radova za izgradnju i dogradnju pet dječjih vrtića u Osijeku

Osječki gradonačelnik Ivan Radić u subotu je uručio ugovore odabranim izvođačima radova za izgradnju i dogradnju pet dječjih vrtića na Više…

Rezultat je to sedmodnevnog oslikavanja pročelja vrtića muralima...

Realiziran projekt “Mjesta kreativnog pogleda”

U nedjelju, 5. rujna 2021. s početkom u 11 sati u prostoru Dječjeg vrtića Mak (Vijenac Murse 8, Osijek) održalo Više…

Ukupno je ove godine na upisima podneseno 885 zahtjeva

U idućoj pedagoškoj godini 127 skupina u dječjim vrtićima

Vremena za upise djece u vrtiće sve je manje, naime do 21. lipnja traju potpisivanja ugovora s roditeljima čija će Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Jedan on najnovih modnih savjeta za 2024. sezonu su jarke boje kojih se mnogi plaše iskombinirati u njihov stil. Mali dodatci žarkih boja poput torbica i ruksaka odmah mogu poboljšati cijeli šarm vašeg izgleda. 

Praktični modni savjeti za 2024. sezonu

Najbolja potvrda visoke kvalitete vina vinarije Perak su mnogobrojne medalje i šampionska priznanja osvojena na sajmovima u zemlji i inozemstvu.

Četvrtak u Vinoteci Vinita – Vinarija Perak

Očekuju nas Igraonice za kerovce koje će voditi Alenka Medak, a ove godine Povratak otpisanih imat će i Šank za kerovce, kako i čime će se sve na njemu častiti najdlakaviji gosti eventa morat ćete saznati uživo.

[NAJAVA] 9. Povratak otpisanih