ŽIVOT

Web detektivi – djeca obučena za prepoznavanje i prijavljivanje neprimjerenog sadržaja na Internetu

Cilj je povećati razinu znanja i svijesti o posljedicama zloporabe Interneta i društvenih mreža te pridonijeti općoj sigurnosti djece

Objavljeno 03.04.2023
Petar Tauković

On-line svijet nezaobilazan je dio naše svakodnevnice i iz tog razloga policijski službenici za prevenciju Policijske uprave osječko-baranjske zajedno s  djelatnicima nevladine udruge Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek (Centar za sigurniji Internet) u Osnovnoj školi u Tenji, tijekom prosinca 2022. godine i ožujka 2023. godine, učenicima 5., 6. i 7. razreda, proveli  su radionicu ”Web detektivi”.

Projekt je tijekom 2013. godine pokrenula nevladina udruga Centar za nestalu i zlostavljanu djecu zajedno s policijskim službenicima za prevenciju Policijske uprave osječko-baranjske u sklopu preventivnog lokalnog projekta ”Sigurnost i zaštita djece na internetu’‘.

Cilj projekta je povećati razinu znanja i svijesti o posljedicama zloporabe Interneta i društvenih mreža te pridonijeti općoj sigurnosti djece kao korisnika Interneta podizanjem razine pristojne internetske komunikacije te educiranjem djece, mladih, roditelja i nastavnika o odgovornom i savjesnom korištenju interneta.

Provođenjem radionice Web detektivi, djeca se educiraju kako prepoznati i prijaviti neprimjeran sadržaj na Internetu. Radionica se provodi dva dana po sat vremena i nakon završetka radionice svako dijete dobiva diplomu i detektivsku iskaznicu kako bi, temeljem jedinstvenog koda s iskaznice, mogao prijaviti neprimjereni sadržaj putem dojavnog internetskog obrasca i time ispuniti svoju zadaću web detektiva koja uključuje prijavljivanje vršnjačkog nasilja na Internetu.

Ukoliko ste žrtva ili poznajete nekoga tko je žrtva ili ste na Internetu uočili sadržaj zlostavljanja djeteta, prijavite kako bi žrtva dobila potrebnu pomoć i podršku, a počinitelj bio spriječen u daljnjem zlostavljanju.

Prijaviti možete seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djeteta putem Interneta, seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece u neposrednom kontaktu s počiniteljem ali i bilo koje drugo kažnjivo ponašanje počinjeno na štetu djeteta (obiteljsko nasilje, među vršnjačko nasilje, fizičko zlostavljanje, zanemarivanje, povredu privatnosti djeteta putem interneta.

Osim prijave putem detektivske iskaznice zlonamjerno ponašanje možete prijaviti i pozivom policiji na broj 192, dolaskom u policijsku postaju ili on-line prijavom na Red Button.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U dvorištu Policijske uprave osječko-baranjske 9. ožujka od 9 do 12 sati održat će se prodaja nađenih i napuštenih predmeta, putem javne dražbe

Važna obavijest za građane

U dvorištu Policijske uprave osječko-baranjske 9. ožujka od 9 do 12 sati održat će se prodaja nađenih i napuštenih predmeta, putem javne dražbe. Naime, Više…

Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela

Policijski službenici Postaje granične policije Beli Manastir u suradnji s djelatnicima Službe čuvara prirode Javne ustanove parka prirode Kopački rit, Više…

Nerazumijevanje vlastitih emocija stvara nam različite probleme u osobnom iskustvu i odnosima; potreba za prigušivanjem osjećaja punoće, praznine, zbunjenosti ili duboke boli, može dovesti čak do ovisničkog ponašanja i samoozljeđivanja

Poziv na radionicu za mlade: Kako (pre)živjeti sa svojim emocijama

Naše emocije su iznimno važne za našu sigurnost te za naš osobni i društveni život. Bez emocija bismo otupjeli klizili Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša