ŽIVOT

WHO: Ogroman porast slučajeva ospica; HZJZ: Mogućnost pojave ospica u epidemijskom obliku

Ospice su jedan od vodećih uzroka smrtnosti među malom djecom, a u 2020. godini 23 milijuna djece nije primilo preporučena cjepiva, što je više nego bilo koje godine od 2009.

Objavljeno 02.05.2022
Ivona Amidžić

Broj slučajeva ospica u ogromnom je porastu diljem svijeta, prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenom prošli tjedan u Ženevi, prenosi Hina.

Broj prijavljenih slučajeva ospica u prva dva mjeseca 2022. bio je 79 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine, navodi se u izvješću.

Razlog porasta je taj što se premalo djece cijepi, dijelom zato što su kampanje cijepljenja prekinute tijekom pandemije covida-19, a dijelom zbog toga što su zemlje bile prisiljene preraspodijeliti novac za druge probleme, priopćio je WHO.

Sukobi i ratovi u Ukrajini, Etiopiji, Somaliji i Afganistanu prisilili su milijune ljudi da napuste svoje domove. Djeci je uskraćeno cijepljenje i često su prisljena živjeti u prenatrpanom smještaju.

Pojava velikih epidemija ove vrlo zarazne bolesti predstavlja opasnost, posebice nakon ukidanja mjera socijalnog distanciranja uvedenih zbog pandemije,

Ospice se šire kapljičnim putem pri govoru, kihanju ili kašljanju. Infekcija počinje simptomima sličnim gripi, nakon čega slijedi osip na koži, a može dovesti do upale pluća, upale srednjeg uha ili čak mozga.

Bolest može biti smrtonosna i može oslabiti imunološki sustav, pa tako zaraženi postaju podložniji drugim bolestima.

U 2020. godini 23 milijuna djece nije primilo preporučena cjepiva, što je više nego bilo koje godine od 2009.

U siječnju i veljači 2022. godine prijavljeno je 17.338 slučajeva ospica. U razdoblju od travnja 2021. do travnja 2022. zabilježena je ukupno 21 velika epidemija ospica, većina njih u Africi i istočnom Mediteranu, navodi se u izvješću.

Postoji mogućnost pojave epidemije u Hrvatskoj

Ospice su jedan od vodećih uzroka smrtnosti među malom djecom. U 2017. bilo je 110.000 smrtnih slučajeva od ospica (svake 3-4 minute umre jedna osoba).

HZJZ je potvrdio kako je u Hrvatskoj smanjen cjepni obuhvat u posljednje dvije godine, a to posljedično otvara mogućnost pojave ospica u epidemijskom obliku. Posebno su ugrožene županije, područja ili manje populacije s nižim cjepnim obuhvatima.

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest, karakterizirana osipom, kašljem, curenjem iz nosa, iritacijom očiju i visokom tjelesnom temperaturom. Uzročnik je virus morbila.

Nakon prosječne inkubacije od 10 do 12 dana prvo se javlja povišena tjelesna temperatura, zatim curenje iz nosa, suhi kašalj te crvenilo i suzenje očiju. Također, pojavljuju se karakteristične Koplikove pjege (sitna bijela zrnca) na sluznici usne šupljine s unutrašnje strane obraza. Nakon par dana javlja se specifičan osip po koži, najprije iza ušiju i po licu, koji se postupno širi od glave, preko trupa do ekstremiteta. Od zaraze do pojave osipa prođe najčešće 14 dana (od 7 do 21 dan). Osip traje 4-5 dana, a potom izblijedi.

Ospice se prenose kapljičnim putem (virus se širi govorom, kašljanjem i kihanjem), odnosno izravnim kontaktom s bolesnikom tj. njegovim sekretima iz usta i nosa, ali i preko predmeta kontaminiranih kapljicama zaražene osobe. Izvor zaraze je bolesnik 4 dana prije i 4 dana nakon izbijanja osipa. Budući da se virus vrlo lako prenosi s čovjeka na čovjeka, zarazit će se više od 90% osoba koje su bile u kontaktu s bolesnikom ako nisu cijepljene ili nisu preboljele ospice. Virus može preživjeti 2 sata na površinama i predmetima.

Od ospica mogu oboliti sve osobe koje ili nisu preboljele ospice ili nisu uspješno cijepljene dvjema dozama cjepiva. Djeca majki koje su preboljele ospice ili su cijepljene protiv ospica, mogu biti zaštićena od ospica u prvih nekoliko mjeseci života. Jedna doza cjepiva pruža zaštitu u 95% cijepljenih, a dvije doze u više od 99% cijepljenih.

Komplikacije i sprječavanje oboljenja

Oko 17% oboljelih ima jednu ili više komplikacija bolesti kao što su upala uha, upala pluća, febrilne konvulzije (grčenje usljed visoke temperature), proljev ili upala mozga (encefalitis). Najčešća komplikacija, upala pluća, javlja se u oko 6 do 13% oboljelih i vodeći je uzrok smrtnosti od ospica. Prema posljednjim podacima u Europskoj uniji godišnje se registrira 1 umrli na tisuću oboljelih od ospica. U najvećem riziku od komplikacija i smrti su mala djeca do 2 godine, trudnice te osobe s oštećenim imunološkim sustavom. Mjesecima nakon preboljenja ospica, osoba ima narušen imunološki sustav, a u malog broja oboljelih se godinama nakon preboljenja može javiti smrtonosna komplikacija na mozgu – SSPE (subakutni sklerozirajući panencefalitis).

Najučinkovitija mjera prevencije obolijevanja od sopica je cijepljenje.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv ospica obvezno. Cijepljenje protiv ospica se provodi kombiniranim cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole.

U Hrvatskoj se cijepljenje provodi u dvije doze; prva doza nakon navršene prve godine života i druga doza prilikom upisa u prvi razred osnovne škole. Ukoliko se postigne procijepljenost populacije od preko 95% smatra se da se bolest ne može javiti u epidemijskom obliku. Cjepivo protiv ospica u svijetu je u uporabi 50 godina i pokazalo se vrlo sigurno i učinkovito.

foto: HZJZ

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Kampanja „Pedala solidarnosti“ imala je za cilj pružiti podršku djeci iz ukrajinskih obitelji koja su svoje trenutno mjesto pod suncem pronašla upravo u Osijeku

Kampanjom „Pedala solidarnosti“ djeci iz Ukrajine donirani su bicikli, romobili, role i ostala sportska oprema

Društvenom ateljeu u Osijeku izvršena je primopredaja sportske opreme obiteljima i djeci iz Ukrajine, koja je financirana prikupljenim sredstvima kroz Više…

Povod akciji SDP-ovih zastupnica je tragedija koja se dogodila prije godinu dana, kada je nastradalo dijete nakon ispijanja energetskih pića

SDP u Saboru predstavio zakon za zabranu prodaje energetskih pića djeci. Čak 88 posto građana Hrvatske podržava zabranu!

Europarlamentarka Biljana Borzan i saborska zastupnica Andreja Marić predstavile su u Saboru prijedlog zakonske zabrane prodaje energetskih pića djeci. Povod Više…

"Naša priča s posvojenjem počela je 2016. godine, kada smo odbijeni od sustava jer smo istospolni par. Šest izgubljenih godina te djece ide na dušu politici"

Vrhovni sud odlučio: U Hrvatskoj odsad i istospolni parovi smiju posvajati djecu!

Istospolni parovi u Hrvatskoj mogu zajedno pristupiti procjeni za posvojitelje i ne smiju biti diskriminirani temeljem svoje seksualne orijentacije, rezultat Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prema peludnoj prognozi danas i za vikend koncentracija ambrozije u Gradu Osijeku bit će visoka, alergičnim osobama preporuča se oprez...

Ambrozija se ovoga vikenda vraća punom snagom!

Gradonačelnik Ivan Radić danas je poželio dobrodošlicu muškoj i ženskoj odbojkaškoj reprezentaciji, okupljenje je pozdravila i Valentina Bifflin...

Radić: “Oni uopće nisu gosti, jesu i osjećaju se kao domaćini!”

Oboljelima od koronavirusa s blagim simptomima na jesen slijedi ukidanje izolacije?

HZJZ od jeseni planira ukinuti izolaciju?