GOSPODARSTVO

WineOS ponovno donosi najbolje vinske priče (10.-11.1.) POPIS RADIONICA

Pogledajte nevjerojatno bogate radionice pune veličanstvenih vina

  Objavljeno 28.11.2019
  Ivona Amidžić

  Početak 2020. godine obilježit će šesto izdanje osječkog festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS-a.

  Dosad najveće izdanje te manifestacije, koja će se održati 10. i 11. siječnja sljedeće godine u dvorani “Gradski vrt”, ponudit će brojne novosti i zanimljivosti za sve posjetitelje. No, ono što se neće promijeniti su brojne radionice, zanimljivije i privlačnije nego ikada.

  Ipak, i kod radionica će posjetitelji imati prigodu iskusiti nešto potpuno novo. Organizatori, u suradnji s udrugom Panonski pivarski sindikat, donose dvije radionice o kućnom kuhanju i stilovima piva. Autor vinskih radionica ponovno je vinski novinar, pisac i bloger Željko Garmaz. Njegove su vinske priče prethodnih godina privukle brojne posjetitelje i goste, mahom one izvan Osijeka. U 2020., Garmaz na WineOS ponovno dovodi brojne vinare i njihove priče iz svih krajeva Hrvatske te susjednih zemalja.

  Program počinje u petak, 10. siječnja, već u 13.00 sati pričom o bijelim sortama Dalmacije. Sat vremena kasnije najbolji hrvatski sommelier Siniša Lasan predstavit će vina Hercegovine, a u 15.30 sati sudionici će imati priliku upoznati se s arhivom Davora Zdjelarevića. Od 16.30 bit će predstavljena vinarija Tri oraha, zasigurno najmističnija i najskuplja vinarija Balkana. U 17.30 slijedi prezentacija poznatog mađarskog vinara Csabe Malatinskog, a u 19.00 sati počinje radionica o velikim crvenim vinima Makedonije.

  I drugi festivalski dan, subota, 11. siječnja, puna je događaja koji kreću od 13.00 sati radionicom o pelješkom vinu i kamenicama. Sat vremena kasnije bit će premijerno predstavljanje nekoliko vina, dok će od 15.00 sati poznati vinski novinar Ivo Kozarčanin predstavljati macerirana bijela vina s Plešivice. Od 16.00 sati vinski novinar Tomislav Ivanović predstavit će manje poznate sorte vina iz Srbije, a u 17.00 sati slijedi radionica na kojoj će nazočni imati prigodu kušati raritete iz arhive poznatog istarskog vinara Morena Degrassija. Posljednja radionica šestog WineOS-a počinje istog dana u 18.00 sati kada će legenda hrvatskog vinarstva Ivan Enjingi predstavljati svoja vina iz 2003. godine.

  Ulaznice za radionice uskoro će se moći kupiti u Vinoteci “Vinita” u Strossmayerovoj 21. Cijena karata za vinske radionice iznosi 100,00 kuna, a za pivske 50,00 kuna. Na istom će se mjestu prodavati i ulaznice za WineOS po cijeni od 80,00 kuna. Festival će oba dana biti otvoren za posjetitelje od 15.00 do 21.00 sat. Više informacija o festivalu i pratećem programu možete pronaći na Facebooku i na službenoj stranici WineOS-a.

  12 vinskih radionica 6. WineOS-a pogledajte niže:

  1. Bijela Dalmacija – uskrsnuće zlatarice i veliki povratak debita

  Dario Gašpar, Drago Pilač, Vjeko Prović, Marko Sladić i Željko Garmaz

  PETAK, 10. siječnja u 13.00 sati

  Dalmacija prestaje biti ekskluzivitet plavca malog i plavine, na površinu sve više izbijaju bijele sorte. I to ne samo pošip. Zlatarica, autohtona sorta Pojezerja, najvećeg hrvatskog vinogorja smještenog na, često poplavljenom, polju između Vrgorca i Ploča, u posljednjih nekoliko godina nameće se kao – dalmatinska graševina. I zbog nje sve više vinogradara postaju vinari. Zlatarica se uistinu nameće kao sorta budućnosti Dalmacije! Od koje se počinju raditi i pjenušac koji će se premijerno moći kušati uz priču njegova tvorca Darija Gašpara iz Umčana.

  Debit je imao nekada svojih svijetlih trenutaka, međutim česte patvorine koje su se radile pod njegovim imenom doveo je do nepopularne igre riječi po kojima je debiti postao – debil. Ali, posljednjih godina, dolaskom mladih snaga iz šibenskog zaleđa, poglavito iz Plastova, debit ponovo počinje pokazivati svoju raskoš zbog koje je nekada uistinu bio s razlogom obožavan. Marko Sladić će omogućiti svima koji dođu raritetno kušanje i debita iz 1989. godine!

  Sudjeluju: Vinarije Gašpar, Prović, Pilač i Sladić

  Pjenušac od zlatarice – Gašpar; Zlatarica 2019 – Pilač; Zlatarica 2018 – Gašpar; Zlatarica Livija 2017 – Provi; Debit – 2018 – Sladić; Debit – 1989 – Sladić

  2. Najbolje iz Hercegovine, najbrže rastuće vinske regije

  Veliki masterclass Siniše Lasana

  PETAK, 10. siječnja u 14.00 sati

  U posljednjih nekoliko godina hercegovačka vina su naprosto eksplodirala svojom kvalitetom, a žilavka, blatina i trnjak postale su planetarno poznate sorte. Čak nekoliko platinastih nagrada na Decanteru, a da o zlatima i ne govorimo, potvrda su velikog tektonskog procesa koji se događa na vrućem hercegovačkom kamenu. Najugledniji hrvatski sommelijer, koji je i Decanterov sudac, Siniša Lasan, zaposlenik poznatog dubrovačkog restorana Proto, veliki je zaljubljenik u hercegovačka vina, a na velikom masterclassu, na kojem ćete imati priliku kušati čak 10 najboljih predstavnika hercegovačke vinske revolucije, objasnit će vam sve na način da ćete se i vi zaljubiti u vinsku Hercegovinu!

  Kora, žilavka – Vinarija Daorson, Stolac; Žilavka Kasna berba – Vinarija Marijanović, Služanj; Žilavka Selekcija – Carska vina, Međugorje; Žilavka 2008 – Vinarija Matić, Trebižat; Arhivska žilavka Andrija 2004 – Podrumi Andrija, Paoča; Mjesečar žilavka – Vinarija Brkić, Čitluk; Orange Krš, žilavka – Vinarija Škegro, Radišići; Plavac mali – Vinarija Keža, Studenci; Ivaniš Blatina 2017 – Vinarija Tolj, Blatnica; X Line crno – Vinarija Vilinka, Sretnice; Trnjak – Vinarija Nuić, Crnopod

  3. Dobri stari Zdjelarević – vina koja su pisala vinsku povijest

  Davor Zdjelarević i Željko Garmaz

  PETAK, 10. siječnja u 15.30 sati

  Davor Zdjelarević posljednjih godina prolazi turbulentno razdoblje, ali, u novome izdanju, kao difuzni vinar, polako se ponovo vraća u prvu hrvatsku vinsku ligu u kojoj je dugo bio pretplaćen na osvajanja prvenstava. Za potrebe podsjećanja na „bolju prošlost“, njegovu i hrvatskih vina uopće, izvukao je iz svog prašnjavog arhiva neka vina koja su bila i ostala ključna za pisanje hrvatske vinske povijesti. Nevjerojatna rijetkost je dobiti mogućnost uživanja u ovim vinima.

  Rajnski rizling 2000; Injin izbor, rajnski rizling/rizvanac, 2000; Nagual bijeli 2007; Nagual bijeli 2013; Nagual crni 2010; Nagual crni 2016

  4. Tri oraha – najveći balkanski misterij

  Radisav Šćepanović i Željko Garmaz

  PETAK, 10. siječnja u 16.30 sati

  Najskuplja vinarija na Balkanu, nemaju vino jeftinije od 60 eura! Ali, svako vino vrijedi svaku uloženu kunu. Kirurg i ravnatelj KBC Dedinje, Radisav Šćepanović, vlasnik vinarije, za svoja vina kaže da su „opasnija od kokaina, a bolja od bensedina“! Iskreno, poslije njihovih vina možete se samo pogledati i pitati: „Je li moguće bolje od ovoga?“ Ovo je njihov prvi i dosad jedini festivalski nastup od osnutka vinarije. Čista ekskluziva!

  Cabernet sauvignon 2009 (sedam godina u bačvama); Cabernet sauvignon 2010 (šest godina u bačvama); Merlot 2011 (šest godina u bačvama); „500“ cuvee (1-8 godina iz 500 različitih bačava); Cabernet sauvignon 2009 i merlot 2011 (75/25)

  5. Csaba Malatinszky – mađarski vinski genije

  Csaba Malatinszky i Željko Garmaz

  PETAK, 10. siječnja u 17.30 sati

  Csaba Malatinszky je mađarski vinski genije za kojeg je Caroline Gilby MW svojedobno rekla da u njegovim venama umjesto krvi teče – cabernet franc! Ne sudjeluje na vinskim festivalima i natjecanjima od 2004. godine, u marketing ne ulaže niti kunu, jer “ne želi uljepšavati” svoju vinsku priču. Jedinstvena prilika svjedočiti ponajboljim svjetskim izdanjima cabernet franca!

  Noblesse Chardonnay; Kúria cabernet franc 2003 unfiltered; Kúria cabernet franc 2004; Kúria cabernet franc 2005; Kúria cabernet franc 2006; Kúria cabernet franc 2007; Kúria cabernet franc  2008; Kúria cabernet franc  2009

  6. Velika makedonska crvena vina

  Ivana Simjanovska

  PETAK, 10. siječnja u 19.00 sati

  Najbolji makedonski crnjaci, u najvećoj mjeri vranci, dosegli su svjetski vrh, a u velikoj mjeri su i bezobrazno skupi. Rekli bi – s razlogom! Ivana Simjanovska, vinska kritičarka, autorica dva makedonska vinska vodiča i pokretačica Skopje Wine Salona, potrudila se donijeti i predstaviti najbolje od najboljeg iz Makedonije, vina su uistinu senzacionalna. Makedonija poodavno nije samo T’ga za jug!

  Imperator Vranec – Bovin; Heritage Cabernet sauvignon Grand Reserva – Chateau Kamnik; Vranec Orle 2016 – Venec; Private Reserve Vranec – Stobi; Smolnik Vranec – Popov; Black Diamond Vranec – Imako

  7. Vukas uz kamenice, najkompletnija pelješka vinarija

  Dubravko Vukas i Željko Garmaz

  SUBOTA, 11. siječnja u 13.00 sati

  Dubravko i Đani Vukas prvi su na Pelješcu koji su za svoj plavac mali „iz polja“ dobili status vrhunskog vina. Njihov Plerej „s brda“ ponajbolji je, uopće, pelješki plavac. Prvi su koji su uopće napravili pjenušac od rukatca i plavca malog, a njihova kupaža od pošipa, rukatca i malvasije, posađenih na Pelješcu, ponajbolje je dalmatinsko bijelo vino uopće. Uz podrum Mate Matuška, najposjećenija su vinarija na Pelješcu, ali i medijski najmanje poznata. Treba li vam još povoda da dođete i uživate u njihovim vinima – uz svježe kamenice koje će donijeti iz Stona!

  Decumanus – Bijeli pjenušac; Cardo – Rose pjenušac; Nigrum – crni pjenušac; Rukatac; Pošip; Cuvee Blanc (malvasija, rukatac i pošip); Mato; Plerej; Plerej Riserva

  8. Premijerni kutak WineOS-a

  Mladen Papak, Mladen Siber, Domagoj Buhač, Melita Rumbak, Tomislav Trdenić, Krunoslav Sontacchi, Bojan Baša i Željko Garmaz

  SUBOTA, 11. siječnja u 14.00 sati

  Od ovoga izdanja WineOS-a uvodimo praksu predstavljanja premijernih vina koja su vinarije izabrale da baš u Osijeku krenu na tržište. Kad vidimo tko je i što odabrao baš WineOS za svoje premijerno predstavljanje, neizmjerno smo ponosni. Fantastična vina, a neka su i po tehnologiji proizvodnje (KaraJantar – crno vino od pinota sivog!) svjetski rariteti! Dođite i budite svjedoci velikog događaja!

  Pjenušac Radoš 2014, Vinarija Papak; MS 2017 (muškat i sauvignon blanc – suhi), Vinarija Siber; Graševina kasna berba 2018, Vinarija Buhač; Pinot crni (bijelo vino) – Erdutski vinogradi; Pinot crni,  Vinarija Trdenić; Superslav, Vinarija Sontacchi; KaraJantar (crno vino od pinota sivog) – Bojan Baša

  9. Macerirana Plešivica po izboru Ive Kozarčanina

  SUBOTA, 11. siječnja u 15.00 sati

  Macerirana bijela vina dugo nastaju, pa i dugo traju. I treba ih piti polako, u dobrom društvu, te uživati u svakoj kapi i svakom trenutku. Ivo Kozarčanin, veliki vinski pisac iz Samobora, provest će nas kroz plešivički „svijet jantarne boje“ na način da ćete shvatiti zašto je Plešivica ne samo hrvatski nego i svjetski vinski vrh, regija koja poput lokomotive vuče cijelu hrvatsku vinsku scenu!

  Pjenušac Amfora 2010, Tomac; Traminac Amfora 2017, Tomac; Qvevri 2016, Šember; Chardonnay 2016, Korak;

  Rajnski rizling 2016, Korak; Amber traminac 2016, Jagunić; Coletti Pinot sivi 2017, Kolarić; Pinot sivi 2017, Kurtalj

  10. Srbija – zemlja fantastičnih egzota

  Tomislav Ivanović

  SUBOTA, 11. siječnja u 16.00 sati

  Biser Smederevka 2014, pjenušac – Vinarija Aleksić; Žuti cvet Tamjanika 2015, pjenušac – Vinarija Aleksić; Bagrina bukovska 2018 – Vinarija Matalj; Sremska zelenika 2017 – Vinarija Dukay&Sagmeister; Slankamenka 2018 – Stojanović; Seduša 2018 – Vinarija Šijački; Vino iznenađenja

  11. Biseri iz podruma Morena Degrassija

  Moreno Degrassi i Željko Garmaz

  SUBOTA, 11. siječnja u 17.00 sati

  Legenda istarske i hrvatske vinske scene u Osijeku će prvi put predstaviti svoja vina koja kod vinskih znalaca zauzimaju kultni status a nikada nisu izašla iz njegova prebogatog podruma. Vinar koji proizvodi najviše vinskih etiketa i kome je samo nebo granica. Neumoran i nezasitan u traganju za vinskim savršenstvom.

  Terre Bianche couvee blanc reserva 2015; Terre Bianche Limited Edition 1; Syrah 2012; Cabernet franc 2012; Contarini Syrah-Petit verdot 2008; Passito 2011; Pinot crni 2016; Terre Bianche Passito 2011.

  12. Kako je nastalo prvo crno Venje iz 2003. godine

  Ivan Enjingi i Željko Garmaz

  SUBOTA, 11. siječnja u 18.00 sati

  O Enjingijevom Venju, kako bijelom, tako i crnom, manje-više sve se zna. To su vina koja su obilježila hrvatsku vinsku povijest. No, veliki čarobnjak iz Hrnjevca pružit će nam nevjerojatnu čast da nam osobno ispriča kako je nastalo prvo crno Venje iz 2003. godine, a pritom ćemo dobiti priliku koja se više nikada neće ponoviti da kušamo sva vina iz 2003. godine od kojih je napravio taj svoj famozni cuvée Venje – merlot, cabernet sauvignon, pinot crni, frankovku i zweigelt, a kojih je u svom arhivu ostavio tek po 50-ak butelja. Sad i nikad više! Ne propustiti!

  Zweigelt 2003; Frankovka 2003; Pinot crni 2003; Merlot 2003; Cabernet sauvignon 2003; Venje 2003

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Organizatori su osigurali dolazak u Ilok dvojice velikih vinskih zvijezda iz Alsace, Juliena Trimbacha i Michela Ginglingera

  Sve je spremno za drugo izdanje Festivala traminca

  Nešto manje od tri tjedna od početka drugog izdanja Festivala traminca možemo se pohvaliti da će ova prva velika hrvatska Više…

  Završnica će se održati u Osijeku, s Večeri vina i umjetnosti, jednom od najvećih vinskih manifestacija Osječko-baranjske županije

  Otvoreni podrumi Osječko-baranjske županije zovu vas ovog vikenda – PROGRAM

  Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Osječko-baranjska županija organiziraju Dane otvorenih podruma koji će se od 12. lipnja do 11. srpnja 2020. Više…

  Veliki masterclass o tramincima održat će ugledni talijanski sommelijer Luca Gardini

  Festival Traminca u Iloku

  Odgođeno do daljnjega!     Svoje festivale u Hrvatskoj imaju malvazija, škrlet, pušipel, graševina, a od prošle godine i traminac Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Reciklažno dvorište Čepin vrijedno 3.505.272,82 kuna otvara se slijedeći tjedan u Čepinu

  U Čepinu u utorak 07. srpnja otvara se reciklažno dvorište

  Potpisivanje ovog sporazuma mještanima općine Čepin donosi višestruke koristi. Jedna od njih je niža cijena vode. Naime, do sada je Urednost d.o.o vodu kupovala od Vodovoda - Osijek na ulazu u Čepin, a zbog gubitaka na mreži i do 35%, cijena je bila veća.

  Stanovnicima općine Čepin uskoro niža cijena vode: Urednost d.o.o. i Vodovod – Osijek d.o.o. potpisali sporazum o postupku pripajanja

  "Neki od njih spustili su cijene i do 40 posto u okviru predsezonskih sniženja, prije redovnog zakonskog ljetnog sniženja koje počinje 1. srpnja"

  Dočekali smo i ovogodišnja ljetna sniženja – traju do kraja kolovoza