ŽIVOT

WWF priprema čišćenje kanala u Parku prirode Kopački rit

U zadnjih 45 godina izgubljeno je više od trećine svjetskih močvarnih staništa. Oko 40% biljnih i životinjskih vrsta direktno ovisi o njima.

Objavljeno 02.02.2024
Darija Kovačić

U zadnjih 45 godina izgubljeno je više od trećine svjetskih močvarnih staništa. Oko 40% biljnih i životinjskih vrsta direktno ovisi o njima.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa WWF upozorava da nam je neophodna obnova močvara, rijeka i jezera kako bismo usporili globalno zagrijavanje, stvorili poligone za prilagodbu na klimatske promjene te osigurali dobrobit za ljude.

„Svi su aspekti ljudskog blagostanja povezani sa zdravljem svjetskih močvara. Nama je u WWF-u izuzetno važno osigurati njihovu obnovu. Upravo smo u procesu pripreme za dobivanje dozvola za obnovu prirodnog kanala Nadjhat koji povezuje Vemeljski dunavac s Kopačkim jezerom po kojem je park dobio ime“, ističe Ivana Laginja iz WWF Adrije koja upravlja projektom „Obnova Europske Amazone“ unutar kojeg će se provoditi spomenuti radovi. „Taj je kanal jedinstven jer je jedini u Kopačkom ritu s brzim protokom vode koji je trenutno usporen zbog nagomilane naplavljene drvne mase,” objašnjava Laginja.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF akciju čišćenja kanala planira za jesenske mjesece, a njome će se osigurati brži ulaz vode u Kopačko jezero za vrijeme visokih voda Dunava. To je dio regionalnog plana za revitalizaciju četiri vlažna staništa u okviru ovog projekta na dijelu Europske Amazone od Slovenije, preko Hrvatske pa do Srbije.

„Radovi na području Kopačkog rita dio su revitalizacije koja se provodi u Hrvatskoj. U Sloveniji ćemo revitalizirati vlažni travnjak na Muri, a u Srbiji radimo na pripremi konverzije plantažne šume hibridnih topola u prirodnu poplavnu šumu“, ističe Laginja.

Samo tri posto ukupne zemljine površine čine močvare, a ta tri, naizgled mala postotka apsorbiraju ugljičnog dioksida koliko sve šume na planetu zajedno. U posljednjih 45 godina u svijetu smo izgubili čak trećinu vlažnih staništa kao što su močvare, tresetišta i poplavne šume, puno brže nego što gubimo šume. Istodobno, o njima direktno ovisi opstanak oko 40% biljnih i životinjskih vrsta.

Močvarna staništa nestaju zbog niza situacija kao što su ubrzana urbanizacija, poljoprivreda ili obrađivanje sve većih površina, a gotovo uvijek rezultat su ljudskog djelovanja. Da bismo mogli živjeti u skladu s prirodom, moramo očuvati prirodno stanište vidre, droplje, stotine vrsta ptica i kukaca, pa i – čovjeka. Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se 2. veljače. Na taj je dan 1971. u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica.

Projekt „Obnova Europske Amazone“ podržava Endangered Landscapes and Seascapes Programme (Program ugroženih krajolika i morskih pejzaža), kojim upravlja Cambridge Conservation Initiative u partnerstvu s Arcadijom, dobrotvornim fondom Lisbet Rausing i Petera Baldwina. Euoropska Amazona naziv je petodržavnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji je UNESCO u rujnu 2021. proglasio svojom baštinom.

FOTO: Mario Romulić

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

U nedjelju, 28. travnja 2024. održat će se tradicionalna FFOS-ova biciklijada na ruti Osijek – Kopački rit. Biciklijada se i ove godine Više…

Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela

Policijski službenici Postaje granične policije Beli Manastir u suradnji s djelatnicima Službe čuvara prirode Javne ustanove parka prirode Kopački rit, Više…

U fokusu njihova djelovanja je zaštita prirode te ulaganja u infrastrukturu, poput nedavno završene adaptacije i obnove Prezentacijsko-edukacijskog centra Tikveš u kojem je održana i najatraktivnija noć muzeja

JU Park prirode Kopački rit bilježi rekorde u broju posjetitelja i prihodima

Na poziv ravnatelja JU Park prirode Kopački rit Ive Bašića, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Mato Lukić jučer (29. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje